Modo tog livsviktiga bottenpoäng

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-22

Modo reste sig efter en månadslång formsvacka, besegrade serieledande HV 71 på hemmais och tog tre hyperviktiga poäng i elitseriens bottenstrid.

– I kväll vågade vi framåt. Gör man inte det vinner man inga matcher, sade Modos assisterande tränare Anders Johansson.

Modo kom till start efter en oerhört jobbig månad, då man halkat ned från sjunde till sista plats efter att ha tagit tre poäng på åtta matcher – och förlorat sex raka.

Laget präglades dock inte av det, utan kom tvärtom ut med enorm energi. Dominerade stort de två första perioderna och hade 27–9 i skott.

Ändå var det HV som gick till första pausvila i 1–0-ledning.

– Vi sade i pausen att om vi gör en period till på samma sätt, då kan HV inte stå emot, sade Andreas Johansson.

Precis så blev det. Modos dominans blev ännu större i andra perioden och laget fick utdelning tre gånger om.

– Vi gör det vi ska göra, skickar in folk på kassen och gör det svårt för HV:s målvakt Daniel Larsson, sade Johansson.

Utöver ett utmärkt anfallsspel var Modos försvarsspel också klanderfritt och trots ett enormt tempo i HV:s power play-spel orkade Modo också stå emot i numerärt underläge två gånger i mittperioden.

Det blev dock tredje gången gillt i power play för HV när Kamil Piros satte 3–2 redan efter halvminuten i sista ronden, som sedan blev ett drama.

HV gjorde en kraftansträngning för att kvittera men Modo orkade stå emot trots en enorm HV-press på slutet med sex utespelare – två minuter med en Modospelare i utvisningsbåset dessutom.

Juuso Hietanen var oerhört nära att kvittera, men hans skott från blå linjen tog i ribban.

– Det kändes farligt, men vi låg bra i defensiven och hade bra målvaktsspel, sade Andreas Johansson.

Målvakten Tuomas Tarkki var strålande och blev på slutet den matchvinnare han inte varit för Modo på länge.

Linköpings tränare Janne Karlsson var inte allt för nedslagen, trots att hans lag tappade serieledningen.

– Vi var lite väl "fjuniga" vid Modos tre mål i andra perioden, men som jag hoppades fick vi en tidig reducering i tredje och bjöd sedan upp bra.

– Det studsade inte riktigt vår väg på slutet.

Stor glädje i Modo som klättrade upp ovanför kvalstrecket, även om det är oerhört jämnt i tabellens nedre regioner.

– I kväll vågade vi framåt, det har vi inte gjort tidigare – och då vinner man inga matcher, sade Anders Johansson.