100 böcker som ryms i en hand

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-12

Tusentals boksidor omvandlade till ettor och nollor – och nerladdade i en speciell läsare eller en handdator.

De elektroniska böckerna börjar långsamt göra sitt intåg – vi guidar till e-bokhyllan.

Varje långledighet har jag haft ett stort problem: Hur ska jag kunna släpa med mig allt jag vill läsa?

Jag har stirrat på högen med böcker och suckande försökt prioritera. Men det har alltid slutat med ryggont och en gnagande känsla av att jag trots mitt släpande inte har fått med mig det gottaste.

I år gick det bättre, mycket tack vare min nya e-bokläsare, en Rocket eBook. Den variant som jag har testat rymmer upp till 40 000 sidor text (vilket motsvara 160 böcker á 250 sidor) och har en belyst svartvit skärm, aningen mindre än en normal boksida.

Det jag vill läsa har jag laddat ner från nätet på ett par minuter: hemsidor, noveller, hela romaner och massor av spännande hypertextlitteratur.

I och med att programmet följer länkar mellan olika hemsidor på samma server skapas en minihemsida i e-boken. Den skapar också svartvita varianter av de bilder den stöter på. De blir fula och gryniga, men det går oftast att se vad de föreställer.

Från att till en början vara skeptisk till idén att läsa elektroniska böcker – alla vet ju hur jobbigt det är att läsa långa texter från skärmen – har jag blivit beroende av min lilla gråa plastlåda.

Det är minst lika bekvämt att läsa i e-boken som att läsa tryckt text och med den inbyggda belysningen går det att läsa i situationer där det annars är svårt.

Det är skönt att kunna rädda ett par träd från att förvandlas till pappersmassa och det är kul med en ny leksak.

Men det mest spännande med e-böcker är ändå de utvecklingsmöjligheter som öppnas.

Kombinerade e-bokläsare och mp3-spelare är på gång, liksom ett system där skriven text kopplas till en talversion.

När du ledsnar på att läsa tar datorn över och läser högt.

Framtidens bärbara minidatorer som står i ständig trådlös kontakt med internet kommer att kunna läsa upp texterna du hämtar ner eller skriver in.

Du behöver förresten inte ens skriva in dem, du talar in i dem som i en diktafon och ett program sköter resten, rättar grammatik, föreslår ändringar och översätter till valfritt språk.

Långsam förändring

Teknik är kul, men utan innehåll är den inte meningsfull. Många författare och förlag har varit försiktiga med att ta steget ut på nätet. Det håller långsamt på att ändra sig när allt fler börjat inse fördelen med att publicera sig elektroniskt.

För det är i mötet mellan litteraturen och nätet som framtidens litteratur kommer att växa fram. Redan dras begåvade människor till andra verksamheter än det traditionella författeriet.

2000-talets Shakespeare kanske är en speldesigner som börjar känna att springa-och-skjuta-spelen är alltför torftiga och börjar göra interaktiva, bildsatta romaner. Vår nästa Selma Lagerlöf kanske går en kurs i webbdesign i väntan på att komma in på skrivarkurs och skriver sin debutroman i hypertext.

Här hittar du gratisböckerna på nätet

Jerker Jansson

Följ ämnen i artikeln