Bubbla utan besvär

Publicerad 2011-04-15

Bubbelmakaren har åter blivit riktigt populär sedan storhetstiden på 80-talet. Smartson testar sju portabla kolsyremaskiner för hemmabruk.

Hälsovågen i samband med oviljan att släpa tunga kassar med vatten och läsk från affären gör att många väljer att kolsyra dricksvattnet hemma. Egen blandläsk eller kolsyrat vatten går att ordna på flera olika sätt som till exempel installation direkt i vattenkranen eller via ett kylskåp med inbyggd kolsyremaskin. Ett billigare alternativ är separata enheter som vi testat här. De finns i många olika versioner men med få leverantörer. Sodastream har flest i sitt sortiment och bidrar med merparten av testdeltagarna.

Förutom själva maskinen behövs en kolsyrepatron. Denna följer med i paketet vid köp och räcker till omkring 50-60 liter vatten beroende på hur mycket du kolsyrar per gång. När patronen har tagit slut, pantar man den hos sin återförsäljare och köper en ny. Den tomma patronen skickas på återfyllnad. Det finns även tredjepartsleverantörer, men samtliga tillverkare rekommenderar i medföljande dokumentation att man enbart skall använda patroner av det egna märket. För Sodastream och Wassermaxx medföljer till och med en användarlicens som förtydligar att det är tillverkaren som äger gaspatronen och att man som användare har vissa skyldigheter som skall godkännas innan den tas i bruk.

Säkerhet

Det har hänt att patroner har gått sönder och orsakat skador. Orsakerna till detta kan vara flera, men rent allmänt är det viktigt att följa de väl beskrivna säkerhetsföreskrifter som finns i medföljande manualer. Patronerna skall inte förvaras för varmt och man skall exempelvis enbart kolsyra vatten. Vätskor med tillsatser riskerar att klibba igen maskinen som då kan bli farlig att använda. Tidigare i år skedde en olycka med kolsyrepatron från AGA som återkallade 1 miljon flaskor från hela Europa. Kunder uppmanades också att byta ut sina gamla flaskor för säkerhets skull.

- Det har visat sig att det varit en ventil som monterats fel på flaskan, berättar Tor Huseboe marknadsansvarig för Aga gas i Norden i en tidigare intervju i Aftonbladet.

Flaskor

Många serveringsflaskor har snarlika utseenden med plastkork och plastfot. De skall inte diskas i maskin. Värt att notera är att dessa flaskor har ett bäst-före datum. Testets dyraste modell, Sodastream Crystal står också ut i sammanhanget med en maskindiskbar serveringsflaska i glas. Flaskan som följer med Obh Nordica har också en udda form på flaskan, som är trevlig på middagsbordet.

Testet är gjort av Smartson.se
 

Anders Linder/ Smartson

Följ ämnen i artikeln