Uppdaterad 2017-05-08 | Publicerad 2017-05-07

Lettland har fått en kanonstart på VM.

Mot Slovakien kom andra raka segern och nu leder man Sveriges grupp.

Lettland anmäler intresse för att störa de tippade topplagen – USA, Ryssland, Sverige och Tyskland – i grupp A.

Efter 3–0 mot Danmark i premiären slog man idag tillbaka klart mer meriterade hockeynationen Slovakien i andra rundan.

Nyckeln: ett riktigt vasst powerplay.

Efter halva första perioden satte Janis Sprukts 1–0 i powerplay och Zemgus Girgensons utökade ledningen i andra perioden när Libor Hudacek satt på botbänken.

Norge förlorade

Michel Miklik reducerade, även det i powerplay, men när Vladimir Dravecky sänkte målskytten Sprukts med en ful tackling blev det nytt powerplay med tio minuter kvar – som Andris Dzerins utnyttjade till 3–1.

– Jätteful tackling, en sådan vi vill få bort från hockeyn. Avstängning är nog att vänta, säger Sanny Lindström om tacklingen före avgörandet.

Efter segern är Lettland gruppetta i Tre Kronors grupp. Man fortsätter undvika topplagen även i nästa omgång, då väntar nämligen Italien.

I grupp B kunde inte Norge följa upp sin seger mot Frankrike. Schweiz Leonardo Genoni spikade igen i matchen som slutade 3–0 till alplandet. Schweiz är ny grupptvåa i b-gruppen, en poäng bakom fullpoängaren Kanada.