Viktiga poäng till Södertälje

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Linus Klasen.

Målvakten Riku Helenius gjorde en strålande debut på lördagen när hans Södertälje vände 1–2 till seger med 4–2 på bortaplan mot serieledande HV 71.

Elitseriens transferfönster stänger 31 januari, sedan får inte lagen förstärka längre.

Inför slutspurten av serien har Södertälje kontrakterat en ny målvakt. 21-årige finländaren Riku Helenius anslöt i tisdags och debuterade på lördagen mot HV 71.

– Det har varit en märklig vecka, allt gick snabbt när det blev klart. Det har ju bara gått några dagar sedan jag landade här, men det känns jättebra, sade Helenius.

Finländaren fick svårast tänkbara start: Bortamatch mot serieledaren HV 71. Södertälje hade dessutom förlorat de fyra senaste matcherna i Jönköping.

– Det är lättare att debutera på bortaplan, det blir lite mindre press än hemma. Och det är väl lika bra att börja med det svåraste motståndet direkt, konstaterade han.

Helenius visade prov på lugnt och metodiskt målvaktsspel. Mer följsamhet än snabba rörelser.

– Jag är ju ganska stor, och det försöker jag utnyttja. Den stilen har jag utvecklat under tre år i Nordamerika, sade Helenius.

En som trivs riktigt bra mot HV 71 är Linus Klasen. På lördagen blev det två mål och en assist för Södertäljes poängkung. På fem matcher har han nu gjort hela tio poäng mot HV.

– Coolt, det visste jag inte. Men jag gillar att spela mot topplagen, och HV har många skickliga spelare. Man blir alltid lite extra sugen på att spela här, sade Klasen.

Södertälje låg under med 1–2 inför tredje perioden, men vände till 4–2 med tre mål på bara två och en halv minut.

– Vi hade lite flyt och fick in några lätta mål i tredje perioden, konstaterade Klasen.

Södertälje ligger på elfte plats i elitserien och därmed på kvalplats just nu. Men tack vare de tre poängen mot HV har laget bra kontakt med Timrå på tionde plats.

– I kväll ska vi bara suga på den här karamellen, sedan får vi ta nya tag. Vi har underbar känsla i laget just nu, sade Linus Klasen.