Laddar – med sex

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-27

Gidde Palema njuter sig till framgång: Han är kung då

storsatsar Gidde Palema tömdes på sperma i onsdags – det kan bli ett vinnande recept för Elitloppsfavoriten. ”Han är betydligt kaxigare under betäckningsperioden” säger Åke Svanstedt.

Gidde Palema är tung favorit i Elitloppet.

Åke Svanstedts framgångsrecept – att låta hästen jucka sig i form.

– Han är kung då. Det är så det fungerar med hästar, säger han.

Gidde Palema tappas på sperma tre gånger i veckan under betäckningperioden.

Dels är det en fin inkomstkälla, men det gör också hästen bättre, i alla fall om vi får tro Giddes tränare Åke Svanstedt, som satsar på att ta sin och hästens andra raka seger i Elitloppet.

– Under perioden då han betäcker, fram till augusti, är han betydligt kaxigare, säger Åke.

Gjorde fiasko

Gidde Palema betäckte senast i onsdags, det var sista gången före Elitloppet. Detsamma gäller för Scarlet Knight. I fjol blev Scarlet tappad samma dag som tävlingen. Resultat – totalt fiasko. Hästen blev oplacerad i finalen.

Lufti Kolgjini, vars häst Revenue vann det prestigefyllda mästerskapet World Cup Trot i fjol, tycker att det varierar från häst till häst hur de påverkas under betäckningsperioden.

– Fysiken är viktig, de ska ju ändå lyfta 600 kilo på bakbenen medan de håller på. Det kan bli ansträngande och Revenue hade faktiskt problem med bakknäna i början på fjolåret. Rent mentalt däremot, då är det bara positivt för hästen att lätta på trycket, säger Kolgjini.

Om hingstarnas juckande leder till framgång lär förbli en gåta. Men vi vet ju att sex på matchdagen är ajabaja för seriösa idrottsmän.

Betongfötter

Fredrik Ljungberg har berättat att fötterna känns som betong ute på plan. Och säg den framgångsrika boxare som inte lever i celibat när han laddar upp inför en viktig match. Men även det här är en myt enligt expertisen.

– Det har gjorts åtminstone två studier, var av en på elitidrottsmän av olika kategorier. Där fann man inga belägg för att sexuell aktivitet skulle ha någon negativ inverkan, varken fysiskt eller psykiskt, säger Michail Tonkonogi, lektor i idrottsfysiologi på idrottshögskolan.

David Tanentsapf