Surahammars mäktiga vändning

Lukas Söderlund: Vi körde över Huddinge totalt

Publicerad 2022-03-25

Det blev en rysare när Surahammar vann efter förlängning med 6–5 och kvitterade matchserien mot Huddinge och tvingade fram en tredje och direkt avgörande match.

– Vi körde över Huddinge totalt i den tredje perioden, säger Surastjärnan Lukas Söderlund.

Succélaget, Surahammars IF hade kniven mot strupen och var piskade att vinna hemmamatchen mot Huddinge. Huddinge tog en tvåmålsledning och behöll sedan ledningen större delen av matchen. Surahammar stod för flera individuella misstag, vilket ledde till flera av Huddinges mål.

– Det var lite väl lättvindigt. Det är inget fel på Surahammars vilja, men man kan inte spela med tre spelare på linje, som Surahammar gjorde. Det handlar om kommunikation. Nu har de bjudit på två sådana lägen. Huddinge spelar mycket smartare , säger experten, Curt Lundmark.

”Måste bli elakare”

Curt Lundmark vet vad han pratar om. Som tränare var han med och bärgade bland annat ett OS-guld och två VM-guld. Det är svårt att snacka bort att 77-åringen besitter en av de största kunskapsbankerna i hockeysverige. I Sportbladets sändning var han tydlig med vad Surahammar saknade i spelet.

– Surahammar har ett spelövertag men det känns fjuttigt och lättvindigt framför båda målen. Surahammar måste bli elakare.

”Behövde inte spola i vår zon”

Surahammar lyssnade. Med nästintill två minuter kvar av ordinarie tid så hade Huddinge en tillsynes stabil ledning med 5–4. Men David Lidström satte kvitteringen och tvingade matchen till övertid.

– Vi körde över Huddinge totalt i den tredje perioden. Det var onödigt att de ens spolade isen i vår zon. Fortsätter vi så här så blir det en match på lördag också, säger Surahammars stjärna, Lukas Söderlund.

Det tog bara 1.51 minuter in i den första övertidsperioden för att Surahammar skulle ha fullföljt vändningen. Samuel Ander satte det matchavgörande målet – och tvingade fram en tredje avgörande match som spelas under lördagen.

Det heta avgörandet kan ses på Sportbladet under lördagen. Nedsläpp 15.00

Väsby samlade ihop sig och kvitterade semifinalserien mot Lindlöven efter att ha fullkomligt kört över motståndet med 6–0. Den avgörande matchen kommer att spelas på lördag.

HV71-legendaren, Martin Thörnberg blev stor matchhjälte för Dalen när han satte det avgörande 2–1 mot Strömsbro. Matchen slutade 4–1. Dalen gick där med vidare efter att ha vunnit två raka segrar.

Boden vände och vann mot Arlanda Wings med klara 7–4. Det resulterade i att Boden gick vidare till nästa runda i slutspelet.

Känslorna svämmade över i mötet mellan Borlänge och Visby Roma. Ett flertal utvisningar delades ut efter gruff. Totalt delades det ut 64 utvisningsminuter. Matchen slutade 3–2 till Visby Roma och därför krävs det en tredje match mellan lagen för att avgöra vilka som ska gå vidare i slutspelet.

Kalix gick upp i en ledning med 2–0 och kontrollerade sedan större delen av matchbilden. Piteå hade svårt att skapa heta chanser men lyckades kvittera i den tredje perioden. Matchen gick till förlängning och där behövde bara Kalix 14 sekunder på sig för att sätta 3–2. Det gör att Kalix går vidare i slutspelet.

Karlskrona lyckades vinna mot Vimmerby. Matchen slutade 3–2 efter förlängning och en tredje och direkt avgörande match spelas på lördagen.

Tufft, jämnt och grinigt blev det mellan Mariestad och Halmstad. En av matchens snackisar blev en ful spearing från Halmstads Mattias Åkesson som åkte på ett matchstraff för tilltaget. Mariestad tog ledningen med 2–1 i den tredje perioden. Men Halmstad kvitterade i slutskedet av tredje. Det var också Halmstad som till slut vann i förlängningen. Den tredje och avgörande matchen spelas på lördagen.