PEKING/STOCKHOLM. Magnus Hellberg gav Tre Kronor andra raka OS-segern.

Mot Slovakien agerade målvakten kinesiska muren – och tog 39 av 40 skott.

I OS-premiären vaktade den Tre Kronors tilltänkte förstemålvakt, Lars Johansson, den svenska buren och släppte in två puckar.

Mot Slovakien i dag gavs Magnus Hellberg, till vardags i ryska Sotji, chansen.

Då visade 30-åringen att han vill utmana om att vara förstavalet.

När pucken släpptes var det Slovakien som överraskande satte gasen i botten och spelade ut Tre Kronor.

Under matchens första tio minuter var det Hellberg som räddade Tre Kronor från underläge.

– Jag gillar när jag får mycket att göra. Vi visste att Slovakien skulle komma ut hårt, och så blev det, och när vi sedan står pall får man ett lugnt. Det är det jag försöker sprida till laget, säger Hellberg om den svettiga starten.

– Men spelarna låter mig se puckarna och tar bort returerna. Vi hade ett bra samarbete, fortsätter han.

Inte logiskt

Därför var det kanske inte helt logiskt när i stället Sverige tog ledningen efter drygt elva minuters spel. Joakim Nordström rakade in pucken i öppen bur efter fint förarbete av Lukas Bengtsson.

Med tre minuter kvar av perioden fick Tre Kronor chansen i spel fem mot tre – och avgjorde matchen.

Först dundrade Lucas Wallmark in sitt tredje OS-mål, innan Max Friberg styrde in 3–0.

Fick hålla nollan

Resterande del av matchen fortsatte Hellberg att rada upp svettiga – och viktiga – räddningar för Tre Kronor som var hotat av slovakerna.

De tre snabba målen i första perioden stod sig också länge. Carl Klingberg skickade sedan in 4–0 i öppen kasse i slutminuterna.

Men Magnus Hellberg fick inte hålla nollan. Med bara två minuter kvar reducerade 17-årige Juraj Slavkofsky, som därmed gjort samtliga tre slovakiska OS-mål hittills.

Men trots storspelet av Hellberg, som räddade 39 och 40 slovakiska skott, är den stora frågan är om han får fortsätta i den svenska kassen?

På söndag väntar gruppfinal mot Finland och då har den svenska ledarstaben att angenämt problem i valet av målvakt.

– Det är ingenting jag lägger fokus på just nu. Självklart vill man alltid spela, men det spelar ingen roll, jag kommer göra allt för att laget ska få framgång. Både Lasse (Johansson) och Adam (Reideborn) är bra målvakter.

Har ni fått något besked från lagledningen?