”Det var riktigt otäckt, hade mord i blicken”

Stjärntränaren Svante Båths häst attackerades av lös hund på Solvalla: ”Hoppade mot huvud och hals”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MIKAEL WIKNER/TR BILD, KANAL75
Svante Båth.

Travhästen Mellby Highball och kusken Kenneth Haugstad var inne på stallbacken efter en provstart på Solvalla.

Då kom en lös hund och attackerade hästen i huvudet och på halsen.

– Det var riktigt otäckt, hunden hade mord i blicken, säger hästens tränare Svante Båth.

Inför lopp 1 på Solvalla under onsdagskvällen blev Svante Båths tvåårige hingst Mellby Highball attackerad av en lös hund.

Det var när hästen och kusken Kenneth Haugstad var på väg av banan in på stallbacken efter en provstart bakom bilen som händelsen utspelade sig.

– Hunden bara började attackera hästen. Det var riktigt otäckt, hunden hade mord i blicken och hoppade mot huvud och hals och var spänstig som ett as. Hunden fick tag, och bet hästen mellan benen och i tumultet som uppstod så försökte hästen komma undan. Till slut så vek sig vagnen och hästen sprang lös och Kenneth for i backen. Hästen sprang in i ett stall och in i en dörr och stannade, säger stjärntränaren Svante Båth som bara stod några meter från händelsen.

”Blev halvt hjälplös”

Har du varit med om något liknande förut?

– Aldrig. Man har läst om att hundar kommit lösa. Men det som var kymigt var det beteendet och mord i blicken som hunden hade. Vad hade hänt om inte människor varit där, frågar sig Svante Båth och fortsätter:

– Det blev ett knepigt adrenalin. Man blev halvt hjälplös och förstod att hunden inte skulle sluta, hunden slutade aldrig och lyssnade inte heller när hundägaren kom springandes. Det kändes verkligen som att det aldrig skulle bli något slut på det. Men det är väldigt lyckligt att det gick bra med tanke på omständigheterna. Men det är helt tack vare hästens mentalitet.

”Har klarat sig bra”

Efter händelsen hämtade Svante Båth en veterinär för att kolla upp hästen som ådragit sig sårskador i skinnet, och inga djupa sår.

– Vi hämtade veterinär för att se hur hästen mådde, för att även jag skulle kunna ha ryggen fri om hästen skulle starta eller inte. Veterinären bedömde det som så att det var bra om hästen kom in i vagnen igen och inte fick några obehagliga minnen, säger Svante Båth, som sedan fick se hästen vinna sitt lopp med Kenneth Haugstad i sulkyn.

Hur mår Mellby Highball i dag?

– Vi har veterinärgenomgång i dag, och hittills, peppar, peppar, så har han klarat sig bra. Det är tur att hästen är så cool som han är.

Polisanmälde på plats

Svante Båth polisanmälde händelsen på plats på Solvalla i går och har även under torsdagen pratat med hundägaren.

– Jag polisanmälde i går och det ligger i sakens natur, då det gäller försäkringar också. Bland annat gick vagnen sönder.

– Jag har pratat med hundägaren i dag. Det är väldigt olyckliga omständigheter. Det finns inga hard feeling mellan oss, men det måste till åtgärder. En sådan hund vill man inte ha någonstans. Det är upp till honom att ta rätt beslut.

Ägaren: ”Mitt ansvar”

Hundens ägare har aldrig tidigare sett hunden göra ett utfall och säger så här till Travronden.

– Det är mitt ansvar. Det skedde en situation som inte får ske, men som tyvärr gjorde det. Jag förstår att folk var väldigt upprörda när det skedde samtidigt som det inte är så roligt att höra ”en sådan hund skjuter man tillsammans med ägaren” efter sig, därför valde jag att ringa upp de inblandade senare i stället för att ta det i stridens hetta.

– Ansvaret är fortfarande mitt, jag är inte ute efter att hymla bort det här. Det jag vill få fram är att det inte är en produkt av oansvarigt hundägande utan olyckliga omständigheter som bakades ihop till något ännu olyckligare, säger han till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN