Amatörens svar på tal: ”Jag tar det personligt”

Infekterade frågan rör upp känslorna på sociala medier • Borde gamlingarna pensioneras?: ”Blir arg”

Uppdaterad 2022-04-04 | Publicerad 2022-03-28

Hur länge borde våra äldsta hästar tävla?

Utfyllnad och trötta – eller löpsugna tävlingsindivider?

Nu ryter amatören Ann-Charlotte Larsson till.

– Det är inte meningen att vi ska sluta tävla med våra äldre hästar bara för att de har för mycket pengar på sig, säger 35-åringen till Trav365.

För några år sedan höjdes den övre åldersgränsen, att få tävla i Sverige, för varmblodiga hingstar och valacker till 14 år från tidigare tolv år.

För de varmblodiga stona gäller pensionen redan från tio års ålder.

Det verkar finnas en uppfattning, från vissa i trav-Sverige, om att de äldre kämparna skulle må bättre av att pensioneras tidigare, att de på ålderns höst ska undvika att bli en så kallad medhängare.

De kritiska rösterna skriker högt på sociala medier om att ”låt de få sluta och få ett bra liv, det är inte värdigt”.

”Nedvärderar äldre hästar”

Ingenting kunde vara mer fel anser amatörtränaren och kusken Ann-Charlotte Larsson som nyligen skrev en omdebatterad text på sin Facebook-sida.

Ämnet aktualiserades när hon i sin lokala tidning läste om åsikten att merparten av dessa äldre ”chanslösa” hästar inte tillförde något till varken sporten, spänningen eller spelet – i synnerhet på V75.

Jag tar detta personligt och blir arg hur man ens kan få uttala sig om detta och nedvärdera den aktiva delen med äldre hästar i sporten”, skrev hon i ett längre inlägg på det sociala verktyget.

”Äldre hästar som varit utdömda”

Den ständiga debatten om äldre hästar som borde ha tävlat klart irriterar Ann-Charlotte.

För Trav365 utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag har och har haft flera äldre tävlingshästar, sådana som proffstränare lagt av med, hästar de inte kommit underfund med. Jag tog det väldigt personligt när jag läste vad den här journalisten uttryckte för åsikter, även om jag samtidigt respekterar att man kan tycka olika. Jag har haft flera äldre hästar som varit utdömda men nu är hur fina som helst. Jag vill också poängtera att jag inte har något personligt mot just den här skribenten, absolut inget agg eller så.

– Men jag gillar inte heller när man skriver namn på hästar som inte ska vara förtjänta av att delta på V75. Det krävs poäng och att hålla poängen för att vara med. Jag vet inte om alla förstår vilket hårt arbete det har varit att få höjt tävlingsåldern på hingstar och valacker? Jag undrar om de som är kritiska förstår hur hårt jobb vi som håller med detta gör för ”våra gamla trötta hästar” att hålla dem fräscha och i tävlingsskick?.

Vissa menar att loppen blir ojämna och att de äldre hästarna borde lägga av innan det är för sent? Finns det något i resonemanget som du kan hålla med om?

– De flesta äldre hästarna är inte lika bra som de var förr, konkurrensen från de yngre blir hårdare. Självklart ska man inte tävla med en häst som inte vill tävla, det måste man ju se. Samtidigt är det inte meningen att vi ska sluta tävla med våra äldre hästar bara för att de har för mycket pengar på sig. Man måste inse att det är klasskillnad fast ändå samma klass.

– Det kanske skulle finnas en proposition för exempelvis sjuåriga hästar och äldre som tjänat lägst 400 000 kronor. Det skulle troligen göra loppen jämnare också.

Ann-Charlotte är starkt kritisk mot de röster som vill plocka bort de äldre hästarna från svenska travlopp.

”Stolt att så många slutit upp”

Det finns en klick människor på sociala medier som tar sig friheten att tycka till om när vissa hästar borde sluta.

Det senaste exemplet på det var 14-årige trotjänaren och fenomenet On Track Piraten som i fjol inte på samma sätt kunde göra sig gällande i sin höga klass.

Reaktionerna efter Ann-Charlottes inlägg på Facebook har inte låtit vänta på sig.

Det är med både stolthet och glädje hon tagit del av de flesta kommentarer och synpunkter.

– Jag har uppfattat det som att de allra flesta tycker lika. Det visar att travvärlden har en gemenskap och jag blir nästan lite stolt att så många slutit upp bakom detta, det är fascinerande. Vi har kämpat för att få upp åldern, ska vi då plötsligt börja plocka bort dem? Jag undrar hur det skulle bli om man plockade bort ”alla gamla trötta hästar” ur redan utmagrade lopp, då blir det inga lopp att köra till slut och aktiva kommer att lägga av.

”Blivit som en bonuspappa”

Ann-Charlotte är hemmahörande på Färjestadstravet och har för närvarande åtta hästar på sin träningslista.

Amatören har rivstartat det nya året med två segrar på sju starter, den senaste under förra veckan (Mantorpstravet) med Zorro Kronos.

35-åringen har ett nära samarbete med Lars-Inge Olsson, uppfödaren bakom Bråten-hästarna.

Det är med tillförsikt hon ser fram mot det nya året.

– Stall Bråten och jag har slagit ihop stallen, jag står för mina hästar och Lars-Inge står för hans. Vi hjälps åt väldigt mycket och han har blivit som en bonuspappa för mig. Vi har gjort upp ett mål inför året och det är att överträffa de tidigare siffrorna. Vi satsar högt i år och jag hoppas kunna få köra ännu fler lopp åt andra tränare.

Lars-Inge Olsson har blivit en mycket viktig person i Ann-Charlottes liv.

Följ ämnen i artikeln