Amatören som sopar banan med proffsen

Möt amatören Helena Edlund – som kan skryta med högre segerprocent än proffstränarna

Uppdaterad 2021-03-27 | Publicerad 2021-03-26

Helena Edlund och Beartime som startar i V75-finalen på Solvalla under lördagen.

En glad, liten amatör från Årjäng tar sig an proffsen på lördag.

Davids kamp mot Goliat – Helena Edlund och Beartime mot resten.

– Det finns liksom inte på världskartan, berättar succétränaren för Trav365.

Travet är på många vis Davids kamp mot Goliat. Copiad mot Pine Chip i Elitloppet. Ina Scot och Helen Ann Johansson mot övriga världen i Prix d'Amerique. I tränartoppen återfinns Daniel Redén, Timo Nurmos och många fler. Proffs ut i fingerspetsarna. Timo har inför lördagens V75-tävlingar en segerprocent på fina 33, Daniel är strået vassare med sina 41. Båda är dock lättviktare jämfört med en liten Årjäng-amatör med fyra hästar på sin träningslista. Möt 55-åriga Helena Edlund som kan skryta med att under 2021 ha vunnit två av tre lopp, vilket innebär otroliga 67 i vinstprocent! Och det trots att träningsförhållandena inte varit de bästa i vinter.

– Ska ni skriva en artikel om mig? Varför då? Inte är väl jag intressant att läsa om? Jag har vunnit två av tre lopp i år, men visst har väl den där Nurmos högre segerprocent?, ställer hon sig frågande till Trav365.

Nej, det har han inte. Det är inte ens hårt i mål mellan Timo och Helena.

Segern i Prix de Paris sticker ut

Den lågmälda succédamen som ursprungligen kommer från Ås i Jämtland har en mångårig bakgrund inom travsporten och tog sina första stapplande steg som hästskötare hos Jim Frick, innan äventyret fortsatte hos Stig H Johansson i slutet av 80-talet. Där blev hon kvar under ungefär sju års tid och fick uppleva framgångar med topphästar som Clipton och Piper Cub. Två, enligt Helena, helt olika individer.

– Clipton utmärkte sig aldrig. Han var en snäll häst på alla vis. Jag minns när vi var nere på Gotland och vann lopp med honom i början av karriären, då trodde jag det skulle bli första och enda segern för honom. Han hade en speciell benställning och slog sig på framknäna. Stig plockade sedermera av skorna på honom, vilket resulterade i att travet flöt bättre och då kom framgångarna. Piper Cub var väldigt hingstig och arg på andra hingstar. Jag blev hans skötare i samband med att den förra tjejen slutade. Mina främsta minnen av honom var de flera starterna i Prix d'Amerique, men framför allt vinsten i Prix de Paris.

Hur firar man en sådan seger?

– Med en herrans massa champagne! Jag och de övriga tjejerna levde nog på champangeångor ett bra tag efter det, säger Helena och skrattar.

Beartime – en ren familjeaffär

Hon minns tillbaka och nämner att även om det var jättekul att resa ner till travets vagga Frankrike, så mottogs man med skepsis av fransmännen. Det var då inte alltför vanligt med svenska gästspel men Stig H Johansson skördade stora framgångar under många år, givetvis med stor hjälp av sin personal.
1996 var det dock dags för Helena att sadla om och byta karriärsbana. Kärleken fick henne att lämna sitt kära Ås och numera bor hon i Årjäng där hon, sambon Jörgen och sonen Johan tillsammans driver en liten tävlingsverksamhet med två starthästar, samt ett par tvååringar.

– Jag träffade Jörgen i samband med mitt extrajobb som ekipagekontrollant på Solvalla. Han ansvarar för skolkörningen i Årjäng kommun och jag arbetar deltid där. Här hemma så sladdar han bland annat banan. Grabben hjälper också till, trots att han är allergisk mot hästar.

Beartime är stallets stjärna och anledningen till årets framgångar. Den sexåriga valacken har funnits med sedan starten då Helena leasade hans mormor en gång i tiden. Dottern Global Ninni, ett av två föl som hittade till stallet, kom tyvärr aldrig till start men lämnade Beartime som på lördag kan ta karriärens hittills största seger.

När kände du att han var något alldeles extra?

– Nu använder du för stora ord, tycker jag. Han visar aldrig så mycket i träningen och jag kör bara hästarna varannan dag. Det är givetvis stort för mig att kvala in till en silverdivisionsfinal. Det finns liksom inte på världskartan. Ärligt talat har jag inte tagit in det ännu. Och sättet han vunnit de senaste loppen på...!

”De övriga hästarna behöver ju mat”

Fyra rikstotovinster har det blivit totalt för Beartime som under lördagen tillhör favoriterna, och det trots att han lottats till ett bakspår. Värt att notera är att han ännu aldrig tävlat varken barfota, eller med amerikansk sulky.

– Vi hade hellre velat ha framspår, gärna två-sex, men det kan nog lösa sig bra ändå om vi har startsnabba hästar framför. Han gick ett lättare jobb under torsdagen och allt var bra då. Vi har inte haft de bästa träningsförhållandena en tid och jag brukar föredrar att ligga lågt med min häst. Anledningen till att vi ännu aldrig ryckt skorna på honom är helt enkelt för att hans hovar inte håller för det. En amerikasulky har vi faktiskt i stallet, men han är bakrädd och vi måste testa den i jobb först. Det får bli någon annan gång.

Helena Edlund äger halva Beartime ihop med sin sambo och för en mindre amatör kommer pengarna väl till hands.

– Vad vi gör med vinstpengarna som han springer in? De övriga hästarna behöver ju mat. Allt går rakt in i vår travverksamhet. Trots framgångarna tycker jag ändå inte att det gått så bra för oss genom åren.

Kapable Skyper, en äldre bror till Beartime, visade tidigt hög kapacitet och vann ofta då han gick felfritt. Tyvärr fick han sluta sina dagar 2018, bara fem år gammal.

– Precis som Clipton så slog han sig på knäna. Det blev behandling efter behandling efter behandling, och till slut tog vi beslutet att låta honom somna in. Det var jobbigt.

”Det här med corona är fruktansvärt”

Helena berättar att hon föredrar naturen och det lugna livet på landet. Stressen i storstäderna ger hon inte mycket för och nämner den hektiska kollektivtrafiken, även om det på lördag blir ett besök just i huvudstaden – där hennes kära mamma bor.

– Låt mig se, hur gammal är hon? Om jag är 25 så måste hon vara... Skämt åsido, det här med corona är fruktansvärt. Det är jobbigt för oss båda, men framför allt för mamma som tvingas vara ensam i den åldern. Om bara vädret varit bättre så hade vi kunnat ta en kopp kaffe ihop utomhus men tyvärr har våra möten skett på avstånd. Det är även trist att de övriga ägarna inte får se hästen live på lördag. De kommer dock inte sitta klistrade i tv-sofforna utan det kommer att bli ordentliga gympapass under loppet!

Den 10 april fyller Helena Edlund år och vad vore bättre än en tidig födelsedagspresent? Och så får vi hoppas att värmen kommer till Stockholm snart, så att hon och mamma äntligen kan ta den där efterlängtade fikan ihop.

Följ ämnen i artikeln