Hoppade av drömresa – för miljöexperiment

Publicerad 2016-09-08

Tove och Thomas tog ett friår på jakt efter ett hållbart liv

VÄSTLONING. Tove Gulliksson och Thomas Melin hade sparat pengar för att åka jorden runt när miljöångesten kom ikapp.

Var det verkligen rätt att resa upp alla pengar eller skulle de i stället ta chansen att förverkliga sitt eget livsexperiment?

Beslutet blev att byta drömresan mot ett friår på jakt efter ett hållbart sätt att leva, både för dem själva och planeten.

De har avverkat cirka två tredjedelar av sitt år och är mer än nöjda. Projektet för dagen är en loppis i Thomas hemby där de gör sig av med ännu mer kläder, prylar och möbler.

Sedan drar de vidare mot Gotland för att hyra något stort och billigt boende ”off-season”. Planen är hinna måla, göra musik och bjuda in vänner för matlagning och intressanta samtal.

Stod vid ett vägskäl

Det var när Tove Gulliksson och sambon Thomas Melin stod inför en planerad jorden- runt resa, som de började fundera. De har varit ett par i sex år, varit studerande med två olika bostäder och började bli redo ett mer långsiktigt beslut.

– Vi stod i ett vägskäl innan vi skulle göra allt det där man förväntas göra enligt mallen, som att köpa hus och jobba på karriären, säger Tove.

De hade levt snålt och sparat pengar i två år. Nu återstod bara själva bokningen av drömresan.

– Det tog stopp i själva knapptryckningen och vi började fundera på vad hur vi kunde använda klumpsumman om vi inte åkte jorden runt, säger Tove.

Miljö som röd tråd

Tankarna på ett slags livsexperiment växte fram med målet att komma fram till var och hur de vill leva i framtiden. Det var viktigt att det skulle göras på ett sätt som var hållbart, både för dem själva och för miljön.

– Vi bestämde att vi under ett års tid skulle bo på olika ställen med olika slags bostäder varje månad. Då fick vi också chansen att bo i olika delar av landet och testa livsstilar vi var nyfikna på, säger Thomas.

De sade upp sina lägenheter och sålde och skänkte bort prylar de inte ville ha kvar.

– När vi städade ur fick vi den första tankeställaren om vad mycket bråte man samlar på sig i onödan, säger Thomas.

De bestämde sig för att miljötänket skulle gå som en röd tråd under experimentåret.

– Bland annat ville vi prova att bo i växthus, ekohus, och kanske se hur ett jordskepp fungerar.

Stöd WWF - Bli fadder - Stoppa
utrotningen!

”Ett gott syfte och nästan allt”

Paret kallar sig gärna miljömedvetna. Engagemanget för det hållbara har vuxit fram även om poängterar att de fortfarande lär sig. Tove gick i miljöskola under uppväxten och båda skrev miljöinriktade uppsatser inom sina respektive ämnen, litteraturvetenskap och grafisk design.

– Den här ständiga påminnelsen om att vi lever som att vi hade 2,5 jordklot kändes inte logisk, säger Thomas.

Tove fyller i:

– Vi ville undersöka vad som händer när två kreativa med intresse för miljö- och samhällsfrågor får ett helt år på sig för att experimentera, producera och uttrycka sig, säger Tove.

Efter att ha dragit upp riktlinjerna drog de iväg på Europaresa i en månad.

Temat var minimalism, att klara sig med en liten ryggsäck med bara det allra nödvändigaste. Under resan lät de sig inspireras av olika utställningar på temat miljö.

De tog sig fram med tåg, flyg och buss.

– Det kostade lite fossila bränslen att utforska det vi ville men det var ett gott syfte och nästan allt, resor, kläder och mat, kostar tyvärr lite miljö, säger Thomas.

Vandrade och paddlade

Tillbaka i Sverige fick de låna en villa i centrala Sundsvall och satsade samtidigt helhjärtat på att äta veganskt en period, och helt närproducerat en annan.

– Visst var det skönt att bo i ett stort hus men alldeles för stort och dyrt att värma upp för bara två personer, säger Tove.

De har även provat att leva i glesbygd och sköta ett mindre jordbruk och bott i en enkel stuga utan el och vatten. En period bodde de i tält och levde friluftsliv med vandring och paddling.

Efter varje avklarad etapp har de utvärderat för och nackdelar.

På minussidan när de skötte lantbruket var att de väcktes klockan fem varje morgon av en kelsjuk hund.

– Men det var otroligt sköna månader och vi tog med oss en del positiva saker som att vi gärna vill ha lite höns i framtiden.

En annan rolig och lärorik period var en bilresa runt Sverige där de märkt ut intressanta mål att besöka. Resan var totalt 300 mil och gjordes med hyrbil och de bodde i bilen eller i tält.

– Vi träffade bland annat en man med en solcellsdriven gård och en kvinna som bygger jordskepp. Vi fick ställa alla frågor vi kom på och det var väldigt inspirerande, bäst hittills, summerar Thomas.

Sista etappen av resan är inte riktigt färdigplanerad men i december väntar bland annat traditionellt julfirande med släkten.

Vad händer när året är slut?

– Det vet vi inte. Kanske bara till en klarare bild av hur vi vill leva men det kan också bli en utställning, en bok eller kanske nykomponerad musik.

”Är väldigt utvecklande”

Oavsett hur de väljer att bo ska de plocka in saker i sitt framtida boende som båda behöver för att må bra.

Tove vill ha elektronikfria zoner, Thomas ett arbetsrum med studio och dator. Solenergi är väldigt intressant och även lite djur och odling. Båda känner att de utmanat normen om hur man förväntas leva.

– Efter den här tiden har vi utforskat och blivit mer pålästa om vad det finns för olika alternativ och vad som är vår skyldighet mot miljön, säger Tove.

De blev lite förvånade över att samtidigt som ett kringflackande liv fort blir vardag så har de inte tröttnat på att byta miljö.

– Jag har känt mig hemma på varenda plats vi har bott på men det har ändå inte känts jobbigt att dra vidare, säger Thomas.

De uppmanar andra som vill ta ett friår av något slag att ta steget.

– Det är väldigt utvecklande om man vill och kan. Men använd tiden väl och kopiera ingen annan. Se till att hitta det som passar just dig, säger Tove.

Följ ämnen i artikeln