Basen: ”Har anledning att se över det här...”

Körde utanför bangränsen – fick behålla segern

Uppdaterad 2020-11-17 | Publicerad 2020-11-16

Jonas Moberg och 6 Gandalf Jaam körde klart utanför bangränsen de sista 400 metrarna i V75-1 i lördags – men fick behålla segern.

Det fick spelarna att rasa: ”Superskandal”.

Nu kommenterar förbundets domarbas, Jonny Staf, jättesnackisen:

– Jag kan förstå att det väcker diskussion. Vi har anledning att se över det här.

Det var dubbeljackpott på spelformen V75 i lördags och blickarna riktades mot Rommetravet utanför Borlänge.

Omsättningen på V75 blev drygt 129 miljoner kronor och 1 604 411 system lämnades in.

Redan i första avdelningen, V75-1, blev det stor dramatik.

Ledaren, 6 Gandalf Jaam, med sin tränare och kusk Jonas Moberg körde utanför bangränsen från sista svängen, hela upploppet - och i mål - cirka 400 meter.

Domarna dröjde med beslutet medan måldomarnas filmer rullade i TV12:s sändning och många väntade sig att ekipaget skulle diskvalificeras.

– Jag blir förvånad om han får behålla segern, sa expertkommentatorn i ATG Live, Stefan Hultman efter att ha sett reprisbilderna.

”Reglementet är ju kasst”

Efter ett tag kom domslutet. Gandalf Jaam och Jonas Moberg fick behålla segern.

– Vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att han vinner egen fördel, då kan vi inte diska honom helt enkelt, sa riksdomaren Johan Pettersson i tv.

Det fick travfansen och spelarna att koka över. Sociala medier svämmade över med kommentarer.

”Superskandal”, skrev före detta tv-experten Ralf Vadsmo.

”Svenska reglementet är ju kasst hur ska en häst som kör utan för banan få behålla vinsten.. kan ju undra varför vi har banmarkeringarna.. i Usa så hade han vart diskad”, skrev tränaren och experten Björn Bernie Norén.

Enligt tävlingsreglementets paragraf 64 står det bland annat följande under ”Grunder för diskvalifikation”:

Ekipage som i sin helhet eller till del kör/rider utanför bangränsen kan diskvalificeras. Ekipaget ska dock diskvalificeras om det vunnit fördel (diskvalifikation kan underlåtas om ekipaget kör/rider utanför bangränsen utan egen förskyllan). ”

”Vill inte recensera...”

Jonny Staf är domarbas på förbundet Svensk Travsport. Han har varit en uppvaktad man sedan domslutet kring 16.30 i lördags.

– Det har varit många frågor och fått mycket uppmärksamhet, säger han.

– Många åsikter som jag fått till mig är att det är ett felaktigt regelverk, det är en åsikt man får ha respekt för. Vi ser kontinuerligt över regelverket och vi har anledning att se över det här, men vad som kommer ut av det, det vet jag inte.

Vad säger du om lördagens händelse?

– Domarna har stöd i reglementet om dom tycker att han skulle ha vunnit även utan den här förseelsen.

Var det rätt beslut?

– Jag vill inte recensera eller bedöma det. Jag har inte tagit del av det material domarna dömde efter i lördags. Dom har de bästa förutsättningarna i tornet. Det man kan konstatera är att reglementet öppnar för att dom kan göra den här bedömningen. Då kan det bli skilda bedömningar, oavsett hur tydligt vi exempelvis skriver i ett reglemente, så kommer vi alltid att hamna i bedömningssituationer. Men det kan finnas anledning att förtydliga reglementet.

Har du förståelse för att folk rasar mot det här beslutet?

– Jag kan förstå att det väcker diskussion. Många av dom som upplevt frustration tycker att det är regelverket som det är fel på, det är en annan sak, än att man är missnöjd med en domarinsats.

”Respekt för den åsikten”

Loppet i lördags var 2 140 meter. Men man ser tydligt att Gandalf Jaam springer utanför bangränsen närmare 400 meter, då springer han ju kortare än övriga hästar, borde inte det kunna ligga som grund till att diskvalificera?

– Ja, det kan man tycka. Men så står det ju inte i det regelverk som vi har nu. Men jag har respekt för den åsikten, förstås.

Bör reglementet ändras?

– Om jag vill ändra, så vill jag skapa tydligare förutsättningar för domarna. Vi vill ju att reglementet ska vara förutsägbart: ”du begick det här misstaget, det gav dessa konsekvenser”.

– En sån här händelse, när den får så stor uppmärksamhet, blir väldigt exponerad, och vi vill ju synas och granskas.

För att få till en regeländring krävs ett styrelsebeslut. Snart så ska korrigeringar i reglementet för 2021 klubbas av ST.

– Reglementskommitén bereder frågan och styrelsen tar beslut. Om det går att få till en snabbvariant eller inte, det vågar jag inte uttala mig om, säger domarbasen Jonny Staf.

Följ ämnen i artikeln