”Häftigt att ha varit med på hela resan”

Kusken och tv-profilen Daniel Olssons galna eftermiddag på Hagmyren • Var kommentator och vann själv lopp

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Privat, TV12
Daniel Olsson kommenterade loppen på V75 från Hagmyren – men hann även med att lämna hytten och vinna lopp med sin egen Bridge Jumper

Kusken och tv-profilen Daniel Olsson var expertkommentator under lördagens V75-tävlingar från Hagmyren.

Efter ett snabbt klädbyte tog han sig ner på banan och vann lopp för att sedan återvända till tv-hytten.

– Det var jättestort för mig, säger den 49-åringen till Trav365.

De flesta känner igen rösten i travsändningarna från TV4 och TV12 – eller så hör ni honom i travets egen kanal, ATG Live.

Daniel Olsson är en mycket uppskattad kommentator och det är få som vet mer om den franska travsporten.

Han kör även travlopp och det var just hans två yrkesroller som kolliderade under lördagens V75-tävlingar från Hagmyren.

”Snabba ryck”

Tillsammans med kollegan Anders Fredriksson refererade han de inledande avdelningarna men inför V75–3 blev det bråttom för 49-åringen.

– Jag skulle köra Bridge Jumper som jag är ägare, uppfödare och kusk till. Det blev snabba ryck från hytten ner till tävlingsbanan. Så här kunde det se ut för många år sedan när Thomas Nilsson kommenterade lopp, att han sprang ner till banan och sedan tillbaka.

Själva loppet blev precis som Daniel Olsson tänkt sig – ledning från start till mål.

– Jag hade ju hela tiden tänkt att det var ledningen som gällde. Vi tog oss dit men under loppet blev det lite körning och tempot hölls uppe. De två favoriterna galopperade och jag förstod att något hänt när jag inte såg dom, säger han och fortsätter:

– På bortre långsidan gick det riktigt fort och jag släppte den utvändiga hästen förbi mig en aning men det var aldrig någon fara. Jag kände att det fanns krafter kvar i min häst och det var en fantastisk känsla när vi höll undan. Men den utvändiga hästen gjorde det otroligt bra.

Kusken och TV-profilen Daniel Olsson gör segergest med sin Bridge Jumper efter segern på V75 från Hagmyren
Foto: Maria Holmén / TR BILD
Kusken och TV-profilen Daniel Olsson gör segergest med sin Bridge Jumper efter segern på V75 från Hagmyren

Du kostade på dig en segergest. Vad betyder den här vinsten för dig?

– Jättemycket då det är min första egna uppfödning som vinner på V75. Jag har bara haft enstaka ston tidigare. Jag har ju vunnit lopp med både mamman och pappan så det är klart att det är något extra. Jag har ju varit med på hela resan och då blir det ju extra häftigt.

Efter loppet såg det ut som om du inte kom in i hytten. Vad var det som hände?

– Jag kom först inte in och de skojade lite med mig. Men det löste sig fram och jag hann precis till den fjärde avdelningen.

”Egoistiska skäl”

Stjärntränaren Daniel Redén är ansvarig för hästens träning men får ofta besök av Daniel på gården.

– Det är egentligen av egoistiska skäl jag åker ut dit. Daniel tar hand om träningen men det är jättekul att åka ut och köra. Det brukar bli ett par förmiddagar i veckan.

Vad har du för förväntningar på Bridge Jumper och vad blir nästa uppgift?

– Det är en oerfaren häst med lite rutin. Jag vill ha honom i många år och vi har tagit det försiktigt. Jag har tidigare känt att han inte tar i mer i loppen än vad som behövts och att det ofta funnits gott om krafter kvar. Att han nu skulle sänka sitt rekord var inte så förvånande för mig.

– Jag har inte pratat med Redén efter loppet men fått information från skötaren som berättar att ”Bridge” känns pigg och smidig. Nästa uppgift blir finalerna den 26 september på Solvalla.

Daniel Olsson kör inte så många travlopp längre.

Catchdrivern har startat 40 gånger i år och vunnit sex av de loppen.

– Det är det jag älskar allra mest, att få köra fina hästar. Det blir inte så många styrningar numera och visst hade jag egentligen önskat att köra en aning fler. Men det finns många duktiga kuskar som kör över 1 000 lopp per år så jag förstår hästägarna också, avslutar han.

Publicerad:

LÄS VIDARE