Här är framtidens super-tv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-28

Tv-datorn är suverän om du vill ta kisspaus från filmen men bäst gör den sig som vanlig dator.

Tv, video och dator? Nej tack – en burk räcker.

Vi har testat datorn med tv och dvd-brännare.

Men tyvärr – det var bättre förr.

Släng ut tv:n, videon och stereon och ställ in datorn på tv-bänken framför soffan. Packard Bells Ixtreme leveras med inbyggd dvd-brännare och fungerar som tv, video, musikmaskin och surfmaskin i ett. Dessutom kan du redigera dina egna videofilmer – och förstås göra allt som en vanlig dator klarar.

Rena drömmen för trångbodda – eller?

Att titta på tv i datorn fungerar bra. Bilden är ok, men inte mer än så. Däremot finns det finesser att jubla över. Bara en sån sak som möjligheten att ta en pisspaus kan vara tillräcklig för att bära iväg tv:n till loppmarknaden. Allt du behöver göra är att klicka på record, gå iväg och göra vad du vill. När du kommer tillbaka trycker du på play och fortsätter att titta där du var – medan datorn fortsätter att spela in. Smart. Rentav lysande.

Rejäl hårddisk krävs

Men det krävs en rejäl hårddisk. En timmes tittande tar cirka 1,8 gigabyte.

Vill du spela in en film till ditt videoarkiv kan du spara den på dvd. Flashigt och framtidssäkert.

Men lika enkelt som att spela in en gammal vanlig video? Nej.

Först måste du spela in tv-programmet på datorn. Därefter öppna dvd-programmet, skapa ett nytt ”projekt” (det vill säga film på data-fikon-språk), lägg in en meny och en knapp, importerara filmen och koppla den till knappen.

Än så länge är den gamla videobandspelaren rätt ohotad. Särskilt när man räknar in priset. Hittills har bara Packard Bell och Apple inbyggd dvd-brännare i hemdatorer. Och båda är dyra.

Inte ens kvaliteten på dvd-filmen blir mycket bättre än vanligt. Tv-sändningen som du spelar in är ju i sig inte så bra.

Bäst gör sig superdatorn till dina egna videofilmer. Med en dv-kamera redigerar du filmerna i datorn och bränner dem på en dvd-skiva.

Men annars krävs mycket entusiasm för att inte gå tillbaka den vanliga tv:n och videon.

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln