Västerås och Björklöven passerade Leksand

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-03

Stockholm

Västerås gick upp på tredje plats i hockeyallsvenskan efter seger med 2-0 hemma mot Växjö. Man passerade därmed Leksand som dock har tre matcher mindre spelad.

Även Björklöven passerade Leksand efter 2-0 hemma mot Bofors.

Västerås är något av allsvenskans överraskningslag. Johan Tornberg fick det fulla tränaransvaret sedan Per Bäckman värvats till krislaget Frölunda och han har fått bra stil på laget.

Västerås inledde en aning trevande och kunde inte göra något mål trots fem minuter i fem mot fyra.

I den andra perioden lossnade målskyttet för VIK som gjorde 1-0 (3.59) genom Rasmus Olheden efter bra spel i powerplay. Andreas Lindh noterades för 2-0-målet sex minuter senare men pucken tog på ett Växjö-ben och ställde målvakten Tuomo Karjalainen.

Västerås fick sedan spela tre mot fem i mitten av perioden men målvakten Johan Thalberg var säker i mål och stoppade samtliga 24 skott i matchen.

- Jag hade bra hjälp av backarna och det var en riktig lagseger. Sedan var det en bonus för mig att få hålla nollan, sade Thalberg till Sport-Expressen.

I den sista perioden hade hemmalaget bra koll på matchen och Thalberg ställdes aldrig inför några svårigheter. Västerås hade både stolp- och ribbskott men 2-0 stod sig matchen ut.

- Jag är nöjd, vi kom upp i bra standard och hade kontroll på matchen i slutet, sade tränaren Johan Tornberg.

Björklöven är svårslaget hemma - även utan sina fyra JVM-spelare. Mats Lavander gav Björklöven ledningen mot Bofors i powerplay, 13.44 i andra perioden, och i den tredje satte Daniel Olssons lagets andra mål i powerplay.

Sundsvall vann den viktiga bottenmatchen borta mot Hammarby med 3-2. Många utvisningar och tre mål kom i powerplay. Hammarby hade lägen för kvittering i slutet men Sundsvall höll tätt.

Oskarshamn var effektiva hemma mot Nyköping och vann med hela 6-0. Skottstatistik: 31-27.