Mejla

Michael Carlsson

Garderar favoriterna – jag har toppinfo

Carlssons V75-tips • Analys lopp för lopp söndagen den 10 november

Publicerad:
Uppdaterad:
Brother Bill streckas på V75.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Brother Bill streckas på V75.

Det är hög sportslig kvalitet i dagens V75:a när landets unghäststjärnor drabbar samman i Breeders Crown-finalerna.

Det ser favoritbetonad ut på förhand men jag provar att gardera upp flera storfavoriter eftersom det är toppinfo på de heta motbuden.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75. [Extern länk]


Eskilstuna är även värd för V75 under söndagen och det är dags för årets sista riktigt stora lopp för landets tre- och fyraåringar. Finalerna i Breeders Crown har samlat landets bästa unghästar och det är bara derbyvinnaren Attraversiamo som saknas då han redan har gått till vintervila.

I Kriteriet tog jag en chans och spikade Power då jag – precis som Robert Bergh – hade ruskig feeling för den här kanonen. Power var strålande bra även i semifinalen till Breeders Crown och bollade med konkurrenterna från dödens. Givetvis har hästen toppchans igen och den snart sexfaldige miljonären blir inte lätt att besegra för övriga.

Något stort på gång

Men jag måste bara dubbla systemet och gardera med Brother Bill den här gången. Timo Nurmos sa till mig redan inför Kriteriet att det var något stort på gång för den här treåringen som har varit lite sen i utvecklingen och fortfarande inte är färdig. Brother Bill flög då fram till andraplatsen trots att han blev störd i sista sväng då det blev ett stopp när framförvarande häst galopperade. Utan den incidenten är både Kontio och Nurmos inne på att Power hade fått sträcka vapen för Brother Bill…

Brother Bill har efter det vunnit två raka och senast imponerade han vid segern i semifinalen till Breeders Crown efter ett lopp utvändigt om ledaren. Hästen är ruggigt stark och även snabb från start. Han har spår invändigt om Power och Kontio lär ha siktet inställt på ledningen. 

Jag ser fram emot matchen mellan en Brother Bill i ledningen som då Power ska försöka knäcka utvändigt.

Med tanke på spurten som Brother Bill levererade i Kriteriet så är det inte alls otänkbart att Nurmos-hästen får revansch den här gången. Det blir återigen barfota runt om och rycktussar men däremot så åker även det norska huvudlaget på den här gången, vilket hästen inte har haft sedan Kriteriet.

Favorit i avslutningen

Timo Nurmos har en bra chans att ta hem Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker med Inti Boko. Hästen är favorit i V75-avslutningen efter en övertygande seger i semifinalen. Inti Boko galopperade olyckligt bort sig i Svenskt Travderby kort efter start efter att ha tagit ledningen, men kan nu ta hem en storloppsseger i säsongens elfte timme.

Jag är dock imponerad av Tae Kwon Deo som på nytt visade prov på sitt löphuvud när han plockade ner Betting Gangster i semifinalen. Hästen var inte alls toppad inför det loppet utan ska vara som bäst nu med den genomköraren i kroppen till finalen. Jag har fortfarande den mäktiga insatsen i Sprintermästaren på näthinnan och utgångsläget är perfekt. Adrian Kolgjini har ett mycket starkt år bakom sig som egen tränare och stallets hästar har sprungit in 14,3 miljoner kronor, vilket placerar honom tio i topp i landets tränarliga. Detta med ett hästantal som bara är en tredjedel till antalet (drygt 50) om man jämför med vad storstallen har.

Det tredje strecket i loppet blir på Viking Brodde som Nurmos håller väldigt högt. Hästen har lite problem i starten då han kan bli för vass vilket har varit fallet i de senaste starterna.

Men Viking Brodde har mycket hög kapacitet och han tangerade världsrekordet när han vann på 1.14,0 över 3160 meter i voltstart för tre starter sedan.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75. [Extern länk]


Jag väljer att fega

Vi har en härlig match att se fram emot i Breeders Crown-finalen för treåriga ston. Den som tar ledningen av Ganga Bae och Mascate Match är den troliga vinnaren i loppet. Jag ”fegar” och streckar båda på systemet men tvingas jag välja någon före den andra blir det Ganga Bae som har utvecklats väldeliga i höst. Hon satt fast med krafter kvar i Oaks och var sedan grym när hon vann från dödens på Axevalla. Senast vann hon lekande lätt från ledningen och kruxet här är om hon kan försvara innerspåret bakom bilen. Lyckas hon och Jorma Kontio med det blir hästen inte lätt att plocka ner.

Den finska segermaskinen Mascate Match har varit kolossalt bra under året och vunnit dubbla E3-finaler. Hon var tillbaka i vinnarcirkeln efter en svacka näst senast och är kvick ut bakom bilen. Pekka Korpi lär ladda vad som går och vi får se om det blir han eller landsmannen Kontio som drar längsta strået i starten – och till slut.

Outstanding i fjol

Apropå match och härliga superston, vad ska man då säga om finalen för de fyraåriga tjejerna i Breeders Crown (V75-6). Här snackar vi verkligen duell de luxe mellan de flyfotade damerna Activated, Racing Brodda och Conrads Rödluva. Racing Broddas kross från dödens senast var enorm och hon verkar ha blivit ännu bättre efter segern i Derbystoet. Kullens drottning Activated har hittat toppformen på nytt efter årets stora segrar i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

Och firma Redén och Kihlström lär vara mycket sugna på att Conrad Rödluva nu ska få en fullträff i ett storlopp i år. I fjol var hon outstanding men i år har hennes kullsystrar kommit ifatt. Segern i semifinalen var dock av bästa märke och hon lär sälja sig dyrt även här.

V75-inledningen ser vidöppen ut med tanke på att det är frågetecken på favoriterna. Det är ett stolopp över kort distans och Bugatti Brick gör comeback efter mer än ett års uppehåll och går ut från tillägg men behöver lopp i kroppen. Cactus har en lämplig uppgift framför sig men är inte att lita på. Har fart att räcka i ett sådant här gäng om hon sköter sig.

Stormvarningen är Glimra Guld, just nu streckad på blott två procent, som var duktig vid segern senast och som kan vara en riktig smällkaramell. Vann med krafter kvar senast och kan vara en härlig susade.

Global Winner var tillsammans med Global Trustworthy de två hästar som kändes finast och bäst i värmningen inför V75-finalerna senast, enligt Timo Nurmos. Tyvärr blev det strul för Global Winner som stördes i starten, blev hängande och Örjan Kihlström valde att backa ner invändigt. Hästen fick sedan aldrig chansen och gick i mål med gott om krafter kvar. Han torde ha bra chans i det här lärlingsloppet med välgörande Kai P Jussila i sulkyn.

Det givna motbudet är Wreckless M.M. som är härdad i V75 och efter segern näst senast hade även han krafter kvar i mål som trea i finalen senast. Hästen är snabb ut bakom bilen och med säkre Anders Eriksson i vagnen gör ekipaget till en svår nöt att knäcka.

Seismic Wave var smällfin i comebacken och i första starten på svensk mark näst senast. Den USA-födda hästen brakade till ledningen och vann okörd. Senaste starten i Hamburg från ett svårt utgångsläge är bara att glömma. Där blev allt helt fel. Nu aviserar tränare Nurmos att det blir första barfota runt om och detta i kombination med jänkarvagn, vilket låter mumma. Seismic Wave har nog främst läget med spår åtta emot sig men blir svårslagen om han kommer till.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets experter på V75. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1–12–10–7–2–6–3–14–13–9 (5–11)

V75-2: 3–2 (9–1)

V75-3: 9–2 (1–6)

V75-4: 1–2 (6–9)

V75-5: 8–3–4 (9–1)

V75-6: 3–2–4 (6–11)

V75-7: 3–2–4 (5–9)

Systemet är på 2160 rader / 1080 kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN