Sekunddrama när Finland vann

Publicerad 2024-01-02

GÖTEBORG. Finland är klart för semifinal i JVM efter ett jättedrama mot Slovakien.

Med 1.34 kvar gjorde Finland 3–2 – men Slovakien kvitterade. Sedan avgjorde lagkaptenen Jere Lassila med ett solomål i förlängningen.

– Det känns hemskt, säger Slovakiens Dalibor Dvorsky.

Dagens första kvartsfinal mellan Slovakien och Finland blev både jämn och dramatisk. Finland såg ut att göra segermålet 3–2 i slutminuterna.

Men Slovakien tog ut målvakten och med bara 43 sekunder kvar kvitterade lagets stjärna, Filip Mesar.

Matchen gick till förlängning och där behövde Finland bara 24 sekunder för att avgöra.

– En tung förlust. Vi förtjänade inte det. Vi spelade bra men sådan är hockeyn. Det känns hemskt. Det går inte att beskriva, säger Slovakiens Dalibor Dvorsky.

Det var gladare miner i det finska laget.

– Det hände sjukt mycket hela tiden, och att vi vann det här…jag är superglad över laget, säger Emil Hemming.

Jättedrama i slutet av första

Men allt började med ett tiondelsdrama redan i den första perioden då Slovakien fick ett mål godkänt.

Med 1,7 sekunder kvar av första perioden var det tekning i Finlands zon. Med 0,2 sekunder kvar av perioden passerade pucken Niklas Kokkos mållinje.

På 1,5 sekunder hann Slovakien med att vinna tekningen skjuta och raka in returen.

Men det krävdes videobedömning innan den svenska domaren Daniel Eriksson godkände målet.

– Den andra klockan vi såg hade passerat för länge länge sedan, säger Viasats kommentator Niklas Jihde.

– Det (Domslutet) tror jag kommer bli omdiskuterat. Då måste det finnas helt andra bilder än de vi fick se, säger experten Håkan Södergren.

I det finländska båset var det också upprört och starka reaktioner efter beslutet.

Finland klara för semifinal i JVM.

Tidigare AIK-talangen kvitterade

Adam Sykora var den som var sist på pucken – och såg till att Slovakien gick till andra perioden med 1–0-ledning.

Finland behövde dock bara 2.36 av den andra perioden innan det var kvitterat genom Tommi Männistö.

Mer målmässigt blev det inte under de två första perioderna i en länge tillknäppt och kontrollerad kvartsfinal.

I tredje perioden behövde Finland bara 36 sekunder för att ta ledningen. Lenni Hämeenaho gjorde 2–1-målet, snyggt framspelade av lagkaptenen Jere Lassila.

Förre AIK-spelaren Dalibor Dvorsky kvitterade med knappt 13 minuter kvar och matchen såg ut att avgöras i förlängningen.

Då slog Aleksanteri Kaskimäki till med sitt blott andra mål i turneringen. Bakom förarbetet låg supertalangen Konsta Helenius. Men Slovakien kvitterade alltså ytterligare en gång

Gör de övriga favoriterna (Kanada; USA och Sverige) sitt i dag blir det USA i semifinal för Finland.