CHL-busarna ska straffas hårdare

Av: Tomas Ros

Publicerad:

Champions Hockey League har tänkt om.

Nu ska busarna straffas hårdare och regelboken skrivs om.

– Vi har lärt oss läxan. Bara att vara öppen med det, säger Bo ”Kulon” Lennartsson, turnerings senior advisor.

Champions Hockey League 2019–2020 står inför dörren och turneringen, som fyller fem år den här säsongen, berikas i årets upplaga av Skellefteå, Frölunda, Luleå, Djurgården och Färjestad.

Som en uppstart har turneringen haft presskonferens i Stockholm under tisdagen och på torsdag och fredag inleds gruppspelet.

  • Prispengarna är större den här säsongen, 21 miljoner kronor totalt och 4,3 miljoner till vinnaren.

  • Man fortsätter med upplägget med färre lag och ett kortare slutspel.

  • Från och med nästa säsong bidrar SHL med en extra resekompensation till de deltagande SHL-lagen. 200 000 kronor per lag är den bonusen på.

Paille har tvingats sluta

Efter pressträffen berättade CHL:s senior advisor Bo Lennartsson att man tagit till sig av kritiken gällande regelboken, som många i Sverige uppfattat varit uppåt väggarna.

Det började i november 2017, när Brynäs mötte tyska Mannheim i CHL, som  den hundra kilo tunge Thomas Larkin rammade, med full kraft, en helt oförberedd Daniel Paille.

Bo ”Kulon” Lennartsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Bo ”Kulon” Lennartsson.

Brynäs NHL-meriterade kanadensare har inte kunnat spela hockey sedan den brutala händelsen. Och han har även deklarerat att skadan skickade honom till en tidig pensionering.

Och straffet blev i praktiken noll – eftersom Mannheim inte har spelat i CHL sedan dess. På pappret fick Larkin en avstängning om fyra matcher, men den trädde alltså aldrig i kraft. Inga böter delades ut.

”Lärt oss läxan”

Under förra säsongen framförde klubbarna kritik mot att domarna inte hade hade en godtagbar regelbok att följa och att det var en för hög toleransnivå.

– Vi har sett över det här. Och lärt oss läxan. Nu har vi samlat regelexperter från samtliga huvudägare av CHL, bland annat ligorna i Sverige, Schweiz och Finland. Vi har satt ramar, nivåer och en tydlig ”casebook” och med tydlighet fått på pränt vad som är en godkänd tackling och vad som inte är det. Vi har även ökat nivån för avstängningarna och ökat böterna. Jag tycker vi är på rätt väg, säger Lennartsson.

På torsdag går Färjestad och Luleå in i turneringen.

Skellefteå, Frölunda och Djurgården går in på fredag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!