”Vaccinera! Så fort som möjligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-08

A2-viruset slår hårt över trav-Sverige. Redan har tre travbanor stängts ner – det kan bli fler. Nu slår veterinären larm.

Den kraftigt smittsamma förkylningssjukdomen A2 slår hårt över hela trav-Sverige.

Hittills har tre travbanor stängts ner helt – och det kan bli fler.

– Det är ströspritt över hela landet, det ser inte alls bra ut, säger Stig Hägglund, biträdande överveterinär vid STC.

Stig Hägglund.

Influensa viruset A2 sprider sig snabbt igenom hela Sverige. I helgen var det många av de aktiva som var oroliga när de skulle åka till Halmstad och starta sina hästar på V75. Halmstad är nämligen en av banorna runt om i landet som har drabbats hårt av viruset. Stallbacken blev delvis avstängd på Halmstadtravet, men nu vill STC ta till hårdare tag för att stoppa fler hästar att bli smittade.

– Nu måste vi göra några krafttag för att lindra det här. Om det blir misstanke på en enda häst så stänger vi hela stallbacken. Tidigare har vi stängt stall för stall, men nu drar vi en gräns på hela stallbacken. Åbytravet är stängt, Skellefteå är stängt och Halmstad är stängt, säger Stig Hägglund på STC.

Vad kommer hända med tävlingar som ska köras på de banorna framöver?

– De får flytta. Åby har fått flytta sina lunchtävlingar imorgon. Det finns risk att vi måste ställa in tävlingar. Det har hänt förut, men det var väldigt många år sedan.

”Dör normalt inte”

A2-viruset är kraftigt smittsamt men att en häst ska dö av själva viruset anser Hägglund som otroligt.

– Normalt så dör inte en häst av det. Det är en smittsam förkylningssjukdom som ger hög feber på hästarna, över 40 grader i en till två dagar. Men det brukar avta ganska snabbt. Har man otur kan det bli bakteriella infektioner, men influensan i sig är inte farlig. Vid det förra utbrottet så dog det två hästar, men det är omöjligt att säga om det var A2-viruset som var orsaken.

Vad är det värsta som kan hända?

– Ur den ekonomiska synvinkeln är det ju att en V75-omgång tvingas ställas in.

– Ur djurskydds synvinkeln som är den viktigaste så är det att det blir massa sekundära infektioner.

Hur lång tid kan ta innan det här är över?

– Det kan ta en eller två månader innan det har klingat av helt och hållet. Det gäller att hålla det ifrån banorna så vi kan fortsätta tävla med de friska hästarna.

Vad har du för råd för att undvika att fler hästar smittas?

– Vaccinera friska hästar så fort som möjligt, vaccinera inte sjuka hästar. Sen är det viktigt att hålla sig ifrån andra hästar, avslutar Hägglund.