”En av de mest lovande hästar som jag tränat”

Geir Vegard Gundersen om obesegrade treåringen Elegant Ima • Blir storfavorit på V86: ”Optimistisk”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Malin Albinsson / TR BIlD
Geir Vegard Gundersen och treårige superlöftet Elegant Ima

Treårige superlöftet Elegant Ima har tagit sex raka segrar.

Under onsdagskvällen blir han storfavorit på V86.

– Det är en häst utöver det vanliga, säger den norske tränaren Geir Vegard Gundersen till Trav365.

Denna vecka avgörs V86 på Mantorpstravet i Östergötland.

Kvällens streckspel innehåller hög sportslig klass med bland annat fyra Breeders' Crown-race med sex semifinalplatser i potten i varje lopp.

En av de hästar som de tidiga spelarna har stort förtroende för är treårige hingsten Elegant Ima.

Maharajah-sonen startar från spår sex i den avslutande avdelningen (V86–8).

Det är Breeders' Crown över distansen 2 140 meter med bilstart.

Den norske stortränaren Geir Vegard Gundersen tränar och sonen Magnus Teien Gundersen kör som i de tidigare framträdandena.

”Gjort allt rätt”

Hästen har vunnit samtliga av sina sex starter i karriären och det är inte mycket som tyder på att segersviten blir bruten under kvällen – i alla fall om man får tro den 45-årige tränaren.

– Jag har naturligtvis varit väldigt nöjd med hästen. Han har gjort allt rätt och senast på Axevalla var han heroisk den tunga vägen och vann ändå väldigt enkelt. Han har tagit förra loppet väl och känns helt perfekt inför starten i kväll på Mantorp, säger Geir Vegard.

Elegant Ima vet inte hur det känns att förlora. Hur bra kan han bli?

– Det är naturligtvis svårt att säga nu när han bara har gjort sex starter. Det är en häst utöver det vanliga och jag kan i alla fall säg att han är en av de mest lovande hästar som jag har tränat. Han går från alla positioner, är stark och har egentligen inga svagheter, även om det finns mycket utveckling kvar förstås.

”Bra chans att vinna”

Spelarkollektivet verkar vara säkra på sin sak.

I skrivande stund är Elegant Ima streckad på 54 procent av de redan inlämnade kupongerna.

– Visst ska han ha en stor chans att vinna loppet även om vi möter flera hästar som är bra. Kusken kommer köra fram tidigt och jag är optimistisk. Han går framåt för varje start och känns jättefin i jobben.

Vilka mål har du med hästen?

– Självklart vill vi vinna loppet nu på Mantorp men det stora målet är Svenskt Travkriterium och dess uttagningar. Han är även anmäld till derbykvalen. Det är en häst som jag har stora förhoppningar på men man ska tänka på att det är tidigt i karriären.

Gör du några ändringar på honom?

– Han kommer att gå med det norska huvudlaget, skor runt on och en vanlig vagn, precis som vid den senaste starten på Axevalla.

Förutom Elegant Ima har Geir Vegard ytterligare två hästar inom V86-spelet.

– Gretzky B.R. (V86–3) låg på ordentligt i ledningen och den starten är bara att glömma. Nu har vi ett bra läge och han får betecknas som en outsider i loppet.

– Max Brady (V86–5) har ett svårt åttondespår och är inte vinstaktuell den här gången. Han känns fin och jag hoppas de täta starterna ska vara positivt men det är främst en liten peng som gäller. Det blir en amerikans sulky, avslutar Gundersen.

Publicerad:

LÄS VIDARE