Juniorkronorna genrepade mot USA med fem dagar till JVM-premiären.

USA vände 0–2 till 5–2 och vann till slut med 5–3.

Här är Hans Abrahamssons fem punkter från mötet i Ängelholm.

Två av guldfavoriterna spände musklerna

Det är definitivt de två nationer det snackas mest om gällande guldet i junior-VM (inte minst USA) och nu fick de känna på varandra inför turneringen.

Utan att lägga för stor vikt vid träningsmatcher förstärkte USA sitt favoritskap än mer. När amerikanerna väl trampade gasen i botten var det inget snack.

Den första perioden var jämnare än vad 2–0 till Sverige talar om. Men Juniorkronorna var mycket effektivare när lägena dök upp, samtidigt som Melker Thelin stod för några viktiga räddningar.

USA kändes starkare i den andra perioden och vann den med 2–0 – och i tredje perioden var det inget snack. Juniorkronorna fick en brutal heads up vad som krävs om de ska vara med och tävla om guldet.

Svenska laget hade stora problem i de två avslutande perioderna med slarv med pucken vid offensiv blålinje som gjorde att USA kunde ställa om.

För USA var det dessutom första matchen på europeisk mark, medan Sverige hade skakat av sig ringrosten i tisdagens möte med Schweiz.

Toppformationerna producerade – inledningsvis

Magnus Hävelid har varit bergfast med att han ska spela Anton Wahlberg med ex-djurgårdarna Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki.

Vilket betyder att den tredje ex-djurgårdaren, Liam Öhgren, placerats bredvid Filip Bystedt och Oscar Pettersson, Fabian Wagner lär ta den sistnämndes plats i premiären.

Och efter första perioden mot USA var det svårt att gnälla på utdelningen. De två kedjorna låg bakom de två första målen. Östlund och Lekkerimäki gjorde det första målet, medan Bystedt gjorde det andra och där var Öhgren med i förarbetet.

Men sedan tog det stopp och frågan är hur Hävelid funderar framöver.

Hugo Hävelid.

Målvaktsmatchen ännu intressantare

Melker Thelin kom in rätt sent i resonemanget om att vara en av målvakterna till JVM, men efter en stark höst i Björklöven (och landslaget) var han given.

Nu är han i allra högsta grad med och slåss om att vara målvaktsetta i kamp med den på förhand tippade ettan, Hugo Hävelid.

Thelin fick de två första perioderna mot USA och gjorde det riktigt bra. Han kändes trygg, svarade för några vassa räddningar och kunde inte göra mycket på de två målen.

Hävelid fick det stentufft där han stod bakom ett tröttkört svenskt lag och släppte in tre mål

På tal om att byta målvakt: USA nöjde sig inte med att ha två målvakter ombytta utan hade tre stycken. Det är sannerligen inte ofta man är med om, men så var det också en träningsmatch. Trey Augustine inledde och i andra perioden kom Jacob Fowler in. Sam Hillebrandt fick däremot ingen matchtid.

Matchens propp

Den delade USA:s Frank Nazar ut mot svenske backen Jakob Norén. En stenhård tackling på öppen is, som såg ut att träffa Norén i huvudet.

Norén blev liggande på isen och blödande från munnen fick sedan hjälp att ta sig av isen.

Det är ingen vild gissning att Norén även dragit på sig en hjärnskakning.

Utan att sticka ut hakan allt för långt vågar jag påstå att den tacklingen hade renderat ett matchstraff och en avstängning i SHL.

Nu valde svenska domarna Mikael Holm och Marcus Linde att inte ens två minuter för det. Någon möjlighet att kolla situationen på video hade de heller inte.

Då vet vi också var nivån för JVM ligger.

Upp med blicken, slappna inte av och skydda er!

Lite där och då, vid ställning 2–1 till Sverige, var det som matchen svängde över till USA:s fördel.

Supertrion presenterade sig till sist

Turneringens mest hajpade kedja är den med USA:s 05:or Will Smith, Ryan Leonard och Gabe Perreault. Det tog ett tag innan de presenterade sig, det var ”gamlingarna” Snuggerud och Gauthier som ordnade reducering och kvittering.

Men när läget dök upp i tredje perioden var Smith skoningslös då han sköt 3–2 bakom Hugo Hävelid som inte alls fick den start han hade önskat när han byttes in till den tredje perioden.

Hävelid fick dock revansch några minuter senare då han räddade en straff från Smith, som den skicklige amerikanen själv hade ordnat.

Men Smith fick ändå sista ordet då han pricksköt in 5–2 i powerplay.

I den förbestämda förlängningen som lagen bestämt att spela oavsett resultat tog det bara 18 sekunder innan USA ordnat kvällens andra seger.