Hyr ditt sommar- hus på nätet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-04-16

Det är smart, billigt och ger maximal frihet. Att hyra hus är den riktiga drömsemestern. Men det gäller att veta vad man ska tänka på.

Aftonbladet IT guidar dig till hyrstugorna i Sverige och Europa.

Skippa alla tunga kataloger som bara dränker brevlådan – var smart och surfa dig fram till just din sommarskatt. I lugn och ro kan du gå igenom uthyrarnas utbud, jämföra priser och till sist göra en bokning.

Dessutom får du ofta en massa bra kring-information på nätet om service, sevärdheter och evenemang i det område där stugan ligger.

Varje år hyr hundratusentals svenskar stuga, från det lilla röda torpet vid egen sjö i Blekinge till det vitkalkade flervåningshuset vid Medelhavet.

Att hyra stuga är en jättestor grej och många kommer igen år efter år. Särskilt barnfamiljer, som kan låta ungarna braka runt som de vill utan att andra blir störda. Om man är flera familjer som går ihop i en stor stuga blir det dessutom väldigt billigt, säger Aftonbladets bostadsexpert Lennart Arnstad.

Var ute i tid

Så här vid påsk börjar folk vakna och fundera på allvar var de ska fira semester. Det gäller att vara tidigt ute för att få tag på de riktiga godbitarna, särskilt om du tänker bila ned i Europa eftersom du kanske måste boka färjebiljett också.

Var inte rädd för att tänka annorlunda om du tänker semestra hemma i Sverige. Det är på de okända platserna de riktiga skatterna finns.

Många stirrar sig blinda på kustområdena och att de ska bo nära havet. Men man kan hitta urgulliga små torp med närhet till en sjö inne i landet, säger Lennart Arnstad.

De lokala turistbyråerna är hans heta tips, de känner både folket och trakten och kan säga att ”Gustafsson har en jättefin stuga som är ledig i sommar”.

I Sverige styrs uthyrningen av ett omfattande regelverk som skyddar dig som hyr. Utomlands kan det vara knivigare.

Läs villkoren noga

– Anlita någon av de stora agenturerna på orten och läsa noga igenom villkoren innan. Precis som på charterresor kan man råka ut för både glada överraskningar och besvikelser, huset kanske är bra men det bullrar utanför, till exempel. Men det är sällan man hör talas om någon som blivit riktigt besviken, säger Lennart Arnstad.

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln