Jakten efter skrällar: ”Taktiken är klar...”

Publicerad 2019-12-27

Micke Nybrink.

Vi vet att man kan man spela V75 på olika sätt.

Många nöjer sig med att vinna ofta och inte så fett.

Men det kanske kan vara läge att vända upp och ner på listan.

En gång i månaden är det otroligt rätt, de ospelade hästarna duggar nämligen tätt.

Kan det här vara metoden för att få med sig mest pengar ur kistan?

Vad är nu det här egentligen för vansinnig idé? Jag menar att köra V75 varje dag hela julen och sedan avsluta med en multijackpott på nyårsafton? Så har jag tänkt ibland och visst har även jag svurit och sagt att ”nu har de blivit galna på riktigt”.

Men det har jag slutat med. 2016 var första året för Winter Burst med V75 från den 25 till 31 december och även om själva racet i sig kan vara tröttande och gräva djupa hål i en redan decimerad plånbok är själva finalen på nyårsafton en höjdare.

Då spelar vi troligen om en av årets största V75-potter med en drös extramiljoner i form av den så kallade multijackpotten. 

Ja, jag vet att det är vi som spelat regelbundet som byggt upp den, att det inte är någon välvillig donation från ATG:s sida.

Lik förbannat är det kittlande. 

Idén är briljant, att avsluta med en smäll och ett fyrverkeri.

Premiäråret 2016 var V75-omsättningen på nyårsafton 147 miljoner och det låg 87 miljoner i sjurättspotten. Nu gav sjuan bara 39 lax sedan tre favoriter vunnit. Men det är ju pengar som jag skulle älska att vinna när det är en evighet kvar till slutet av januari och lön.

Året efter, 2017, gav sjuan samma omgång 16,9 miljoner och vi kan lugnt skylla allt på Luna Nera
Doc och Anders Eriksson som skrällde som enprocentare. 

Hur var det nu? Bra kuskar skräller. Fast då kanske inte Eriksson hade slagit igenom på allvar.

1,2 miljoner fick de som
tittade på en lapp med sju rätt när 2018 blev 2019. Ingen
favorit vann den kvällen och värsta överraskningen var en treprocentare i form av Diva Deo och Åke Svanstedt. 

Ja, som sagt, kuskar som kan köra häst utav glödheta helvete ska man nog ha med.

Ospelade vinner stup i kvarten

Okej, grejen med V75? Vad är den egentligen? Hur brukar vi resonera? På V86 kan man spika några favoriter men det gäller att ha med den där superskrällen som ingen tror på. Vi ska helgardera ett par lopp och hoppas att det är i just där
blixten slår ner.

Den metoden har vi lärt oss den hårda vägen. Ta inte många, ta alla.

På V75 trodde jag att det var en annan taktik som gällde, att det
är extremt ovanligt med en-
procentare. Så jag blickade till-baka under hela 2019, bara för att bekräfta det jag redan trodde mig veta, och kom fram till ett förvånande resultat.

Det vinner ju ospelade hästar stup i kvarten. Eller i alla fall oväntat ofta. Vad är det frågan om? Hittills i år har tolv enprocentare slagit lördagsspelarna med häpnad på V75.

Jag föreslår att vi tittar lite närmare på dem och försöker lära oss något. 

Alla kloka människor använder sig tydligen av historien för att nå framgång. Alla gör inte som jag: svär, rycker på axlarna, glömmer och går vidare.

Började med en skräll direkt

Skrällåret 2019 inleddes redan den 5 januari på Bergsåker. I V75-5 hade Henrik Larssons Pecorino spår ett bakom bilen på lång distans, kördes av Per Linderoth och efter en bra start satt duon i rygg på ledaren hela vägen för att spurta förbi till lätt vinst över upploppet.

Sa någon att spår ett bakom bilen på Bergsåker är jättebra? Det är ju nästan en klyscha numera. Och favoriten hade bakspår. Sjuan gav 660 000 kronor.

Vi fick vänta lite efter det, ända till den
6 april. Då slog Dallas till i V75-1 på Jägersro för Markus Niklasson. Spår fyra bakom bilen över 1 640 meter gav Dallas andra ytter och spurten sista 500 resulterade i knapp vinst. Sju rätt gav 212 000 kronor efter tre favoritvinster och i övrigt tre relativt givna vinnare.

Head For Home, tränad av Fredrik Wallin, körd av Rikard Skoglund, slog till på Romme under påsken i en omgång där sju rätt gav 241 000 kronor. Det här var enda skrällen och Head For Home spurtade till knapp förlust från andra ytter. Men till saken hör att ledande favoriten Quito Lane (Robert Bergh) gick i passgång över mål och diskades som etta. Pang.

Fredrik Wallins Activated, hör och häpna, var bara spelad till en procent när hon vann Drottning Silvias Pokal på Åby den 11 maj.

Anledningen var förstås att Conrads Rödluva (82 procent) ansågs oslagbar. Men från spår elva bakom bilen hittade Jepson och Activated ryggen på Rödluvan och bara bombade förbi sista 300. Spelarkåren var
i chock. Två favoriter vann och sjuan gav 2,8 miljoner.

En enprocentig A’Nana de Bohem och Oskar J Andersson överraskade i leran på Solvalla den 25 maj i ett lopp där underbara Hankypanky Rubyred var stor favorit men galopperade. A’Nana såg tillsammans med Eelis (tre procent, Harpers) till att det blev tio miljoner till tre troligen smånöjda vinnare i en omgång där Norton Commander var den enda favoriten som levererade.

Fick fyra miljoner var

Den 8 juni inleddes V75 i Östersund med Digital Performer, från spår tolv med voltstart. I ett lopp med förlamade konkurrenter körde Rikard Skoglund fram i dödens med sin ”chanslösa” häst och kunde avgöra över upploppet. 

Blott en favorit vann, Walkie Talkie, och sju rätt betalade 1,9 miljoner.

Ragazzo da Sopra och Jorma Kontio smet förbi alla i högsta klassen på Färjestad den 21 september och såg till att sex vinnare fick fyra miljoner per skalle för en rad där två favoriter vann, bland annat Odd Herakles som stenhårt betrodd 73-procentare.

Vann som nollprocentare på V75

Året rundandes av med fyra höst-/vinterskrällar i form av Bonnies Celebrity i monté-SM den 12 oktober, Velvet Gio i gulddivisionen den 26 oktober, Vertigo Knekten den 30 november och så ganska
nyligen, Ginny Weasley på Bergsåker den 14 december. Ni vet i det där loppet där Hawk Cliff var ”klar”.

Men trodde ni att alla de här ruskiga skrällarna toppar listan? Nix, det var nämligen så jäkligt att Global Upper Style och Ulf Ohlsson hade noll förtroende hos spelarna när de vann sto-SM som nollprocenatre på V75. Detta i ett lopp där Mellby Free, megafavorit hon kunde ju inte förlora, slängde sig i galopp på sista långsidan.

Det här innebar att ingen hade sju rätt efter att först en enprocentare och sedan en nollprocentare slagit till. Rekordsvårt är nog ordet vi letar efter. 

Sex rätt gav 260 000 kronor. Sa jag att
Get Ready on Tour också vann? Som treprocentare ...

Räcker med en gång om året

Så vi kanske har taktiken klar inför 2020? Om vi ska tro att historien upprepar sig, då vinner en
enprocentare i månaden. Kan vi bara uppfinna en metod att spela för att fånga in dem så är vi hemma, så det bara visslar om det.

Att döma av utdelningarna efter en stjärnsmäll av den här digniteten räcker det med att lyckas en gång om året. Det fixar vi. 

Följ ämnen i artikeln