Vässad kompakt för bröstfickan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-08

Likadan som föregångaren men lite vassare

Tidigare i år kom den ultrakompakta Lumix DMC-FX35 med 25mm vidvinkel och 4 gånger optisk zoom.

Nu kommer uppföljaren FX37. Identisk till utseendet men med 5 gånger optisk zoom och lite nyheter under skalet.

Den som hanterat föregångaren FX35 lär inte få några besvär med hanteringen av FX37. Kamerorna är identiska till utseendet och knapparna sitter på precis samma ställen. Skärmen på 2,5 tum ger en bra översikt av vad som avbildas. Bildformaten finns i lägena 4:3, 3:2 och 16:9 och bildsensorn är på 10 megapixel.

Finesserna är i stort sätt de samma som på föregångaren: intelligent iso-inställning (justerar känslighet och slutartid för maximal skärpa), flera olika motivprogram, bildstabilisering mm.

Nytt är den förbättrade ansiktsigenkänningen som enligt uppgift ska klara av att identifiera upp till 15 ansikten. Bildstabiliseringen och den vässade AF-spårningen (skärpan följer objektet) ska ge ännu bättre bilder på rörliga föremål.

Ytterligare tre nya motivprogram har lagts till den redan långa listan av val. "Pin hole" ger mörka hörn på bilderna, som om de tagits genom ett litet pyttehå. "Film grain" ger monokroma bilder med grynighet som gamla svartvita bilder tagna på högt ISO-tal. Kan vara kul om man vill skapa annorlunda stämning i bilderna. Ett mer udda motivprogram är "Transform" som gör det möjligt att trycka ihop eller dra ut bilderna i sidled i fyra steg. Behövs det, kan man undra.

En annan nyhet i nya FX37:an är den förbättrade Leica-zoomen, från föregångarens 4 gånger till FX37:ans 5 gånger optisk zoom. Det motsvarar en brännvidd på 25–125 mm (småbild). Med digital zoom komer du upp till 8,9 gånger men då vid lägre megapixlars upplösning.

Videoinspelningen når upp till HD-ready-upplösning (1280x720) och i 30 bilder/sekund.

Kamerans interna minne är på ca 50 megabyte. Det rymmer en hel del bilder beroende på vilken upplösning du valt. Men spelar du in videoklipp blir det snabbt fullt.

Zoomen är långsam, visst, men räckvidden är riktigt bra för att vara en sikta och tryck-kamera. Bildresultatet från FX37:an är i stort sett i samma klass som föregångarens. De har båda likadan bildprocessor, Venus Engine IV. Bilderna från den testade kameran visar ändå aningen mer brus än föregångaren och de blev en smula oskarpa i hörnen. Kan bero på zoomens långa arbetsområde.

Kameran saknar fullt manuella inställningar, ett minus för den som vill ha total kontroll. Man kan dock kompensera exponeringen i steg om 1/3 EV. Men visst, kameran är inget för de riktigt ambitiösa, utan för hobbyknäppare. Därför är de olika motivprogrammen hela 25 st, nästan förvirrande många. För det här är ju trots allt en sikta och tryck-kamera, fast i den lite högre skolan.

Rekommenderat pris hos handlaren, 3200 kronor, är aningen högt för en ultrakompakt kamera. Och det är just priset samt samt bruset och den lilla oskärman som drar ner betyget tilll 3 plus. Men den lilla storleken, prestandan, och förhållandevis låga vikten gör att Lumix FX37 kan bli en favorit i många fickor ändå.

Men är priset avgörande - välj föregångaren FX35 och spara flera hundralappar.

Följ ämnen i artikeln