”Att komma hit har förändrat mitt liv”

Publicerad 2015-10-21

Integration på allvar – och på lek

På träffarna kommer ungefär 150 personer, både nysvenskar från olika delar av världen men även gammelsvenskar och en hel del barn.

SANDVIKEN. Här bjuds gemenskap, något att göra och många glada skratt.

Nätverket Frivillig i Sandviken gör att nysvenskar och gammelsvenskar möts och lär av varandra.

– Att komma hit har förändrat mitt liv, säger Najiba Mansouri från Afghanistan.

”Det är en jättefin mötesplats där vi blandar nytta med lek”, säger Helena Näslund som är med i det nätverket och jobbar hon på Valbo bibliotek.

Det kanske är den mest naturliga och mest effektiva formen av integration som det frivilliga nätverket i Sandviken erbjuder. Att folk träffas, utbyter erfarenheter och helt naturligt börjar bry sig om varandra.

Najiba Mansouri tillhör de ideella krafter som ordnar aktiviteter och träffas en gång i månaden på Sandvikens kulturcenter.

– Jag och några andra kvinnor ordnar olika aktiviteter för barnen som sång och dans, säger hon.

Bröt känslan av isolering

Nätverket hade stor betydelse för att bryta känslan av isolering när hon kom till Sverige helt ensam 2013.

– Jag kände ingen och visste inget om hur det svenska samhället fungerar. Men här på mötesplatsen började jag prata med en kvinna som tog med mig på olika saker, det gjorde att jag träffade nya vänner och lärde mig språket, säger Najiba.

Först efter något år kom hennes 11-årige son Ahmad Shoaib efter.

– För barnen är det extra viktigt att lära sig språket och få vänner, säger hon.

Sedan Najiba kom till Sandviken har hon lärt sig simma, låna böcker och annat, mycket tack vare nätverket.

– Den här känslan av att vara med andra människor som är snälla och bryr sig, den går inte att köpa för alla pengar i världen, säger hon.

Elisabeth Wikberg, Röda Korset, Ahmad Shoaib Mansouri, Najiba Mansouri och Lotta Delin.

”Vi blandar nytta med lek”

På träffarna kommer ungefär 150 personer, både nysvenskar från olika delar av världen men även gammelsvenskar och en hel del barn.

Många av aktiviteterna som magdans, sång och musik står besökarna själva för, helt ideellt.

– Det är en jättefin mötesplats där vi blandar nytta med lek. Vid en träff visade Gästrike Återvinnare hur man sopsorterar och en slöjdare lärde ut hur man kan återvinna skräp till vackra saker, säger, Helena Näslund, en av de engagerade.

Det är ett myller av verksamheter i de olika rummen i kulturcentret som nätverket får låna av kommunen.

Borden täcks med pappersdukar där både barn och vuxna kan rita med kritor och göra sig förstådda över språkgränserna.

– Och i juni ska bilder som barnen målat visas på en utställning på biblioteket i Sandviken, säger Helena Näslund.

Hon är själv bibliotekarie och brukar läsa sagor för de barn som vill lyssna. Bland de frivilliga finns mycket kunskap i form av lärare, pensionärer och helt vanliga privatpersoner som vill hjälpa till.

– När man går hem efter en dag här är man trött och samtidigt uppfylld av en känsla att ha gjort något verkligt viktigt, säger Helena Näslund.

Fick Mångfaldspriset

Nyligen uppmärksammades nätverket Frivilligs arbete när kommunen delade ut Mångfaldspriset 2015. Detta för att de skapar möjligheter till en mötesplats för människor med olika språk, kultur och religion, enligt prismotiveringen.

– Det är ett enkelt sätt att mötas, där vi får dela erfarenheter. Det genuina intresset för andra människor är ett verkligt föredöme som fler borde ta efter, säger Mona Davik, ordförande i Arbetslivsnämnden på Sandvikens kommun.