Lisa Hedengren

Matchen var jämn i åtta minuter.

Sedan visade USA vilket stormakt man är på isen och utklassade Damkronorna i Sundsvall.

Sverige inledde fyrnationsturneringen mot förstklassigt motstånd i form av USA.

Det började riktigt bra – Lisa Hedengren sköt in ledningsmålet redan efter elva sekunder. Men repliken kom snabbt. En dryg minut senare hade USA kvitterat och snart skedde samma sak igen; ett snabbt svenskt mål av Hanna Olsson till 2–1 innan USA gjorde 2–2 vid tiden 2.25.

Sverige hade gjort två mål på lika många skott – men därefter var det tack och godnatt för svensk del.

Sista perioden mållös

Boston Pride-spelaren Hilary Knight hann göra ytterligare två mål till USA innan den första perioden var slut och i den andra perioden utökades man ledningen till 6–2. Skottstatistiken, 42–11, talar sitt tydliga språk och hade det inte varit för Sara Grahn i Sveriges mål, som höll tätt i den sista perioden, hade siffrorna kunnat växt sig betydligt större.

Turneringen fortsätter med svenskt möte med Finland på torsdagen, och mot Kanada på lördag.