Oskar Kylin Blom: ”Har höga mål på mig själv”

Proffstränaren blev kusk- och tränarchampion på hemmabanan: ”Tuff konkurrens”

Uppdaterad 2022-01-22 | Publicerad 2022-01-05

Proffstränaren Oskar Kylin Blom hade ett rekordår i fjol där stallet slog samtliga tidigare rekord.

På årets sista tävlingsdag blev han dessutom kusk- och tränarchampion på hemmabanan Gävle.

– Väldigt stort, det var 41 år sedan någon lyckades, säger 29-åringen till Trav365.

29-årige proffstränaren Oskar Kylin Blom plockade ut sin proffslicens den 1 januari 2018.

Trots att det bara är fyra år sedan har det hänt mycket för den drivande travtränaren.

Numera finns 73 hästar på den unga träningslistan.

En del av träningsfilosofin är att balansera mellan att få hästarna att ha långa karriärer samtidigt som resultaten också infinner sig.

Dubbla championat på hemmabanan

Nyligen fick 29-åringen ytterligare ett kvitto på att hans egen utveckling gett resultat.

Under årets sista tävlingsdag (lunchtrav från hemmabanan Gävletravet) lyckades Oskar Kylin Blom, efter sanslös dramatik, vinna både kusk- och tränarchampionatet.

– Det var otroligt kul för hela stallet och något vi jobbat för hela året, det var stort att det gick vägen. Det är tuff konkurrens och 41 år sedan en hemmatränare lyckades ta hem kuskchampionatet på Gävle. Jag satte upp det som ett tidigt mål under förra säsongen. Det har gått väldigt fort och jag har höga mål på mig själv, jäkligt kul. Det gäller att reflektera och känna efter att vi gjort något bra. Det blev stor uppståndelse och många har gratulerat, säger Kylin Blom.

Nya drömgården: ”Väntar på bygglov”

Förra året flyttade Oskar Kylin Blom tydligt fram sina positioner som proffstränare.

Dels för att stallet i princip slog samtliga tidigare rekord med råge.

Men också för satsningen på den nya supergården Gundbo (Östervåla, ett par mil norr om Uppsala), som under året blir ny hemvist för Oskar, personalen och hästarna.

Inför året som kommer är det tydligt att Oskar vill ta ytterligare kliv men är medveten om att det inte är realistiskt att höja målen alltför mycket i det skede han befinner sig i.

– Just nu går jag och väntar på att få bygglov, hoppas det blir klart snart så att vi kan bygga om ladan till ytterligare ett stall. De står klara att börja direkt vi får klartecken.

– Vi i stallet vill alltid bli bättre och flytta fram våra positioner, utveckla alla bitar och ha ännu bättre hästar. Vi vill höja seger- och platsprocent ytterligare. Förra året var jag väldigt nöjd med att det var många olika hästar som vann lopp och det var kul för många ägare. Klart jag kommer ha mål även i år men de är att tangera förra årets resultat. Man får ha i beaktning att vi kommer att flytta, det blir en omställning för mg, skötarna och hästarna.

Auktionsfyndet Morotai Degato köptes för 21 000 kronor – under 2021 sprang hästen in 750 000 kronor för sin tränare och kusk Oskar Kylin Blom.

Catchdrivers: ”Ta jobbet mer seriöst”

Du talar dig ofta varm om både din personal och dina ägare. Det råder skötarbrist, tuffa tider för hästägare och dessutom en het debatt om uppsittningsavgifter för catchdrivers. Hur ser du på detta?

– Självklart ska catchdrivers ta betalt för sitt jobb, det hade jag gjort, men jag skulle även uppskatta om många av dem tog sig mer tid att prata med tränare. Det är inte bara deras fel då tidsschemat ofta är tight. Men det går att höra av sig innan, när man sitter i bilen och visa lite mer intresse än vad som görs nu. Jag tycker man som catchdriver ska ta jobbet ännu mer seriöst gentemot sina uppdragsgivare och inte bara komma en minut innan.

– Jag är själv lite kluven. Kör ju väldigt mycket själv och är ju travtränare. Men jag tänker de större tränarna som har flera hästar i ett lopp. Hur reagerar de ägare som inte får tränaren själv att köra? Jag har bestämt mig för att inte ta någon uppsittningsavgift av mina ägare. Sedan måste jag också säga att hästskötare lägger ner massor av tid och de borde också få en större peng.

Följ ämnen i artikeln