PRAG/STOCKHOLM. Filip Forsberg gjorde tre mål senast.

Loui Eriksson ville inte vara sämre.

NHL-stjärnan stod för ett hattrick när Tre Kronor körde över Lettland med 8-1.

– En dag på jobbet, säger förbundskapten Pär Mårts.

Sveriges stjärnor öser in mål så här långt i VM. Tre Kronor vann med 6-1 mot Österrike senast efter att Filip Forsberg gjort hattrick.

Samtliga mål gjorde då av VM-debutanter födda på 90-talet. Nu har även Loui Eriksson vaknat.

Stjärnan gjorde 1-0 i slutet av den första perioden. I andra ökade han på till 2-0. Lettland reducerade, men kort senare kunde Forsberg snyggt sätta en straff till 3-1.

Erikssons tredje mål kom med tre minuter kvar av perioden, men domaren dömde felaktigt bort målet för spelare i målgården.

”Måste kanske spela bättre nästa match”

Bostonstjärnan fick dock fullborda sitt hattrick med 14 sekunder kvar till paus efter att han styrt in 4-1.

– Skönt att få i gång målskyttet och framför allt att vi vann matchen, det är alltid positivt, säger Eriksson.

Oscar Möller ökade på till 5-1 i tredje och med sitt första landslagsmål satte Jacob Josefsson sedan 6-1. Innan matchen var slut hade även Joel Lundqvist och Victor Rask gjort mål till slutresultatet 8-1.

– En dag på jobbet. Det är spelskickliga killasr där ute. De gick för att hitta spelglädjen, vi behövde inte göra så mycket. Jag är glad att det blir så mycket mål. Vi löser det riktigt bra och det är kul att se. Men vi kanske måste spela bättre nästa match, säger förbundskapten Pär Mårts.

Oscar Klefbom tvingades kliva av i den andra perioden, men det ska inte vara någon fara för resten av turneringen. Nu väntar betydligt tuffare motstånd för Tre Kronor i form av Kanada på onsdag.

Lettland–Sverige 1–8 (0–1, 1–3, 0–4)

Första perioden: 0–1 (17.37) Loui Eriksson.

Andra perioden: 0–2 (10.05) Loui Eriksson (Mattias Ekholm, Staffan Kronwall), 1–2 (12.53) Lauris Darzins (Kaspars Daugavins, Guntis Galvins) spel fem mot fyra, 1–3 (13.03) Filip Forsberg str, 1–4 (19.46) Loui Eriksson (Jonas Ahnelöv).

Tredje perioden: 1–5 (4.43) Oscar Möller (Oliver Ekman Larsson, John Klingberg) spel fem mot fyra, 1–6 (9.32) Jacob Josefson (Joel Lundqvist), 1–7 (17.04) Joel Lundqvist (Simon Hjalmarsson, Oliver Ekman Larsson), 1–8 (19.51) Victor Rask (Jimmie Ericsson, Elias Lindholm).

Skott: 20–26 (7–12, 7–8, 6–6).

Utv, Lettland: 5x2. Sverige: 5x2.

Domare: Aleksi Rantala, Finland, och Pavel Hodek, Tjeckien.

Publik: 15 315.