Aktuell för Elitloppet – dopningutredning pågår

Anders Malmrots tankar om Elitloppet 2020 • De aktuella jänkarna • Stjärnan Manchegos dopningavstängning

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Solvallas sportchef Anders Malmrot
Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BIlD
Solvallas sportchef Anders Malmrot

Trots att det är 194 dagar kvar till Elitloppet 2020 är spekulationerna redan i full gång.

Elitloppsgeneralen Anders Malmrot berättar om läget just nu i både Frankrike, Sverige och USA.

– Manchego är fortfarande mycket intressant då dopningärendet inte är avgjort än, säger sportchefen till Trav365.

Förhandsspekulationerna om vilka hästar som väntas besöka Solvalla den sista söndagen i maj är redan ett hett samtalsämne bland travälskare.

Många drömmer om att få hit någon av de amerikanska stjärnorna och Solvalla-chefen Anders Malmrot reder ut begreppen på ett tidigt stadie.

– Självklart vore det ju mycket trevligt att få hit någon av de jänkare som utmärkt sig. Det är alltid svårt med logistiken kring dessa men givetvis håller jag koll och gör det jag kan för att allt ska falla på plats.

”Kan inte uteslutas”

I fjol såg det länge ut som Hambletonian-vinnaren Atlanta skulle komma till Solvalla men i sista stund meddelade ägarna att man inte skulle göra den långa resan till Sverige.

– Vi trodde in i det längsta att det skulle bli av i fjol men som alla vet blev ju beskedet negativt. Hon har inte imponerat på samma sätt på slutet även om jag vet att hon vann ett lopp häromdagen, säger Malmrot och berättar vidare:

– Aktierna har inte stärkts nämnvärt som det ser ut just nu men mycket kan ju ändras. Hon ska självklart inte uteslutas men måste visa mer innan hon återigen ska vara lika aktuell som förra året.

”Skulle passa bra på vår bana”

Marcus Melanders treårige hingst Giampanzee är en annan av de hästar som nämns mycket i förhandssnacket.

– Det är en otroligt fin häst som kommit lite i skuggan av Greenshoe. Jag gillar typen av häst och tror han skulle passa mycket bra på vår bana. Han finns med i planerna och Marcus har berättat för mig att de är intresserade.

Aktuell trots dopningavstängning

I början av oktober i år svarade Nancy Johanssons Manchego för en svettig insats då stoet vann på nytt världsrekord på en tusenmetersbana – på tiden 1,07,7 över distansen 1609 meter med autostart.

Kort därefter fastnade stjärnan i ett dopningtest där det konstaterades att man hittat spår av det förbjudna ämnet gabapentin.

– Jag är medveten om läget med Manchego. I det här fallet är det flera hästar som ertappats och det är fortsatt under utredning. Vi får se hur det slutar men det jag kan säga är att det är en fantastisk häst som jag gärna skulle vilja se på Solvalla.

Hur är läget med de svenska stjärnorna?

– Det är i ett tidigt skede men det finns i nuläget många som är aktuella. Visst måste jag nämna Propulsion. Där har ju Daniel deklarerat att Elitloppet 2020 är det stora målet vilket är jättekul.

”Hoppas på positivt besked”

I Frankrike har förberedelserna inför Prix d'Amérique startat igång och Malmrot följer loppen med största intresse.

– Visst är det intressant att ha koll på hästarna i Frankrike och de som siktar mot Prix d'Amérique. Jag håller koll men vet samtidigt att det är mycket som ska stämma för att kunna kombinera satsningen där nere och sedan komma till Sverige, säger sportchefen och fortsätter berätta:

– Självklart är det flera hästar som är aktuella men jag kan väl särskilt nämna Face Time Bourbon. Ett positivt besked därifrån skulle betyda oerhört mycket. Jag kommer åka ner i januari och följa hästarna på plats.

Verners lopp på Solvalla ikväll

Elitloppet må vara ett av världens största travlopp, men det finns även en vardag för Anders Malmrot.

Redan ikväll har Solvalla V64-tävlingar.

– Det ser spännande ut och jag vill särskilt lyfta fram ”Verners lopp”. Ett nyinstiftat lopp som hade premiär förra året. Vi har ett fint startfält där Lome Brage får finna sig i att vara storfavorit. Men jag vill ändå varna för Troll Solen som slagit sig in i yppersta eliten på allvar, avslutar sportchefen.

Publicerad:

LÄS VIDARE