Omstridda fys-testet ändras: ”Jäkligt vettigt”

Sveriges montéelit har äntligen fått gehör för sin kritik: ”ST har kanske öppnat ögonen?”

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-21

ST ändrar omstridda fys-testet– till montéstjärnornas stora glädje.

Antalet utövare inom montésporten har minskat stadigt de senaste tio åren.

Kanske kan ST:s senaste beslut att ersätta löptestet med ett ridmoment innebära ett uppsving?

– Det kändes som att det var på tiden och ett jättebra beslut för montésporten, säger Jennifer Persson till Trav365.

Landets montésport har under många år tappat ryttare och dessa har även kritiserat det fystest som alla i branschen måste klara av för att få rida. Men nu börjar det hända grejer.

Under torsdagen gick ST:s Robert Karlsson ut och meddelade att löptestet kommer att ersättas av ett ridmoment. Ett besked som verkar tas emot med glädje i monté-Sverige.

Trav365 har varit i kontakt med en kvartett nyckelpjäser i branschen – för att höra deras tankar i frågan.

”Det känns jäkligt vettigt”

Emilia Leo:

Vilken var din spontana reaktion till torsdagens besked?

– Positiv, absolut. Dels för min egna del men också för att vi tappat så många montéryttare sedan fystestet trädde i kraft. Det var en kraftig minskning just det året. Man hoppas att det nu kommer att vända uppåt. Det känns jäkligt vettigt att de kommit fram till det här.

Varför tror du att beslutet togs just nu?

– Många av oss aktiva har bett om detta länge. ST har kanske också uppmärksammat den här trenden och öppnat ögonen?

Vad innebär detta ridtest, tror du?

– Jag vet faktiskt inte ännu. Det blir säkert att man ska rida något slags lopp eller stå en viss tid på en häst. Något som är likvärdigt med ett tävlingsmoment.

För oss som inte är så insatta i monténs underbara värld, kan inte vilken otränad kvinna eller man som helst hoppa upp i sadeln och tävla?

– Nej då, sporten är väldigt krävande. Det är inte fel att ha ett fystest, det har bara varit fel utformat.

Vad vi förstår består fystestet av 3 000 meter löpning på tid, armhävningar på tå, jägarvila, plankan och burpees. Vad har egentligen 3 000 meter löpning att göra med monté?

– Det är det vi har försökt att säga, att det har ingenting med sporten att göra. Det är nog bara löpningen vi har haft invändningar mot.

Sporrades av vännen Leo

Jennifer Persson:

Vilken var din spontana reaktion till torsdagens besked?

– Det kändes som att det var på tiden och ett jättebra beslut för montésporten. Jag har under en längre tid varit för att vi ska ta bort det där. Det har varit en väldigt konstig regel från dag ett och ett irritationsmoment i sporten.

– Det är klart att man ska ha bra fysik när man rider men du kan inte träna dig till att bli en bra montéryttare genom att springa tre kilometer. Du kan ju orka springa men inte rida för det. Kolla på maratonlöparna, de skulle nog inte klara att rida ett montélopp. Det krävs så mycket mer.

Varför tror du att beslutet togs?

– Jag vet inte riktigt men det är nog väldigt många licenser som ligger vilande på grund av detta fystest. För något år sedan kom det information om att vi tappade 200-300 licenser under ett år. Man måste dessutom åka ut till en bana och genomföra testet...

Hur har dina resultat varit genom åren? Har du misslyckats någon gång?

– Nej, det har jag inte gjort, även om jag aldrig varit någon atlet och inte gillar att löpa. Jag kan rida hur mycket som helst men när det kommer till att springa så är det jättejobbigt för mig. Jag och Emilia stod dock bredvid varandra och sa att ”det här måste vi klara”, och det gjorde vi tillsammans. Men sedan kunde vi inte gå på två veckor... Vi har sporrat varandra under ett antal år.

Vad innebär detta ridtest, tror du?

– Jag har svårt att se hur de ska få till det och tror att de kommer att få bedöma utifrån lopp. Det är viktigare att de ser att man kan rida än att springa.

Vad har egentligen 3 000 meter löpning att göra med monté?

– Det är just det vi alla har ifrågasatt hela tiden. Vissa kunde dock få cykla istället för att springa men då skulle man klara tre kilometer på typ åtta minuter. What the fuck alltså, ha ha. Det var jättekonstigt.

”Många är säkert glada för det”

Jonathan Carré:

Vilken var din spontana reaktion till torsdagens besked?

– Jag tillhör inte dem som tyckt löpningen varit ett stort problem och har egentligen inte så stor åsikt i frågan. Självklart kan det vara bra med ett alternativ, men samtidigt ska man väl ha tillgång till egen häst och så vidare? De som inte har en häst måste hitta en – så det blir ju lite komplicerat. Men som sagt, jag har inte någon större åsikt om att man tillför detta som ett alternativ. Många är säkert glada för det.

Varför tror du att beslutet togs?

– Jag vet inte exakt, men så som jag förstår det så har det varit mångas åsikt att just detta vore bättre. Jag tycker också att montétestet varit lite märkligt förut, så vi får se hur detta tas emot av alla ryttare. Jag antar att många tycker det är positivt. Det är bra att de satt en gräns beroende på hur många lopp man ridit året innan.

Vi har sett en stadig minskning av montéryttare de senaste tio åren. Vad beror detta på, tror du?

– Det finns givetvis många svar och tankar kring detta för oss att diskutera. En del är också naturliga då runt 97 procent av ryttarna här i Sverige är kvinnor. En del faller ifrån då familjelivet och sådant tar över helt enkelt. Jag har oerhörd respekt för de som kommit tillbaka efter en graviditet till exempel, men förstår också om man inte gör det.

– Samtidigt så är det svårt om vi inte uppmuntrar den yngre generationen med chanser och möjligheter att synas då de börjar rida lopp. Det är förståeligt om de ger upp efter tre, fyra år om de inte får några möjligheter att rida hästar i lopp, och då får vi inga fler ryttare. Både tävlingsschemat och framför allt propositioner är saker som skulle kunnas göras annorlunda, vilket jag pratat om tidigare, och det finns många saker att tänka på.

Hur har dina resultat på fystestet varit genom åren?

– De har varit bra, jag har alltid haft lätt för idrott och att springa. Då var skolan i övrigt svårare än det man skulle göra på idrotten.

Vad har egentligen 3 000 meter löpning att göra med monté?

– Ingenting. De vill se att man fysiskt är vältränad och i bra form på så vis såklart, men det är inte löpandet du vinner montélopp på.

”Jag tror inte att någon är ledsen”

Sofia Adolfsson:

Vilken var din spontana reaktion till torsdagens besked?

– Det kändes bra, absolut. Det har funnits en diskussion om detta ända sedan fystestet infördes. Det har alltid känts lite som att ridtest hade varit att föredra, även om jag själv rör mig mycket i vardagen och har klarat fystestet bra tidigare.

Vad innebär detta ridtest, tror du?

– Jättesvårt att säga. Det är väl att man ska rida ett provlopp eller något, att det ser bra ut och är mer likt det man faktiskt gör på en häst. Det kommer att gagna flera.

Varför tror du att beslutet togs just nu?

– Det har varit mycket prat kring detta, framför allt de sista två åren. Det känns som om många har tyckt till och satt sig emot detta. Jag har uttalat mig kring detta tidigare men inte drivit frågan.

Vi har sett en stadig minskning av montéryttare de senaste tio åren. Vad beror detta på?

– Det är svårt att säga. Antalet aktiva inom travet har minskat generellt. Montén är en liten sport och det är svårt att slå sig in. Det kräver mycket tid och kostar att åka runt. Även fystestet har nog hindrat några stycken.

Vad har egentligen 3 000 meter löpning att göra med monté?

– Ingenting överhuvudtaget. Jag tror inte att någon är ledsen och tänker ”fan också” om detta försvinner.

Följ ämnen i artikeln