”Det kändes som om jag stod och svamlade”

Emilia Leo om nya utmärkelsen på Hästgalan • Fjolårets galna siffror • Pressen på sig själv • ”Måste prestera”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson / TR BIlD
Emilia Leo fick ta emot Helen Anns Pris på Hästgalan 2020

Emilia Leo körde in nio miljoner under fjolåret och fick i fredags ta emot Helen Anns Pris på Hästgalan.

Nu berättar hon om galakvällen – målen i år – och pressen att lyckas direkt.

– Jag upplever fortfarande att det inte finns utrymme för misstag, säger 27-åringen till Trav365.

Emilia Leo hade ett fantastiskt fjolår och överträffade allas förväntningar, inklusive sina egna, när hon körde in över nio miljoner kronor.

Redan 2018 uppmärksammades hon för att vara en talang utöver det vanliga och blev utsedd till ”Årets Komet” på Hästgalan.

I fredags var det åter igen uppdukat för stor fest på Waterfront i Stockholm när förra årets främsta prestationer skulle premieras.

Emilia själv hade inför festkvällen inga förväntningar på att själv få något pris så när 1995 års Prix ​​d'Amérique-vinnare och travsportens hedersambassadör Helen Ann Johansson delade ut sitt ärofulla pris, var det en förvånad kusk som gick upp till stora scenen.

”Jag blev uppriktigt överraskad”

– Jag kan uppriktigt säga att jag blev överraskad. Jag trodde inte att jag skulle få något pris i år. Visst hade jag hört det pratas en del om det här men jag trodde snarare att Henriette Larsen var den som skulle få det, säger Emilia och fortsätter hylla prisutdelaren:

– Det är en otrolig ära att få detta pris. Helen har gjort så mycket för travsporten och hon är någon som jag verkligen ser upp till. Jag blev naturligtvis jätteglad och hedrad. Priset är viktigt och behövs fortfarande för att lyfta kvinnorna inom travsporten.

Vad betyder dessa utmärkelser egentligen?

– Det är klart att jag känner mig smickrad över att bli uppskattad men samtidigt gäller det att inte låta det påverka för mycket. Jag måste vara fokuserad på det sportsliga och inte bli för nöjd, men visst blir man glad.

Det var många nervösa tal under kvällen. Hur mådde du där uppe på scenen?

– Det var nervöst och jag tycker egentligen att jag bara stod och svamlade. Som flera andra trivs jag väl egentligen bättre ute på travbanan men visst är det också kul på ett sätt.

Framgångarna på travovalen uppskattas inte bara av juryn på Hästgalan utan det märks tydligt att Emilia får större förtroende även ute på banorna.

– Det är jättekul att fler och fler väljer att sätta upp mig på deras hästar. Visst märker jag en skillnad och att bland annat få Björn Goops och Stefan ”Tarzan” Melanders förtroende är otroligt smickrande.

Oron över att misslyckas

Du har tidigare berättat om pressen att lyckas direkt. Hur känner du nu?

– Jag måste säga att dessa tankar fortsätter. Jag vet någonstans att alla kan misslyckas men min känsla längst inne är fortfarande att då tappar jag förtroendet. Det är något jag behöver fortsätta jobba med, säger hon och fortsätter beskriva sin prestationsångest:

– Jag vet att det troligen ligger hos mig själv men det är svårt att släppa det ändå. Som häromdagen då det blev galopp på en häst jag körde, då kom tankarna men som sagt det är mest mina egna tankar. Det är som att någon säger att jag måste ta chansen direkt annars är det kört.

Trots de senaste årens framgångar finns det ingen mättnad för Emilia.

– Jag är självklart nöjd med vad jag presterat men visst vill jag matcha de tidigare siffrorna eller till och med höja mig lite. Jag fortsätter köra många lopp och utvecklas hela tiden.

Är det något särskilt du vill förbättra i år?

– Jag skulle kanske vilja bli lite tuffare i loppen. Inte att köra fult men att ta för mig mer. I startmomenten måste du vara på hugget och vara lite aggressiv. Det är så viktigt att du inte tappar något där. Det är något som jag tänkt på och jag hoppas att det är något jag utvecklar.

Drömmen om Elitloppet

Det är 110 dagar kvar till Elitloppet på Solvalla och det kan inte ha undgått någon att kompisen och Östersund-tränaren Oscar Berglund har stora planer för fartfenomenet Shocking Superman.

Han har dessutom berättat att det är ingen annan än Emilia som ska köra om storloppet blir verklighet.

Årsdebuten ska enligt tränaren vara den 29 mars på Östersund. Efter det väntar ”Guldbjörken” på Umåker den 18 april.

– Det är klart att det är en häst som skulle platsa i Elitloppet. Det är långt kvar och det är lite sjukt att vi har den här diskussionen, men samtidigt vet jag att Oscar gör allt han kan för att preparera honom.

– Jag har sagt att jag inte skulle känna något agg om det inte var jag som skulle få köra i en eventuell start men han vill att jag ska fortsätta köra. Det är en häst utöver det vanliga och visst kan man få drömma, avslutar 27-åringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE