Trav

Utredaren: ”Riktat mycket kritik mot ST”

Stjärnhästen bekräftat nervsnittad – juristen om utredningen

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Propulsion har bekräftats tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, hans 45 starter ogiltigförklaras och Stall Zet ska återbetala drygt 26 miljoner kronor.

Externa utredaren, juristen Pehr Jern, har hittat flera brister hos förbundet.

– Jag riktat ganska mycket kritik mot ST. Och i viss mån även styrelsen, säger han till Trav365.

Externa utredaren, Pehr Jern.

Under torsdagen presenterades delar av den utredning som gjorts kring superhästen Propulsion.

Förbundet Svensk Travsport bekräftade att hästen tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som inte är tillåtet och något som förbundet och tränare Daniel Redén ska ha missat.

Man kräver nu tillbaka drygt 26 miljoner kronor från ägarna, Stall Zet, samt att de 45 startar som gjorts i Sverige ogiltigförklaras.

Den externa utredaren Pehr Jern var på plats under presskonferensen och berättade om flertalet brister hos förbundet

– Det har inte varit en svår utredning, men en komplex bild.

”Saknas väldigt mycket”

Hur är din syn på hur förbundet felat?

– Till synes verkar det enkelt. Jag tycker inte att det är det, det är en ganska komplex bild här. Till att börja med så måste man titta på hur bra var regelstyrningen? Hur bra var arbetsprocessen? Fanns det en utbildning från medarbetarna som dom visste vad som skulle göra?  Just för den här typen av information så har det inte funnits någon regelstyrning. Jag menar, finns det ingen regelstyrning, så finns det inte så mycket att utbilda om heller. 

– När det kommer den här typen av information, som avviker från det normala, i ett väldigt stort inflöde av ärenden, så är det inte så konstigt att en uppgift då inte hanteras. Du måste ju förstå att du ska hantera den, det är ju någon slags grundförutsättning. Ja, det har stått en uppgift om att hästen är ”nerved” och det är ju inte säkert att du ens förstår vad ”nerved” betyder, om du aldrig har sett det begreppet förut. Även om du handlägger massa ärenden. Handläggning går ju ut på ”jaha, vad har hästen för resultat, stam och så vidare”. Det är huvudfokus. Man tar ett dna-prov och konstaterar att det är rätt häst.

– Ur det perspektivet, nej det finns ingen tydlig regelstyrning som gör att man hittar den här typen av information. Det saknas väldigt mycket.

”Inget modernt system”

– Det går inte att komma ifrån det här så kallade sportsystemet. Det är ett, som jag tycker, ett ålderdomligt system. Om man bortser från nervsnittning finns det ju andra saker som gör att en häst kan få startförbud och då borde ju en obligatoriska fråga vara, man lägger in en uppgift, man startar ett ärende, borde ju vara: har ni gjort dom här kontrollerna? 

Att systemet inte har den typen av kontrollfunktion att om du skulle bygga en sån funktion, beroende på vilka rutor du kryssar i, borde det leda till en spärr för att få starta hästen. Så borde ett modernt system se ut. Det här är inget modernt system, i det avseendet.

”Väcker mycket frågor”

Under 2019 började rykten gå om att Propulsion skulle vara nervsnittad. Dåvarande säkerhetschefen Steen Morten Johansen, som fick lämna ST med omedelbar verkar i somras, var den som hade ansvaret.

– Hela den undersökningen, som gjordes då, väcker ganska många frågor. Exempelvis; varför anlitade inte säkerhetschefen ST:s egen veterinär? Som borde tagit över ärendet, det hade varit naturligt, för utredningschefen har. vad jag vet, ingen veterinärmedicinsk kompetens, säger Jern om utredningen, som med hjälp av veterinär i princip uteslöt att Propulsion skulle ha varit nervsnittad.

– Nu vet jag inte så jättemycket om nervsnittning, men det är nog ingen. med säkerhet, som kan säga hur en sån här undersökning ska genomföras, då får man titta på kompletterande möjligheter eller undersökningar. Ett sånt här ju, det är en amerikansk häst, i USA är nervsnittning tillåtet. Där borde det ringa en varningsklocka hos dom flesta.

– Då borde man kollat upp det hos det amerikanska travförbundet. Och där fanns ju informationen tillgänglig. Det är svårt att förstå varför inte den kontrollen gjordes.

Du är kritisk.

– Jag tycker det är ganska uppenbart att jag har varit kritisk, det är ju det jag gett uttryck för både under presskonferensen och nu här med dig. Jag riktat ganska mycket kritik mot ST. Och i viss mån även styrelsen. Jag har hittat saker som jag tycker borde åtgärdas, jag har lämnat förslag på att man borde starta vissa typer av åtgärder, jag kan inte gå in på i detalj med vad det är, det är upp till förbundet att berätta. Mitt intryck är att ST tar det här väldigt stort allvar, naturligtvis. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Advokatens kritik: ”Ett förhastat beslut”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Daniel Redén

Elitloppet