Storbanornas beslut – spelluckorna tas bort

När banorna får ta emot publik får besökarna spela digitalt: ”Vi är överens”

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-11

Solvalla, Åby och Jägersro tar bort spelluckorna och i framtiden är det digitalt spel, även på plats som publik, som gäller.

Solvalla, Åby och Jägersro digitaliseras.

När travbanorna kan öppna för publik igen blir det utan fysiska spelluckor.

– Det är lika bra att rycka plåstret direkt, säger Jörgen Forsberg, vd, på Solvalla.

Under coronapandemin har travet kunna köra på, men utan publik, under större delar av tävlingarna.

Innan virusets globala utbrott kunde man som travbesökare spela på hästarna med kort- eller med kontanter i spelluckor på banorna, förutom Visbytravet som tidigt blev helt digitala vad gäller speldelen.

”Skulle vi inte få synpunkter på det här blir jag förvånad”

Nu kan Trav365 berätta att storbanorna Solvalla, Åby och Jägersro följer efter.

När banorna får tillåtelse att öppna för publik igen kommer spelluckorna att vara borttagna.

Då är det bara digitalt spel via dator, telefon eller surfplatta som gäller.

– Det är korrekt. Det är inte ATG som tagit bort luckorna, eller tvingat oss till det, det är vi, Solvalla, som valt att göra så. Vi gick mot det här och vi tyckte det blir konstigt med något mellanting, att ta bort till exempel hälften av luckorna. Då är det lika bra att rycka plåstret direkt, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

– Det finns många sidor av det här myntet, men förr eller senare, hade vi hamnat där ändå, fortsätter han.

– Vi kommer att ha kvar någon slags ombudsmiljö på något våningsplan, så det finns ett fåtal terminaler att spela på, men begränsat.

Under Elitloppshelgen, ett ”normalt” år utan pandemi är det hårt publiktryck och upp emot 30 000 personer på plats under lördag och söndag.

– Det är upp till ATG eller vilket spelbolag det nu är, att komma fram till hur man hanterar exempelvis Elitloppet, om man ska stärka upp med fysiska spelluckor då, som vagnar man rullar in, eller hur man ska göra.

Hur tror du att det är beskedet kommer att tas emot hos era besökare?

– Vi är fullt medvetna om att några kommer ha synpunkter kring det här. Och vi ska naturligtvis hjälpa våra besökare in i den digitala miljön. Vi kommer stötta kunderna med spelvärdar och så vidare. Skulle vi inte få några synpunkter på det här så skulle jag bli förvånad. Men efter spelregleringen där alla spelare nu måste vara registrerade så har man ju redan ett kontot till hands och under det är pandemiåret har många anammat det och lärt sig spela digitalt.

Vad kommer ni göra av de ytor på Solvalla som tidigare då varit spelluckor?

– Vi håller just nu som bäst på att fundera, tillsammans med ATG, hur vi ska göra där. Vi får skapa nya miljöer helt enkelt, det ska ju inte bara se ut som fågelholkar på rad. Miljöer jag pratar om är digitala miljöer för att man ska få en ännu trevligare upplevelse.

”Vi är ödmjuka”

Åbytravet, tänkte vid ombyggnationen av banan, ett steg längre fram och står inte med enorma, tomma, spelhallar.

– Vi har lite spelluckor utspridda, så får vi se vad det blir där, kanske barer, små rum eller lite förråd som vi kan använda. Det här är ett bra läge att gå digitalt, många har lärt sig att spela via sina telefoner och surfplattor, säger Jon Pedersen, tillförordnad vd och sportchef på banan.

– Vi är ödmjuka vad gäller våra stamgäster, dessa ska få en bra upplevelse även nu när vi går till digitalt, det kommer vi att se till på flera sätt.

”Ett beslut som ligger i tiden”

Kent Öhlander, vd på Jägersro, ser det som ett naturligt steg att man från och med nu får spela digitalt, även på plats, på Malmö-banan.

– Vi är alla överens om det. Det vi nu diskuterar med ATG är hur servicen ska se ut gentemot våra internationella gäster, om vi ska ha luckor öppna för dessa kunder. Vi har en del danskar som besöker våra tävlingar. Det här ett beslut som ligger i tiden och jag har gått ut med infon skriftligen till sällskapet och inte fått några reaktioner. Jag har den största respekt för kunderna som spelat via luckorna på plats på banan, men någon gång blir det ett skifte, säger Öhlander.

”Hoppas vi skapar en trygghet för besökarna”

Från spelbolaget ATG:s sida så supportar man Solvalla, Åby och Jägersros initiativ.

– Vi stöttar storbanornas inställning fullt ut. Vår (ATG:s) roll blir att understödja banorna i arbetet med att skapa en ny digital spelupplevelse. Det är väldigt viktigt för oss att kunderna trivs, även när det inte finns spelterminaler, säger Mikael Martinsson, Race Track Manager på ATG.

– I nästa vecka har vi uppstart för vår satsning på utbildning för banpersonalen, på temat digitalt spel och värdskap. Det är en digital konferens med spelansvariga på banorna. Syftet är att påbörja det här nya sättet att arbeta. oavsett var man som bana är i den digitala resan, förklarar han.

Vid stora travdagar, till exempel Elitloppet, kommer spelbolaget hjälpa banorna.

– Vid stora event, när banorna öppnar upp för publik, så kommer vi (ATG) att förstärka med vår personal på plats, för att hjälpa till med den digitala spelläggningen och säkra en bra spelupplevelse. Det hoppas vi skapar en trygghet för besökarna.

Följ ämnen i artikeln