Mejla

Andreas Örtengren

”Svårt att ta in hans ord – en arvtagare”

Örtengrens TRE punkter efter V75 på Romme

Gunnar Melander och Månlykke A.M..

Foto: LENA EMMOTH/TR BILD

TRAV

V75 på Romme.

Här är Trav365:s Andreas Örtengrens tre punkter från V75-omgången.

1. Arvtagarens lekstuga

Nu råder det inget tvivel längre. Det är dags att börja göra det förbjudna.

Att jämföra Månlykke A.M. med sin far, nyligen avlidne, Månprinsen A.M..

Prestationen i V75–4 på Rommetravet var en formidabel uppvisning av en häst som blir extremt spännande att följa framöver.

Gunnar Melander finns kvar som travtränare av en anledning – sin nya kallblodsstjärna Månlykke A.M..

”60 meter bättre än i fjol”

Det är lätt att förstå varför han vägrar att avsluta sin enastående karriär.

– Hästen har utvecklats fint och är väl egentligen 60 meter bättre än i fjol. Han har aldrig känts så fin, sa Gunnar Melander efter loppet.

Det är svårt att ta in den 74-årige tränarens ord men när man tänker på vad han säger så har han ju rätt.

Helt okörd vann Månlykke A.M. med så många längder att det är löjligt. Hade han velat vinna med 100 meter hade han gjort det.

Det är alltid lätt att ta till överord och Gunnar Melander är verkligen en man som inte tar till ton i onödan - trots att han här har fog för det.

Någon Elitkampen i år blir det inte men räkna med att han är där om ett år, inför 35 000 åskådare, och hugger om segern. Det hade varit roligt att se honom redan nu, men jag tycker Gunnar gör helt rätt och hur skulle jag egentligen kunna påstå att jag skulle veta bättre.

Gunnar vill inte jämföra far och son men räkna med att det blir en fråga som han kommer att få många, många gånger i framtiden - om nu bara hästen får vara hel.

Gunnar, det ser ut som om du får vara kvar länge än som tränare och det är vi mycket glada över.

2. Bländande årsdebut

Pasi Aikio lät otroligt nöjd innan gulddivisionen med sin stallstjärna Who’s Who som skulle årsdebutera på V75 från Romme.

Ofta kan en comeback betyda att hästen får för långt fram eller behöver loppet i kroppen, men det var sannerligen inga kriterier som stämde in på dagens prestation för den sjuårige hingsten.

Det såg länge ut som att en heroisk On Track Piraten skulle vinna loppet men stumnade en aning till slut och fick nöja sig med tredjepriset.

I sista sväng var det inte många som trodde på Who’s Who men hästen formligen flög fram över upploppet och vann i lekande stil.

– Jag är rörd och trodde det skulle bli svårt att hinna fram. Det går inte att beskriva vad han betyder för mig, sa en mycket känslosam Pasi Aikio efter loppet.

Det var tydligt att träningen i tryckvagn och att det nyligen gjorda banjobbet fått den forne Derbyvinnaren på tårna direkt. Men att vinna en gulddivision på det här sättet, så överlägset från den positionen med kort bit kvar till mål, sticker ut.

Det här är en häst utöver det vanliga och vi vet vad pappa Maharajah hittade på under sin fantastiska karriär.

En världsartist visade upp sig i Dalarna.

3. Krossade från dödens

Bollnäs-tränaren Stefan Arvidsson har ett makalöst flyt för tillfället och har redan i år kört in över 1,2 miljoner.

Under lördagen reste han till Borlänge med två hästar och resultatet talar för sig själv.

I den tredje avdelningen (V75–3) kom den fyraårige valacken Art Brown med två raka segrar i bagaget – men samtidigt var det många som påminde om att motståndet var betydligt tuffare nu.

Den retoriken var inget som bekymrade kusken Rikard N Skoglund eller hästen heller för den delen, då de krossade Daniel Redéns favoritspelade Epimetheus från dödens.

Det var ingen bluffseger och moralen på vinnaren var magnifik. Det kändes som att hästen bara hade bestämt sig för att vara först i mål. Tredje raka segern och räkna med att det här är en klassklättrare. När man vinner på det här sättet så blir jag nyfiken. Dessutom mil ner till trean i mål.

Men nu skulle det roliga väl ändå vara slut för Stefan Arvidsson, eller?

Startkanonen Mr Clayton J.F. hade dragit bakspår och det var inte många som offrade ett streck på honom och kusken Mats E Djuse i den femte avdelningen på V75 (spelad på noll procent).

Men inte heller han brydde sig om förhandssnacket.

Han såg ut att gå mot seger men allra längst ut flög Cab Lane förbi de sista stegen i en av de häftigaste upploppsduellerna jag sett på länge.

En hedrande andraplats och Arvidsson kunde återvända på väg 59 till Bollnäs med 172 500 kronor i kappsäcken med sina två hästar.

Mycket bra tränarjobb och håll koll på hans hästar framledes.

Av: 

Andreas Örtengren

Publisert:

LÄS VIDARE

Rätta dina rader – så här gick det på V75

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Romme

Trav

Hästar