”Jag har inte sett en så snygg räddning”

Bilden som blivit en snackis i travvärlden: ”Ägarna måste vara överlyckliga”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Equidia
Här fångas miljonhästen Fakir du Lorault skickligt in och räddas från våldsamt sken.

TRAV

Kusken Francois Lecanu slungades i backen och hästen Fakir du Lorault skenade runt Vincennes-banan inför storloppet Prix du Bourbonnais.

Då fångades stjärnhästen, som sprungit in drygt 5,3 miljoner kronor i karriären, skickligt in med hjälp av en man på en bil, med en pinne och krok.

– Jag har nog aldrig sett en så snygg räddning, säger svenske tränaren Stefan Melander som noterade incidenten och la ut en bild på sin Twitter.

Det var i starten till storloppet Prix du Bourbonnais under söndagen som olyckan var framme. 

Kusken Francois Lecanu gick i backen och hästen Fakir du Lorault, som sprungit in drygt 5,3 miljoner kronor i karriären, krokade ihop med en konkurrent.

Kusken slungades i backen, åkte med bakom sulkyn en bit, innan han tvingades släppa, och hästen skenade i full galopp runt Paris-banan.

”Väldigt värdefull häst...”

På bilderna från franska travkanalen, Equidia, såg att man att en bil körde upp på banan varav en man med en krok på en pinne mycket skickligt ”håvade in” sjärnhästen.

– Ibland börjar de med att åka ut framför hästen, så har de som en liten startbilsvinge som de försöker få upp hästarna bakom, men det är svårt. I det här läget saktade man in och håvade in hästen. Jag har inte sett en så snygg räddning. Det var verkligen snyggt gjort. Det här var ju en väldigt värdefull häst, ägarna måste vara överlyckliga över att han kunde fångas in så där fort.

Fakir du Lorault ska ha klarat sig förhållandevis efter det som inträffade, men ströks naturligtvis från loppet. Kusken Francois Lecanu ställde sig upp omgående och via tv-bilderna kunde man följa hur han sprang på banan direkt efter smällen.

”Hur många gånger händer det?”

Efter den snygga räddningen höjdes röster från bland andra svenske travtränaren Marcus Lindgren som undrade varför inte trav-Sverige har så kallade ”outdrivers” (som i Frankrike) eller ”outriders” (som i USA där man har ryttare på banan som kan hjälpa ekipage som har problem, eller fånga in skenande hästar).

Melander är inte säker på att det är något som är nödvändigt i Sverige.

– Hur många gånger händer det något? Kan det rädda liv, om man uttrycker sig så, så är det klart att det är bra. Men det var mer förr i tiden, då krockade ju dom som bara den, nuförtiden kör ju inte kuskarna på varandra.

Storfavoriten Facetime Bourbon vann Prix du Bourbonnis, trots en kort galopp, efter startdramat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN