Hyllningen: ”Fantastiskt och en väldig milstolpe”

Sabine Kagebrant blev första kvinna att vinna Derbyt • Travprofilernas reaktioner efter supersegern: ”Dolt motstånd”

Publicerad 2023-09-06

Helen Ann Johansson hyllar Sabine Kagebrant efter segern i Svenskt Travderby.

39-åriga tränaren Sabine Kagebrant tog som första kvinna hem Svenskt Travderby – detta med superstoet Joviality.

Den unika bedriften hyllas nu stort av flera kända kvinnliga travprofiler.

– Det är otroligt viktigt att visa att kvinnor inom travsporten också kan, säger Helen Ann Johansson som själv bröt barriärer när hon vann Prix d'Amérique 1995 som första och hittills enda kvinna.

– En mycket välförtjänt seger. Hon har verkligen jobbat hårt för att nå dit, säger proffstränaren Hanna Forslin.

Svenskt Travderby har körts sedan 1928.

Under söndagen lyckades tränaren Sabine Kagebrant med något som ingen annan kvinna lyckats med någonsin, nämligen att vinna storloppet – detta med stjärnstoet Joviality.

Hyllningarna och uppståndelsen på Jägersro ville aldrig ta slut.

När Kagebrant dagen efter supervinsten berättade om dramatiken så var hon betydligt mer samlad, men också väldigt stolt över vad hon åstadkommit.

– Detta är en seger jag aldrig kommer att glömma och en seger som jag heller aldrig kommer sluta att fira, sa hon till Trav365.

”Sabine är mycket duktig – otroligt viktigt”

En av de som vet hur det är att bryta barriärer är Helen Ann Johansson som 1995 lyckades vinna Prix d'Amérique med en annan derbyvinnare Ina Scot, segern var den första för en kvinna i superloppet, en bedrift som ingen kvinna lyckats med efteråt.

Helen följde Derbyt framför teven och blev väldigt glad när Sabine, Joviality och Erik Adielsson tog hem segern.

– Det är otroligt viktigt att visa att kvinnor inom travsporten också kan. Fantastiskt och en väldig milstolpe. Det var extra viktigt då det är ett av våra allra största lopp. Hela dagen är häftig och ärofylld. Elitloppet är också stort men i Derbyt får man bara en chans. Joviality är en undantagshäst, Sabine en mycket duktig tränare och Erik Adielsson gjorde det också bra i sulkyn, säger Helen.

”Får alldeles för få chanser”

Men trots söndagens eufori är allt inte frid och fröjd.

Helen Ann Johansson anser att det finns stora svårigheter för kvinnor att på allvar slå sig in i eliten.

– Det finns väldigt många duktiga kvinnor. Sandra Eriksson, Maria Törnqvist, Emilia Leo för att nämna några. Men de får alldeles för få chanser och jag tror det måste till en förändring. Någon måste ta steget och sätta upp dem i loppen. Nu finns det ett antal kuskar som kör väldigt många lopp. Jag gillar inte ”catchdrivingsystemet”. Det blir lite som en a och en b-serie som Lutfi Kolgjini säger, berättar hon och fortsätter:

– Man måste ha en fungerande travsport i både Boden och i Kalmar, ja överallt. Tyvärr tycker jag det är lång väg kvar. Alla som är catchdrivers kan göra misstag, men då kör de bara nya lopp så är det glömt. De andra får inte så många chanser om de gör ett misstag.

Gynnas travsporten av fler kvinnliga stjärnor. I så fall varför?

– Världen består av 50 procent kvinnor och 50 procent män. Det borde vara samma förutsättningar och samma möjligheter. Men det tror jag inte någon kan säga att det är, det är bara att titta på V75 vilka som kör. Självklart ska och borde det finnas kvinnor i toppen.

Hur ser du på framtiden inom svensk travsport?

– Vi har kommit väldigt långt om man jämför med andra länder. När jag och Catarina Lundström körde för 30–40 år sedan, då var vi ensamma på en hög nivå, det fanns inga mer. Nu finns det många duktiga tränare och kuskar som jag hoppas kunna ska slå igenom ordentligt, men som det ser ut nu är det svårt att som ung kille eller tjej att slå sig fram.

Helen Ann Johansson delar varje år ut ett pris på Hästgalan till någon kvinna inom travsporten. 2019 hette hon Emilia Leo.

Trav365 ställde fyra frågor till några av landets kvinnliga travprofiler.

Hanna Forslin, proffstränare Hagmyren

1. Sabine Kagebrant vann Svenskt Travderby som första kvinna. Hur viktig var den segern för svensk travsport?

– Det var fantastiskt roligt med Sabine. Jätteviktigt skulle jag säga. En mycket välförtjänt seger. Hon har verkligen jobbat hårt för att nå dit där hon är idag. Som vd för Stall Courant och också som tränare. Det är tyvärr inte så vanligt en kvinna får den chansen, så måste hylla ”Courant” och henne själv också förstås. Sabine har gjort det bra med fler hästar, som Hell Bent for Am exempelvis, så hon är uppenbarligen väldigt duktig.

2. Vem blir nästa kvinnliga storstjärna (kusk/tränare)?

– Jag skulle vilja svara mig själv men ärligt talat så jag har inte varit proffstränare och kusk så länge än. Som kusk har jag svårt att se någon kvinna komma fram och slå sig in i eliten, så som det ser ut nu. Det ser lite stängt ut. Men som tränare, då skulle jag säga Maria Törnqvist. Hon verkar ha jobbat upp sin verksamhet rejält, har stabila hästägare och så fyller hon på med nytt. Hon är duktig.

3. Gynnas travsporten av fler kvinnliga stjärnor. I så fall varför?

– Det tror jag absolut den skulle göra. Just nu är det ingen debatt alls. Jag vill absolut inte stå här och tycka synd om mig själv, men tyvärr tror jag det finns ett dolt motstånd mot oss kvinnor än. Det finns jättemånga duktiga tjejer i trav-Sverige. Visst det är ingen som hindrar mig från att ta för mig, men det är inte heller direkt något smörgåsbord.

– Emilia Leo är väl den som kommit närmst, men jag upplever att det är svårt för alla kvinnor. Det finns väl i princip inga kvinnliga catchdrivers.

4. Hur ser du på framtiden inom svensk travsport?

– Inte allt för positivt tyvärr. Det är jobbigt för hästägarna och likaså för oss tränare ekonomiskt. Prispengarna står still, i allla fall där jag bor. Det är svårt att få ekvationen att gå ihop, med skenande priser, drivmedel och så vidare. Allt kostar mycket mer.

29-åriga travtränaren och kusken Hanna Forslin.

Maria Törnqvist, proffstränare Åby

1. Sabine Kagebrant vann Svenskt Travderby som första kvinna. Hur viktig var den segern för svensk travsport?

– Den är historisk så givetvis betyder den mycket. Om jag inte minns helt fel så har det tagit 96 år för en kvinna att lyckas med att vinna derbyt. Säger lite om hur svårt det är att ha hästen i skick och att allt ska klaffa just den där dagen

2. Vem blir nästa kvinnliga storstjärna (kusk/tränare)?

– Jag hoppas ju att det blir jag (ler). Drömmer man inte kan man lika gärna lägga ner.

3. Gynnas travsporten av fler kvinnliga stjärnor. I så fall varför?

– Tycker det är viktigt i samhället som stort att kvinnorna får ta mer plats, det har hänt mycket bara sista 15 åren i Sverige också. Det finns ingenting längre som säger att en kvinna inte kan ha en minst lika framgångsrik karriär som en man. Och att man kan få göra det valet själv som kvinna.

4. Hur ser du på framtiden inom svensk travsport?

– Det finns nog mer utvecklingspotential än aldrig förr att göra, och som skulle behöva göras inom svensk travsport. Jag hoppas bara i framtiden att det ska sitta rätt människor på rätt plats, som vill jobba för sporten och själen inom sporten. Och inte bara tänker på att sko sig själva. Det är kortsiktigt. Helst behövs det någon som varit uppe i eliten, men som valt att ta ett steg tillbaka som aktiv fysiskt inom sporten, men som ändå vet vad som krävs och vad det hela går ut på.

– Tror det är svårt att "läsa" eller "tycka" sig till hur vår organisation inom svensk travsport ska fungera för de aktiva och hästägare. Det skulle behöva göras en ny omorganisation från toppen till botten, hela vägen för att bringa tillbaka trovärdigheten mot organisationen. Pekpinnar räcker inte, det krävs att de som sitter på ledande positioner visar samma passion och intresse för sporten som de aktiva.

35-åriga proffstränaren Maria Törnqvist.

Följ ämnen i artikeln