Nätets hårdvaluta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-07

Är du trött på att använda kreditkort eller

faktura när du handlar på internet?

Satsa på digitala kontanter – pengar som bara finns på nätet.

I Sverige betalar vi med kronor, i Frankrike med francs och i USA med dollar. Men vad heter egentligen internets valuta?

Frågan är inte så dum som den kan verka. Som alternativ till vanliga betalningssätt (som fakturor och kortbetalningar) finns numera nämligen ett helt gäng ”småvalutor” som bara fungerar på nätet.

Från början handlar det om ett slags bonusprogram. Genom att besöka vissa sajter, delta i tävlingar eller läsa e-postreklam tjänar du ihop poäng som du senare kan betala med när du ska handla på nätet.

I Sverige tjänar du till exempel yadacash när du fyller på ditt kontantkort hos goyada.com, eller får yespoints när du läser e-post eller värvar nya medlemmar på yesbox.net. Problemet är att det ofta tar lång tid att tjäna ihop tillräckligt med poäng för att köpa något – och att du bara kan handla på ett litet antal sajter med litet utbud.

Digitala bönor

Men det finns ett undantag: beenz, som lanserades i USA i mars förra året. Användningen av beenz har nu blivit så utbredd att man faktiskt kan börja tala om ”bönorna” som en digital – och global – valuta. Du kan tjäna eller använda beenz hos ungefär 7 000 företag världen över, och de gäller som betalning för hundratusentals olika prylar. Beenz har kontor i elva länder, bland annat Sverige, och 44 000 svenskar har hittills skaffat beenz-konton.

Däremot är ”valutan” inte konvertibel – den är tänkt att stanna på internet.

– Du kommer aldrig att kunna växla in beenz mot riktiga pengar, säger Maria Ryman på svenska Beenz. Det är ett slutet system.

Inom kort får Beenz också konkurrens av Webmiles, ett bonussystem som finns i tolv europeiska länder och snart öppnar i Sverige.

Någon som har tagit det hela ett steg längre är det svenska företaget Netgiro, som nyligen lanserade G-wallet – en helt virtuell plånbok. I plånboken ryms visserligen inte foton på din familj, men väl både kontanter och kreditkort.

När du skaffar en G-wallet kan du registrera upp till tre kreditkort – eller inget alls. Myntfacket kan laddas med upp till 1 500 kronor i kontanter, antingen genom att du för över pengar eller att du får små summor som belöning när du till exempel läser e-postreklam.

– Vi håller just nu på och sluter avtal med butiker. Till julhandeln kommer man att kunna betala med G-wallet hos ett antal handlare, säger Malin Ståhl på Netgiro.

– Mottagandet har hittils varit väldigt positivt. Trots att vi inte har marknadsfört den har vi redan 11 000 svenska användare.

När du ska handla väljer du G-wallet som betalningssätt i kassan, bestämmer om du vill betala kontant eller med kort och godkänner betalningen. G-wallet håller reda på allt annat: namn, adress, kortnummer. På så sätt skickas kortnumret inte via internet – något som borde glädja dem som tvekar att näthandla med kort.

Den virtuella plånboken har också en fördel mot bonussystem som beenz – du kan spara pengarna i ditt myntfack till ett vanligt bankkonto, och behöver alltså inte handla upp det du tjänar när du till exempel läser reklam. G-wallet finns redan i Sverige, och lanseras snart i England, sedan USA och övriga Europa.

www.beenz.se

www.gwallet.com

www.webmiles.se

Här är några sajter där du kan tjäna beenz:

Johan Furusjö

Följ ämnen i artikeln