”Ingen har haft så stor betydelse som honom”

V75 30 ÅR: Nybrink om resan med V75 • ”Han är min nummer ett”

Micke Nybrinks nummer ett när V75 firar 30 år? Ikonhästen Järvsöfaks.

Utan V75 hade inte travet existerat i dag.

Utan Harry Boy och jackpott, utan sagohästar som Järvsöfaks, Ina Scot, Copiad och Victory Tilly hade aldrig Maharajah, Francesco Zet eller San Moteur sett dagens ljus.


V75 FIRAR 30 ÅR: Här är alla artiklar om jubilaren.


Okej, det har tydligen gått 30 år sedan jag åkte ner till Jägersro och såg Copiad och Erik Berglöf vinna det första V75-loppet, från spets före Armbro Keepsake (Stig H) och Golden Sunset med Olle Goop.

Sluggern Copiad gick vidare och vann Elitloppet två gånger i rad, 1994 och 1995, efter det. Och högsta klassen, guldloppet, togs den här sena oktoberlördagen hem av för tidigt döde (innebränd) Meadow Prophet och Lasse Gustafsson, en underbar häst som nu har sitt minneslopp varje år.

Ja, bilden av de sju premiärloppen sitter kvar. Jag minns till och med att Hills Noblesse och Örjan Kihlström var omgångens skräll i V75-6 och att Roger Walmann som tränade överraskningen var glad som en norrman på vägen hem, på flyget, vi reste med samma plan.

Ännu mer uppspelt var ATG:s dåvarande marknadschef Remy Nilson. Han ville
ta hela Jägersro i sin famn. Premiäromsättningen landade på 39,3 miljoner. Nilson sprang runt på stallbacken hela eftermiddagen, slog ut med armarna och tjöt ”succé”.

Sju rätt gav 62 000 kronor, sex rätt 262 och femmorna betalade 24 kronor.

Enkelt men genialt

Det enkla men geniala i att göra om det 19 år gamla V65 till V75, bara genom att lägga till ett lopp och införa ytterligare en vinstgrupp (utdelning på fem, sex och sju rätt), vässat med jackpott skulle visa sig vara draget som både räddade och lyfte travet som sport och spel till en ny nivå.

Men, och det här är min personliga teori, den största anledningen till att V75 blev en sån fullträff var att Harry Boy dök upp på premiärdagen, snabbspelet som gjorde att vem som helst kunde vara med för en femtiolapp eller vad man nu var villig att spela för. Obegripliga V65 blev lättillgängliga V75.

Man köpte bara (numera även online) en Harry i spelbutiken eller i kassan på Ica och tog lite lugnt hjälp av alla experter, eftersom spelet grundade sig på hur de verkliga kännarna tippat. Harry tittade dem över axeln och mixade en kupong med potential, inte bara slumpmässigt valde ut några hästar. Harry Boy är ingen simpel lott, snarare en sannolik utgång av de sju loppen, även om chansen förstås är liten.

Men utan Harry Boy är jag inte alls säker på att vi varit där vi är idag.

V75 blev med Harry Boys hjälp trav­spelet för den breda massan, det genererade inte bara spelmiljonärer utan också, på löpande band, småvinster till många som troget återinvesterade nästa vecka, och nästa…

Folk som skakade på huvudet

Från att ha varit jättesvåra V65 blev V75 miljonspelet där jättemånga (i en jämförelse) kunde hämta ut och känna att de var med i matchen. Många blev travintresserade, började spela själv eller med jobbarkompisar och vissa köpte hästar, började åka på trav, vissa blev säkert också aktiva i sporten. Travet växte, frodades och breddades.

Själv har jag följt V75 sedan dag ett, när spelformen hade premiär jobbade jag som skrivande journalist på V65-Guiden som vi alltså döpte om till V75-Guiden.

Jag minns att det fanns folk som skakade på huvudet och menade att V75 kunde vara döden för Rikstoton som lördagsspelet hette bland oss i den så kallade härdsmältan.

Men ganska snabbt insåg vi hur bra det här var. Ingen skakade på huvudet, vissa muttrade i och för sig att jackpott var djupt orättvist men spelarkåren blev som tokig när det sköts in extramiljoner i sjurättspotten.

Golden days som fortsatt

Omsättningen ökade varje år, spel­rekorden slogs och alla var glada. Det var golden days för travet och det har fortsatt dess. Och ATG har småskruvat på spelformen, mixtrat och förädlat Harry Boy och startat en sajt där man kan spela Tillsammans med vem som helst på ett okomplicerat sätt. Utvecklingen har varit rasande men hela tiden vettig och det har också behövts för att hänga med i spelstormen som råder.

Det finns ändå inget som slår att spela på hästar, levande, fantastiska djur som vi lär känna som gamla kompisar vecka efter vecka. Hästar med långa karriärer är bland de viktigaste som finns och det är också de som tagit travet ut bland massorna.

Järvsöfaks nummer ett

Jag vill påstå att Järvsöfaks är nummer ett. Ingen häst har haft så stor betydelse för travet. Jan-Olov Perssons kallblodskung föddes 1994, tävlade under 13 år och hade ett tag en segersvit på 42 raka vinster. Han startade 234 gånger och vann 201 lopp.

48 gånger vann han på V75, alltid till bottenodds och alltid retade Jan-Olov Persson mig när vi träffades:

”Du hade väl inte garderat nu igen, Micke”, flinade han. Jo, det gjorde jag nog många gånger men det lönade sig aldrig. Jag fattar fortfarande inte vad han var gjord av, underbara Järvsöfaks.

Den 12 juli 2005 sprang han på nytt världsrekord (står sig än) i Gävle när han travade 1 640 meter på kilometertiden 1.17,9. Han blev svensk mästare tio gånger och… jag skulle kunna hålla på hela dagen och rada upp meriter. Ingen annan häst är i närheten.

”Hästen är helt enormt bra”

Särskilt minns jag när Järvsöfaks skulle starta i Svenskt Mästerskap första gången, 1999. Jag jobbade på V75-Guiden och ringde runt och intervjuade tränare. När jag fick tag i Persson kunde han inte sluta prata:

”Du förstår inte, Micke, nu har jag fått fram hästen jag väntat på hela livet. Han är helt enorm bra, jag har aldrig varit med om något liknande.”

Men det bästa ha sa var ändå när jag frågade om han skulle vinna SM redan nu. ”Du, han vinner på lördag och han vinner varje år många år framåt, i alla fall om jag får bestämma och han får vara frisk. Den här hästen ska vi ta ut till hela svenska folket.”

Hur Jan-Olov Persson kunde ha så rätt vet jag inte. Men jag vet att han är brinner för sporten, älskar sina hästar och har milt uttryckt, fallenhet för sitt jobb.

Utan Järvsöfaks, utan Harry Boy och utan V75. Då hade vi inte haft kalas i helgen.

Följ ämnen i artikeln