Matchfakta 14/10

Malmö–Almtuna 4–2 (2–0, 1–0, 1–2)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-14

Marcus Paulsson toppar poängligan efter tre fullträffar i kvällens segermöte med Almtuna.

Forwarden har gjort nio mål på lika många matcher och är glödhet.

Malmö fick ett tidigt power play i matchen som man tog vara på.

Marcus Paulsson satte ledningsmålet bakom Almtunas chanslöse målvakt, David Rautio efter 3.47.

I slutet av perioden fick gästerna chansen att kvittera i numerärt överläge. Men Malmö spelade stabilt i försvaret och istället slog Marcus Paulsson till igen och drog till 2–0 med ett handledsskott efter 17.19.

– Vi började bra och hade en del lägen att göra mål, men jag tycker att vi hade lite för stor respekt för Malmö, säger Almtunatränaren Robert Nordmark till unt.se.

I mittperioden handlade allt om Malmö. Vore det inte för Rautio i AIS-målet skulle ledningen varit betydligt större än 3–0 inför slutperioden.

16–2 var skotten och Paulsson fastställde sitt hat trick.

I den tredje perioden kastade Almtunas tränare Robert Nordmark om i formationerna och vips var det som ett nytt lag på isen.

Nicklas Eckerblom satte pucken i tom kasse efter 6.50.

Strax därefter hade han chansen att reducera en gång till, men brände läget.

Malmö pressade AIS i slutminuterna men i spel fem mot fyra styrde Fredrik Abrahamsson in 3–2.

AIS tog i slutminuten ut målvakten men Fredrik Eriksson gjorde målet som betydde 4–2.

Uppsala-laget har bara en seger på nio matcher.

– Det var flera spelare som kom upp till sin högsta nivå i dag, säger Robert Nordmark.

Första perioden: 1–0 (3.47) Marcus Paulsson (Ville Nieminen, Mikael Wahlberg) spel fem mot fyra, 2–0 (17.19) Marcus Paulsson (Patrik Lundh, Johan Björk).

Andra perioden: 3–0 (10.51) Marcus Paulsson (Ville Nieminen, Jyrki Välivaara) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (6.50) Nicklas Eckerblom (Robert Kimby, Samuel Beckstrand) spel fem mot fyra, 3–2 (17.32) Fredrik Abrahamsson (Robert Kimby) spel fem mot fyra, 4–2 (20.00) Fredrik Eriksson (Mikael Wahlberg) mål i tom kasse.

Skott: 31–21 (6–7, 16–2, 9–12).

Utv, Malmö: 7x2. Almtuna: 4x2.

Domare: Henrik Odsjö, Huddinge.

Publik: 2616.

Västerås–AIK 1–2 (0–0, 1–1, 0–0, 0–1)

AIK imponerade och plockade två poäng mot Västerås på bortais.

Mycket tack vare AIK:s allsvenska debutant i målet, Johan Larsson-Tysell.

– Bonuspoängen bryr jag mig inte så mycket om. Jag är mer irriterad över att vi inte kan avgöra under 60 minuter, säger Västerås tränare Johan Tornberg till vlt.se.

Efter fyra raka försluter var AIK tvungna att vinna för att inte halka för långt ner i tabellens nedre halva.

Gnaget spelade smart och tillät inte Västerås till alltför många chanser.

Efter en mållös förstaperiod var det hemmalaget som tog ledningen i mittperioden.

Patrik Berglund tog sig förbi en AIK-back, skrinnade in mot mål och satte pucken i AIK-målvakten Johan Larsson-Tysells bortre kryss.

Annars spelade 20-åringen stabilt i sin allsvenska debut och skulle inte släppa någon mer puck bakom sig.

Mycket lägligt i periodens slutminuter kvitterade AIK genom Jonas Westerling.

Inför årets bästa publiksiffra på ABB Arena i Västerås skapade hemmalaget inte särskilt mycket i den tredje perioden.

1–1 stod sig och i förlängningen fick inte VIK iväg något skott på mål utan Sami Pitkänen ordnade bonuspoängen till AIK när han tryckte dit 1–2 efter 2.33.

– Vi är ineffektiva - framför allt i andra perioden men vi förlorar på grund av att vi inte gör mål i power play i tredje perioden, säger Johan Tornberg.

Andra perioden: 1–0 (14.23) Patrik Berglund (Patrik Juhlin, David Lidström), 1–1 (17.11) Jonas Westerling (Andreas Frisk) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 1–2 (2.33) Sami Pitkänen (Kristian Gahn, Daniel Ström).

Skott: 24–23 (5–6, 6–10, 13–4, 0–3).

Utv, Västerås: 3x2. AIK: 6x2, 1x10.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 3622.

Huddinge–Leksand 1–4 (0–2, 1–1, 0–1)

Leksand har fått förstärkning.

I bortamötet med Huddinge klev Robert Petrovicky direkt in i förstafemman och Roman Vopat och backen Libor Prochazka i andrafemman.

Matchen kunde inte börjat bättre för debutanten Prochazka.

I hans första byta assisterade han till Jens Bergenströms ledningsmål efter 1.34.

– Det var väldigt koncentrerat och bra från början. Blev väl lite extra så eftersom vi fick in tre nya i laget, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till Dalarnas Tidningar.

Även Roman Vopat hamnade i poängprotokollet. Forwarden punkterade matchen i den tredje periodens slutminuter när han tryckte in 1–4 bakom Huddinge-målvakten Pontus Sjögren.

Huddinge fick kontakt i matchen när Victor Ahlström reducerade till 1–2 efter 6.34 av den andra perioden.

Gästerna kontrollerade ändå spelet och Juha Lind slog in sitt femte mål för säsongen när matchuret visade 13.09.

– I andra och tredje perioden uppträdde vi stundtals oproffsigt. Vi tappade respekten både för vårt eget spel och motståndaren. Det blev hafsigt, säger Tomas Kempe.

I slutperioden vann hemmalaget skotten med hela 13–5 men det var Vopat, som spelade i LIF även ifjol, som gjorde enda målet.

Skön start för Vopat och debutanterna.

Nu återstår bara Ed Belfours ankomst – sedan är laget komplett.

Åtminstone för tillfället.

Första perioden: 0–1 (1.34) Jens Bergenström (Libor Prochazka) , 0–2 (6.22) Jan Huokko (Mikael Karlberg, Morten Green) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (6.34) Victor Ahlström (Christer Andersson, Martin Sandgärde), 1–3 (13.09) Juha Lind (Jens Bergenström, Gabriel Karlsson).

Tredje perioden: 1–4 (17.57) Roman Vopat (Jens Bergenström, Gabriel Karlsson).

Skott: 29–30 (9–10, 7–15, 13–5).

Utv, Huddinge: 5x2. Leksand: 4x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 1422.

Borås–Oskarshamn 4–2 (1–2, 2–0, 1–0)

Nykomlingen Borås tog sin andra seger för säsongen när Oskarshamn besegrades.

– Vi jobbade inte hårt i 60 minuter. Jag är mycket besviken, säger Oskarshamns forward Alexander Johansson till Radiosporten.

Det var ändå gästerna som tog ledningen. Redan efter 2.42 satt pucken i nät bakom Borås-keepern Gustaf Wesslau.

Det såg ut som om periodsiffrorna skulle stanna vid 1–1 när Peter Kristensson kvitterade efter 17.17. Men 24 sekunder senare fumlade Wesslau med pucken och tappade in den i egen kasse.

I den andra perioden vände hemmalaget.

Alexander Täng kvitterade med ett backskott efter 6.19.

Och i slutet av perioden lirkade Anders Eriksson in 3–2 på straff.

I slutperioden hade Borås flera tillfällen att mer eller mindre punktera matchen. Men det blev en rysare.

Oskarshamn tog ut målvakten Markus Svensson efter 18.33 och då kunde Mikael Hultqvist slå in den efterlängtade pucken i nät.

– Dom var hungrigare än oss över hela banan. Vi vart lite slappa när vi gjorde 1–0. Vi var inställda på att göra en bra match men ändå gör vi en sådan dålig match, säger Alexander Johansson.

Borås klättrar ett par placeringar i tabellen.

Första perioden: 0–1 (2.42) Alexander Bergström (Nicklas Jadeland, Martin Ylven Laumann), 1–1 (17.17) Peter Kristensson (Jonas Nilsson, Anders Eriksson), 1–2 (17.41) Eetu Qvist (Fredrik Jonsson).

Andra perioden: 2–2 (6.19) Anders Eriksson (Mats Hansson, Jimmy Lund) spel fem mot fyra, 3–2 (13.33) Anders Eriksson.

Tredje perioden: 4–2 (18.56) Mikael Hultqvist spel fem mot fyra mål i tom kasse.

Skott: 30–27 (11–10, 11–9, 8–8).

Utv, Borås: 8x2, 1x5, 1 Matchstraff. Oskarshamn: 11x2, 1x5, 1 Matchstraff.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 1418.