Seger – men lagkaptenen skadad

Stor oro i svensklägret sedan Lias Andersson klivit av med en axelskada

Uppdaterad 2018-01-02 | Publicerad 2018-01-01

BUFFALO. Juniorkronorna ställs mot Slovakien i kvartsfinal.

Detta efter en riktig rysare i natt mot Ryssland, som slutade 4–3 till Sverige efter straffar.

Men det finns stor oro runt lagkaptenen Lias Andersson som skadade sig i slutet av matchen.

– Jag vet inte mer än att han fick en smäll och att läkaren valde att ta av honom och behandla direkt, säger förbundskapten Tomas Montén.

Juniorkronorna kunde förlora med ett mål mot Ryssland och ändå vinna gruppen. Nu stod det 3–3 efter ordinarie tid och Sverige var därmed redan klar gruppsegrare.

– En solid match från vår sida. Framför allt en riktig bra tredje period. Det kändes rättvist att vi vann, säger Tomas Montén.

Sverige är gruppetta och möter Slovakien natten till onsdag.

Men det var inte bara glädje efter matchen. Lagkaptenen Lias Andersson tvingades kliva av i slutet av matchen efter att ha tacklats hårt in i kortsargen.

Andersson såg ut att ha skadat axeln, eller nyckelbenet, och linkade ut i omklädningsrummet.

– Jag vet inte mer än att han fick en smäll och att läkaren valde att ta av honom och behandla direkt. Vi har en ledig dag i morgon (måndag) och får titta på honom då, säger Montén.

Tog ledningen tre gånger

Har du någon prognos?

– Ingenting, jag har varken träffat Lias eller någon annan.

Hur hårt slag är det om han är borta resten av turneringen?

– Det får vi se, jag tror inte han är borta, än så länge är han kvar, säger Montén.

Sportbladet har varit i kontakt med landslagsläkaren PA Bergsten som inte vill kommentera Lias Anderssons status:

– Tyvärr har jag inget att meddela i dag, svarar han.

Sverige tog ledningen två gånger i den första perioden, först genom mål av Lias Andersson och sedan av Timothy Liljegren.

Men Ryssland kvitterade båda gångerna.

Sverige fick inleda den andra perioden i spel fem mot tre i två minuter och sedan ytterligare två minuter i fem mot fyra.

Men lyckades inte få till något mål.

Slovakien har imponerat

Perioden slutade mållös och allt avgjordes i den tredje perioden. Med 5.39 kvar klev Örebroforwarden Glenn Gustafsson fram och rakade in en retur och gav Sverige en förhållandevis enkel resa mot slutsignalen.

Visserligen kvitterade Ryssland, men var aldrig riktigt nära att göra de två mål som hade krävts för att peta ner Sverige från förstaplatsen.

Nu väntar Slovakien i kvartsfinal.* En nation som Juniorkronorna mött i kvartsfinal tre av de fyra senaste åren och vunnit med klara siffror.

– Det blir en jättetuff match. Slovakien tycker jag har varit väldigt bra i gruppspelet. Slog USA och pressade Finland. Nej, det blir tajt, säger Tomas Montén.

* FOTNOT: Sverige spelar sin kvartsfinal klockan 00.00 natten mot onsdag, svensk tid.

HANS ABRAHAMSSON TIPPAR KVARTSFINALERNA

(Kvartsfinalerna spelas 2–3 januari)

Klockan 18 svensk tid:

Tjeckien–Finland 3–4

Finland har inte direkt imponerat under gruppspelet men känns ändå som det bättre laget i det här mötet. Viktigt att Finland får igång sina offensiva spetsspelare i slutspelet och att målvaktsspelet håller. Tjeckien har några riktigt vassa forwards och det här känns väldigt ovisst på förhand.

Kl 22 svensk tid:

Kanada–Schweiz  5–1

Kanada har imponerat stort så här långt och borde även ha tagit tre poäng i utematchen mot USA. Det finns både spets och tyngd i det här kanadensiska laget och Schweiz har ingenting att hämta här. Kvartsfinalernas säkraste vinnare.

Kl 00 svensk tid:

Sverige–Slovakien 5–2

Sverige har mött Slovakien i kvartsfinal tre gånger de fyra senaste åren och vunnit med 6–0, 6–0, 8–3. Jag tror inte på lika stora siffror den här gången. Slovakien har överraskat i gruppspelet och bland annat slagit USA. Men även utan Lias Andersson ska Sverige vara numret större.

Kl 02 svensk tid:

USA–Ryssland 4–3

Tungviktsmöte redan i kvartsfinal. Förlusten mot Slovakien är plumpen i protokollet för USA. I övrigt har man spelat upp mot förväntad nivå. Imponerande lagmaskin. Bra målvakter, stabil backsida och några riktigt vassa forwards med Casey Mittelstadt i spetsen. Ryssland har inte imponerat men är oberäkneligt och kan givetvis skrälla i en sån här match.