Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-29

öppnade målskyttet Jonas Liwing.

AIK–Borås 5–3

Det mesta har kretsat kring frågor om KHL och ekonomi för AIK den senaste tiden.

Givetvis är det många frågetecken även för spelarna som började den första perioden utan att få hål på motståndarmålvakten Pontus Hansson.

Istället var det gästernas Alexander Bergström som svarade för periodens enda mål.

I mittperioden däremot blev det rena rama scenförändringen och en rejäl ketchupeffekt.

Solnalaget vann perioden med 4–0.

Jonas Liwing och Richard Gynge svarade för ett varsitt mål direkt i inledningen och vändningen var total efter drygt tio minuter i andra. Då stod det 4–1 på resultattavlan och matchen kändes just då död.

Borås skapade nästan ingenting och den stora ledningen var rättvis.

Men i tredje överraskade Borås.

Först reducerade Rasmus Ericsson i spel fem mot fyra och tio minuter från slutet tryckte Tim Bränholm in 4–3 och Borås hade kontakt.

Men sista ordet fick AIK och Tobias Ericsson som till slut avgjorde i tom bur.

AIK är nu tre poäng före Växjö som är trea.

Växjö–Bofors – 3–4 efter straffar

Växjö är hack i häl AIK i kampen om en andraplats.

Efter poängtappet mot Bofors har smålänningarna nu tre poäng upp till Solnalaget.

Bofors stod upp bra in i det sista – men det var också Karlskogalaget som inledde allra bäst och hemmapubliken blev något chockat när Kristoffer Näslund hittade nätet redan efter åtta sekunders spel.

Hemmalaget kom tillbaka och kvitterade före pausvilan och i andra tog man tidigt ledningen innan Steve Saviano utökade siffrorna i numerärt underläge bara några minuter senare.

Men Bofors är inte att räkna bort den här säsongen.

Laget låg länge i topp i tabellen och nu har man en god marginal att klara play off-spel.

Efter en rad missade Växjöchanser hade Bofors plötsligt både reducerat och kvitterat.

Växjö var i brygga och brände bland annat ett öppet mål i tredje perioden.

Matchen gick till straffar och där avgjorde Bofors.

Malmö–Björklöven 4–1

Malmö stärker sina aktier för play off-spel efter seger mot Björklöven på hemmais.

Skåningarna hade ledningen efter en period med uddamålet (1–0) och i mittperioden pressade Björklöven på bra för ett kvitteringsmål.

Det hängde i luften ett tag, men då, efter 15.24 slog Don MacLean in en målvaktsretur och det var 2 – 0 .

Bara minuten före paus styrde Tomas Wallgren in utökningen och matchen kändes avgjord.

Det var tungt för Björklöven som hade häng på Malmö för ett ögonblick och kunde med lite tur fått in en kvitteringspuck.

Löven reducerade i tredje men det var redan för sent.

Nichlas Hardt avgjorde i tom bur.

Malmö har fem poäng upp till tredjeplatsen och har chansen att även knipa den.

Leksand–Sundsvall 6–3

Finske poängkungen Jussi Pesonen gjorde en drömdebut.

Han låg bakom Leksands fyra första mål och stannade på ett mål och tre assists.

Sundsvall lyckades hänga med ett bra tag och kvitterade både till 1–1 och 2–2 samt reducerade till 4–3, men sedan var det stopp.

Leksand drog successivt ifrån och kunde till slut vinna hyfsat stort.

Formationen med Peter Nordström, Jussi Pesonen och Tony Virta var succéartad.

Virta som redan spelat några matcher för dalalaget gjorde 1–0 och 3–2.

Jussi Pesonen låg bakom 1–0, 2–1 och 3–2 – och han slog själv in 4–2 med ett snyggt skott i krysset.

Peter Nordström , tredjelänken i kedjan, svarade för ett mål och tre assists.

Antti Hulkonen debuterade också och såg pigg ut.

Även målvakten Tom Lawson gjorde sitt första framträdande. Visserligen hade han en tyngre start för sin nya klubb – men han lär nog växa in i kostymen.

Tredje målet släppte han in efter 11.20 i mittperioden – sedan höll han tätt. Det är alltid något att ta med sig.