Nicolas Lunabba har hjälpt tusentals unga undan kriminalitet

Basketproffset Elijah Clarance en av dem som fick hjälp

Publicerad 2022-08-21

Flera vänner är döda och några sitter i fängelse. Men Elijah Clarances liv tog en annan riktning när han mötte Nicolas Lunabba från föreningen Helamalmö. Nu är han basketproffs och evigt tacksam till mannen som förändrade hans liv.

– Hade det inte varit för honom hade jag antingen varit i fängelse eller hållit på med annat skit, säger Elijah Clarance.

Året är 2007. På Malmöfestivalen är det trångt framför föreningen Helamalmös gratisaktiviteter. På avstånd ser verksamhetsledaren Nicolas Lunabba hur en liten pojke knuffar sig fram i folkmassan. Pojken har en basketboll under armen.

Nicolas lägger märke till pojkens utåtagerande beteende.

– Han gick fram till de äldre grabbarna och utmanade dem. Mitt första intryck var att han utsatte sig för risker. Han hade ett riskbeteende, säger Nicolas.

Nicolas, som arbetade med att hjälpa unga från utsatta områden, och själv varit basketspelare på elitnivå, beslutade sig för att utmana pojken. Tanken var att få kontakt. Det blev en ursinnig kamp framför korgen där den lille pojken inte ville inse att han mött sin överman.

– Hans första reaktion var att han blev vansinnig och ville spela igen, säger Nicolas.

Kampen framför korgen med den vuxne spelaren väckte något hos den då 8-årige Elijah Clarance. Han återkom flera kvällar i rad och spelade långt in på nätterna och började sedan komma till basketföreningen Malbas lokal i Malmö.

Nicolas Lunabba började hjälpa Elijah Clarance när han var 8 år. I dag är Elijah basketproffs.

Hungriga barn

För Nicolas var det en del av hans arbete att fånga upp unga från utsatta områden och att spela basket med dem var ett av flera verktyg. Från början hade satsningen på att starta Helamalmö varit tänkt som ett sätt att få fler att börja spela basket i Malbas. Men Nicolas märkte att det inte räckte med basket och drömmar om en elitkarriär. Barnen som kom till de olika aktiviteterna hade mycket större problem att brottas med. De kunde dyka upp hungriga och i dåligt skick. Nicolas förstod att detta var barn med mycket svåra hemförhållanden.

– Ett exempel är att när vi hade en aktivitet på vintern att åka till pulkabacken så kom bara ett barn av flera syskon. För barnen hade bara ett par vinterkängor.

Behovet av stöd till barn från utsatta områden i Malmö är stort och inget en enda enskild person kan bära på sina axlar. Därför har Hela Malmö lagt upp sitt arbete så att det finns många vuxna på plats som hjälps åt med barnen.

Gick över en gräns

Nicolas förklarar att det är viktigt att engagera sig känslomässigt i barnen man möter. Utan det engagemanget kan inte barnen känna tillit.

– Jag gillar inte det här som en del pedagoger menar att man måste upprätta avstånd för att vara professionell. Det professionella är det omvända – att skapa nära relationer. För vi måste möta unga i deras rika värld av tankar och känslor, säger han och fortsätter:

– Men jag kan inte ta mig ann alla ungar. Man kan engagera sig så till en viss gräns i ett barn men sedan måste man dra en gräns.

Efter fyra år efter det första mötet med Elijah går Nicolas ändå över gränsen. Det händer en kväll efter basketträningen.

– Jag såg på honom att det var något. Jag frågade vad det var. Då bröt han ihop, säger Nicolas.

Efter den kvällen börjar Elijah vara allt mer hemma hos Nicolas och kort efter så flyttar han in. Han sover på en madrass i vardagsrummet. Nicolas blir ännu mer den stadiga förebilden som Elijah saknat. De gör läxor ihop, pratar om livet och tar cykelturer genom Malmö. Nicolas vill att han ska se staden med nya ögon – ta in arkitekturen och fundera på samhällsfrågor.

Men det är inte bara Elijah som har nytta av den nya situationen.

Nicolas är i en punkt i livet där han äntligen har fast mark under fötterna. Ett jobb och bostadsrätt. Men han är själv märkt av en tuff barndom och har valt ensamheten för att inte riskera att bli sårad. Elijah öppnar hans värld.

Det hela slutar med att Elijah övertalar Nicolas att ta kontakt med en tjej som han tror skulle vara perfekt för Nicolas.

– Han ville att vi skulle gå på dejt. Det sa jag nej till, men jag gick med på att adda henne på Facebook. Idag har vi två döttrar tillsammans, säger Nicolas med ett leende.

Nicolas Lunabba och Elijah Clarence har tatueringar av varandra på armarna.

Vänner sitter i fängelse

Elijah utvecklas till att bli en av Sveriges mest lovande basketspelare. När han är 16 år får han ett stipendium till high school i USA och där börjar karriären som proffsspelare. När han är 19 år blir han uttagen till collage i Ilinois och spelar för Illinois state Redbirds.

Det går tyvärr inte lika bra för barndomsvännerna. Två av dem, som också spelat basket, dras in i grov kriminalitet.

– Den ena åkte in för mord och den andre för mordförsök. Många i min omgivning tog den andra vägen, säger Elijah.

Elijah konstaterar att det hade kunnat gå lika illa för honom – om han inte fått stöd av Nicolas.

– Han har varit min änglavakt och har hållit mig på rätt spår hela tiden. Han har varit väldigt viktig. Jag har honom tatuerad på min arm, säger Elijah och visar upp sin överarm.

Han förklarar att Nicolas har varit som en pappa, storebror och mentor.

Efter några år i USA har Elijah varit proffs i bland annat Tyskland och Holland. Senaste säsongen blev han skyttekung i Montenegros högsta basketliga.

Under pandemin fick han även en chans att själv ge tillbaka det som han fick av Nicolas. Då var han ute på Hermodsdal i Malmö och jobbade med barn - dels som vikarie och dels som baskettränare.

– Jag såg själv med egna ögon obalansen i samhället. Hur kids har det i de här områdena. Hur barnen kommer in i baskethallarna med hål i skorna, bokstavligen.

Han menar att det är viktigt att visa att man bryr sig på riktigt. I samband med träningarna brukade han fråga barnen hur de mådde. Han kollade också av om någon var hungrig. Var det så tog han med dem till affären och köpte mat.

– Jag har lärt mig från Nicolas att det är viktigt att visa att man verkligen bryr sig. För då kommer inte bara respekten finnas – utan även kärleken.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!