Karlssons första Tre Kronor-mål på 2786 dagar

Sverige slog Polen i hockey-VM

Uppdaterad 2024-05-13 | Publicerad 2024-05-12

OSTRAVA. Erik Karlsson, 33, pangade iväg ett skott i 135 kilometer i timmen.

Då gjorde han sitt första landslagsmål på 2 786 dagar när Tre Kronor besegrade Polen med 5–1 i hockey-VM.

– Fy fan, var det så längesedan? säger han.

Ishockey-VM

Skottvillig är han, Erik Karlsson.

Men det dröjde till dess att tolv minuter av andra perioden mot Polen hade spelats innan han hittade rätt i årets hockey-VM.

André Burakovsky serverade Karlsson som stormade in i zon och drog på ett stenhårt slagskott i nät.

Första sedan World Cup

Enligt Viaplay uppmättes skottet till 135 kilometer i timmen och det var backstjärnans, som senast spelade World Cup 2016, första mål i Tre Kronor-tröjan på 2 786 dagar.

– Givetvis jäkligt kul. Jag behövde bara sätta dit klubban så gick den in. Det är kul med landslaget att man spelar med bra spelare, man får hitta luckorna och så får man passningarna, säger han.

Vad tycker du om ditt första mål?

BjörnligeskottetInom knatteishockeyn spelar man i Björnligan. på isen? Det var en bra passning. Jag behövde bara få av den snabbt och träffa mål så hade jag en bra chans. Den satt mitt i bullseye på mig, jag behövde inte göra så jättemycket, säger han.

Peter Forsberg sa i Viaplays sändning att det var stenhårt och helt omöjligt för målvakten att ta. Erik Karlsson skrattar när han får höra det.

– Stenhårt? Efter isen? Som jag sa, Björnligeskott. Jag hade bra skott redan då. Som sagt var, jag försökte bara få av den så snabbt som möjligt, säger han.

Målet betydde 3–0 efter att Marcus Johansson och Lucas Raymond gjort varsitt mål i första perioden.

Polen chockade

Polen, som gör sitt första A-VM på 22 år, var visserligen i ett spelmässigt underläge men imponerade och hade flera farliga lägen.

En av chanserna blev också mål när Alan Lyszczarczyk vallade in pucken via Filip Gustavsson och de polska spelarna och supportrarna bröt ut i stora glädjescener.

I slutskedet gjorde André Burakovsky mål i powerplay och Karlsson följde upp med sitt andra mål för matchen – och Tre Kronor vann med 5–1.

– Det var en rolig match. De gör det väldigt bra. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vi gjorde väl inte bår bästa match men vi får ge Polen kredd i stället. De var på tårna och tog tillvara på de chanser de fick, säger Karlsson.

Nästa match är mot Tyskland på måndagskvällen.