Listan: Så blir DU en vinnare på V86-spelet

Experternas tio rubriker som hjälper dig på högvinstspelet

Av: Erik Pettersson, Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportbladets Christoffer Wickman och Erik Pettersson ger dig lathunden för att lyckas på V86.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Sportbladets Christoffer Wickman och Erik Pettersson ger dig lathunden för att lyckas på V86.

Högvinstspelet V86 har blivit många travspelares favorit.

Här listar Sportbladets travexperter Christoffer Wickman och Erik Pettersson det viktigaste för att bli en vinnare på spelformen.

Tio rubriker som DU kan använda som lathund när du ska lämna in.


ANNONS: Här kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86 – här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


SPIKARNA

Kommentar: Grunden till alla spelformer i travet är spikarna, det vill säga den eller dom hästarna som du som travspelare väljer att lämna ensam på din kupong. Börja med att plocka ut den bästa eller de bästa spikarna. Ibland kan det räcka med en spik, men oftast kräver spelformen V86 ett par- eller flera spikar.


PLOCKA INTE NER MÅNEN

Kommentar: Det som skiljer spelformen V86 lite från andra spelformer är att du som travspelare inte behöver vara lika rädd för favoriterna på V86. V86 är statistiskt den svåraste och mest uthålligaste spelformen och det brukar ge bra betalt, trots att flera favoriter vinner. På spelformen V75 ska man vara mer begränsad i sin hantering av favoriterna, det är något som inte alls i samma utsträckning behövs på V86. På V86 behöver du inte spela för djärvt, du behöver inte jaga hög utdelning i samma utsträckning som på de andra spelformerna. V86 brukar ge bra betalt egentligen oavsett hur många favoriter som vinner och en bra tumregel för spelformen V86 är att du ska försöka få alla rätt, det brukar belöna sig ändå. Många erfarna och duktiga travspelare brukar säga att de spelar inte för att få flest rätt, de spelar för att vinna mest pengar. Det tänket behövs inte alls i samma utsträckning när du spelar V86.

VILKEN BANA SAXAR MED SOLVALLA?

Kommentar: På spelformen V86 är det åtta stycken travlopp som ska avverkas, fyra av dessa åtta travlopp avgörs nästan alltid på Solvalla, medan de fyra övriga V86-loppen avgörs på andra banor, oftast Åby, Bergsåker eller Jägersro. En viktig del när du spelar på V86 är att titta vilken bana som saxar med Solvalla just den aktuella onsdagen. På Jägersro exempelvis är det oftast fördel spetshästen, Bergsåker har i sin tur ett långt och utslagsgivande upplopp och Åby är den enda travbanan i Sverige som har dubbla open stretch, vilket innebär två extra innersta spår på upploppet, och nästan varje travbana i Sverige har sina egna egenskaper som är viktiga för en travspelare att känna till.

STARTSNABB HÄST MED BRA LÄGE

Kommentar: Gäller egentligen alla spelformer och inte bara specifikt för spelformen V86, men en startsnabb häst med bra utgångsläge kan vara viktig, både för favoritspelaren och skrälletaren. En startsnabb häst med bra utgångsläge får oftast ett fint lopp i den främre träffen i det aktuella loppet, och statistiskt så vinns de flesta travloppen i Sverige av hästar som just är med i den främre träffen. För favoritspelaren kan en startsnabb häst med bra utgångsläge vara en bra spik, och för skrälletaren kan en startsnabb häst med fint utgångsläge få ett bra lopp i den främre träffen och därmed ställa till med en överraskning.

DE BÄSTA KUSKARNA

Kommentar: Gäller också egentligen alla spelformer och inte bara specifikt för spelformen V86. Men de bästa kuskarna i landet vinner också de flesta travloppen, och det kan vara både en bra och enkel väg att gå att alltid strecka de bästa kuskarna och att se till att din eller dina spikar på V86 körs av en av de bästa kuskarna.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


STATISTIK

Kommentar: Statistik är något vi personligen tycker är underskattat när man analyserar travloppen, och det finns en rad bra verktyg på nätet att ta till för att hålla koll på den bästa statistiken. Några statistiska faktorer som vi anser har ett värde är hur en häst brukar tävla på den aktuella banan, och hur en häst brukar tävla över den aktuella distansen. Hur en häst brukar tävla med aktuell kusk och hur ofta de vinner från ledningen är också statistiska faktorer som är en viktig del i att komponera ett slagkraftigt och bra V86-system.

BALANS OCH UTRUSTNING

Kommentar: Travet brukar ibland kallas för en materialsport, och även om det så klart inte är fullt så enkelt så ligger det ändå någonting i det. Att ha koll på det material en häst tävlar på och med är mycket viktigt. Nu mera finns både balans och vagninfo i startlistan på ATG.se. Tävlar en häst barfota runt om för första gången eller tävlar med en så kallad jänkarvagn för första gången så brukar många travspelare gå igång. En röd markering på balansinformationen och vagninformationen i startlistan betyder att det är en nyhet kontra den senaste starten.

LOKALISERA SKRÄLLOPPEN

Kommentar: Det är när det skräller till på spelformen V86 som man vill vara med, som tidigare nämnt behövs det inte speciellt många skrällar för att utdelningen på V86 ska sticka iväg rejält och då vill man vara med. Därför är det av stor vikt att lokalisera skrälloppen, i vilket lopp kan det tänkas skrälla? En tumregel brukar vara kallblodslopp, lärlingslopp, stolopp och lopp i låg klass.

GÅ IHOP FLERA

Kommentar: Då spelformen V86 är en svår och utslagsgivande spelform kan det vara en fördel med ett litet större system, därför behöver det inte vara fel att gå ihop och spela tillsammans med andra. Det finns bra lösningar för andelssystem på nätet, annars kan du gå ihop och spela med familjemedlemmar, jobbarkompisar eller vänner. Tillsammans får ni ett större system och därmed en större chans att vara med och konkurrera med de stora ”drakarna”.

VÄNTA SÅ LÄNGE SOM MÖJLIGT MED ATT LÄMNA IN

Kommentar: Har du möjlighet så rekommenderar vi att du väntar så länge som möjligt innan du lämnar in ditt V86-system, det av den anledningen att det hinner hända mycket den sista timmen innan spelstopp. Dels skjuts det in mycket pengar på spelformen den sista timmen vilket oftast påverkar spelprocenten rejält, och har du is i magen och väntar kan du följa speltrenden. För de som väntar länge med att lämna in sitt V86-system kan man också ta del av värmningar och annan viktig information innan man komponerar ihop sitt V86-system. 


ANNONS: Här kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86 – här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN