AIK ville vinna – och avgöra matchen snabbt.

Efter bara 7.53 stod det hela 3–0 på resultattavlan.

2–0 (4.00) Mikael Zettergren

3–0 (7.53) Daniel Bång.

Gästerna vann ändå skotten i perioden med 15–11, men AIK gjorde målen.

4–0 stötte Jonas Westerling in i spel fem mot tre.

– Vi började matchen jättebra och spelar med bra fart som vi vill och brukar göra. En avgörande situation är vårat 3–0-mål. Löven-målvakten Tobias Lundström ska rensa pucken men klubban går av och vi har öppet mål och sätter dit trean, säger AIK:s tränare Daniel Broberg till sportbladet.se.

Matchen var alltså mer eller mindre körd redan efter 18 minuter.

Men Fredrik Davidsson var på väg att ge matchen spänning med sina två snabba mål i mittperioden.

Sami Pitkänen dödade Björklövens förhoppningar och tryckte omedelbart in 5–2 i spel fem mot fyra.

Patrik Bergström avslutade målskyttet i den tredje perioden.

AIK imponerade.

– Vi känner att vi är på väg och börjar hitta bättre och bättre försvarsspel. Det kommer att gå undan när vi spelar hockey, avslutar Broberg.

Första perioden: 1–0 (3.37) Erik Ryman (Mattias Beck, Andreas Frisk), 2–0 (4.00) Mikael Zettergren (Rasmus Ericsson, Erik Ryman), 3–0 (7.53) Daniel Bång , 4–0 (18.08) Jonas Westerling (Rasmus Ericsson, Christian Sandberg) spel fem mot tre.

Andra perioden: 4–1 (2.08) Fredrik Davidsson (Mattias Hellström, Patrik Nevalainen), 4–2 (8.29) Fredrik Davidsson (Mattias Hellström), 5–2 (9.50) Sami Pitkänen (Mikael Zettergren, Mattias Beck) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–2 (18.43) Patrik Bergström (Erik Ryman).

Skott: 30–30 (11–15, 10–7, 9–8).

Utv, AIK: 7x2. Björklöven: 12x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 1602.

Oskarshamn–Bofors 2–3 (0–0, 1–2, 1–1)

Viktig match för Oskarshamn som sökte sin första trepoängare.

Men den uteblev.

Bofors lyckades dra längsta strået och vinna med 2–3 efter en mållös förstaperiod.

– Ingen vidare period. Det var väldigt mediokert, men i andra perioden tar vi tag i det, säger Bofors tränare Niklas Czarnecki till sportbladet.se

Andreas Sundin gav Karlskogalaget ledningen i den andra perioden i spel fem mot fyra.

Strax därefter fick Oskarshamn chans att kvittera i power play men istället var det gästerna som utökade ledningen i box play.

Tom Linder gav ändå IKO en strimma hopp när han reducerade innan pausvilan.

Och laget fick en drömöppning i slutperioden då Jimmie Svensson nätade redan efter 18 sekunder. Men det räckte inte för att vinna.

Björn Kindahl blev matchvinnare när han rakade in 2–3 efter 6.26.

– Oskarshamn hade inget som hotade oss efter det, säger Czarnecki.

– Man måste spela bra för att ta tre poäng i Oskarshamn. Det är bara första perioden jag är missnöjd med. Vi måste vara med från start till nästa match.

Andra perioden: 0–1 (6.15) Andreas Sundin (Kristoffer Näslund, Jonas Kapla) spel fem mot fyra, 0–2 (12.06) Fredrik Höggren (Jonas Kapla, Micael Andersson) spel fyra mot fem, 1–2 (16.56) Tom Linder (Alexander Johansson, Jimmie Svensson).

Tredje perioden: 2–2 (0.18) Jimmie Svensson (Tom Linder, Alexander Johansson), 2–3 (6.26) Björn Kindahl (Fredrik Höggren).

Skott: 22–28 (6–5, 7–12, 9–11).

Utv, Oskarshamn: 5x2. Bofors: 6x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 1677.

Borås–Hammarby 6–3 (4–2, 1–1, 1–0)

Borås tog ikväll sin första seger när hemmalaget slog tillbaka Hammarby med 5–3 på hemmais.

– Vi är värda en seger. Vi har gjort två bra matcher innan mot två förväntade topplag. Så det var skönt att få vinna, säger Borås assisterande tränare Johan Benker till sportbladet.se

Nykomlingen fick en riktig smakstart och lyckades trycka dit tre puckar i nät redan efter 10.41 bakom olycklige Hammarbymålvakten Henrik Karlsson.

Gästerna gav inte upp och lyckades göra två mål innan pausvilan.

4–2 slog Vilhelm Söderlind in i spel fem mot fyra.

Bajen kröp allt närmare och efter 7.59 reducerade Stefan Svanbom till 4–3.

Men det varade inte länge. Hemmalagets Anders Eriksson utökade till 5–3 och resultatet stod sig perioden ut.

I slutperioden drog bortalaget på sig fyra utvisningar. Hammarby hade behövt fem man på isen för att ha chans att vända.

I slutsekunderna slog Anders Eriksson in sitt andra mål för kvällen och fastställde slutresultatet 6–3.

Skön och efterlängtad seger för Borås.

– Det primära målet är att vi ska etablera oss i allsvenskan och något stryklag ska

vi inte bli, säger Johan Benker.

Hammarby har förlorat de fyra inledande matcherna.

Första perioden: 1–0 (3.59) Alexander Täng (Jens Karlsson) , 2–0 (10.19) Björn Gustafsson (Jonas Nilsson, Anders Eriksson) spel fem mot fyra, 3–0 (10.41) Anders Skördåker (Alexander Täng, Jens Karlsson) spel fem mot fyra, 3–1 (16.43) Robin Andersson (Brian Phinney, Joakim Nettelbladt), 4–1 (17.19) Jimmy Lund (Fredrik Orrsten) , 4–2 (18.53) Vilhelm Söderlind (Dan Tryborn) spel fem mot tre.

Andra perioden: 4–3 (7.59) Stefan Svanbom (Dan Tryborn) spel fem mot fyra, 5–3 (12.58) Anders Eriksson (Joakim Andersson, Jonas Nilsson).

Tredje perioden: 6–3 (19.36) Anders Eriksson (Elias Fälth) mål i tom kasse.

Skott: 32–19 (14–7, 10–7, 8–5).

Utv, Borås: 9x2. Hammarby: 8x2, 1x5, 3x10, 2 matchstraff.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 1414.

Nybro–Rögle 2–3 (0–0, 0–1, 2–1, 0–1)

Det var återigen med nöd och näppe Rögle fick poäng.

Senaste bortamatchens drama i Borås återupprepades mot Nybro.

Nybro var på god väg att kamma hem tre sköna poäng mot fjolårets topplag Rögle.

Trots många målchanser från båda lagen dröjde det ända till mitten av den andra perioden innan första målet kom. Och det var gästernas Mikael Gath som tryckte in pucken bakom Nybromålvakten Henrik Tojkander.

Tidigt i slutperioden fick hemmalaget utdelning.

Bobby Williams kvitterade tidigt och efter 11.26 slog Jarno Honkanen in ledningsmålet i box play.

Rögle tog ut målvakten Christopher Nilstorp i slutet och med 56 sekunder kvar att spela kvitterade Christofer Löfberg till 2–2.

Förlängningen var bara 15 sekunder ung när Tommy Enström avgjorde matchen.

Andra perioden: 0–1 (12.05) Mikael Gath (Kenny Jönsson, Christofer Löfberg).

Tredje perioden: 1–1 (1.28) Bobby Williams (Marcus Rosenqvist, Henric Gustavsson), 2–1 (11.26) Jarno Honkonen (Andreas Elofsson) spel fyra mot fem, 2–2 (19.04) Christofer Löfberg (Jakob Johansson, Kenny Jönsson) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 2–3 (0.15) Tommy Enström.

Skott: 35–32 (14–8, 10–11, 11–12, 0–1).

Utv, Nybro: 7x2. Rögle: 7x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 1509.

Nyköping–Huddinge 7–3 (3–2, 3–0, 1–1)

Nyköping fick en enkel resa mot tre poäng i hemmamötet med Huddinge (7–3).

Finske anfallaren Timo Seikkula var en bidragande faktor till trepoängaren med sina tre fullträffar.

Den första perioden slutade i en målorgie.

Efter 16.26 tog hemmalaget ledningen med 2–1 genom Timo Seikkula.

34 sekunder senare utökade Niklas Olausson till 3–1.

Men några sekunder från slutet lyckades Christer Andersson lirka in 3–2 och det var match igen.

Nyköping avgjorde dock tillställningen i mittperioden.

Knut-Henrik Spets ordnade 4–2 efter 9.46. Och trots att Huddinge inte saknade målchanser var det hemmalaget som fick in puckarna.

Niklas Bröms och Timo Seikkula såg till att laget hade 6–2 inför slutperioden – och matchen var redan körd.

Peter Danielsson tröstmålade i slutperioden innan Seikkula fastställde sitt hattrick och avrundande matchen.

Första perioden: 0–1 (1.42) Oscar Ahlström (Victor Ahlström) spel fem mot fyra, 1–1 (8.45) Markus Lilja (Jens Jakobs, Niklas Fogström) spel fem mot fyra, 2–1 (16.26) Timo Seikkula (Knut-Henrik Spets, Fredrik Håkansson), 3–1 (17.00) Niklas Olausson (Jörgen Rickmo, Niklas Bröms), 3–2 (19.17) Christer Andersson (Nicklas Nilsson, Peter Danielsson).

Andra perioden: 4–2 (9.46) Knut-Henrik Spets (Fredrik Håkansson), 5–2 (14.55) Niklas Bröms (Jimmie Kraft, Johan Åhnelöf), 6–2 (17.46) Timo Seikkula (Robin Persson, Fredrik Håkansson).

Tredje perioden: 6–3 (8.42) Peter Danielsson (Jonas Rådlund) spel fem mot fyra, 7–3 (10.42) Timo Seikkula (Fredrik Håkansson) spel fyra mot fem.

Skott: 30–25 (8–7, 11–8, 11–10).

Utv, Nyköping: 11x2, 1x5, 1x10, 1 matchstraff. Huddinge: 12x2, 1x10.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.

Publik: 3185.

Leksand–Almtuna 4–2 (1–1, 1–0, 2–1)

Leksand är enda laget i serien med full poängskörd efter fyra omgångar.

Ikväll besegrade Dalalaget ett Almtuna i akut poängbehov.

Men Uppsalalaget har fortfarande bara två poäng och har fått en riktig mardrömsstart.

Leksand har varit starka i power play så här långt och hade inför matchen hela 43,75 procent antal gjorda mål i numerärt överläge.

Mot Almtuna förbättrades den skörden då tre av lagets fyra mål tillkom i spel fem mot fyra.

AIK fick en bra start och tog ledningen genom Alexander Ribbenstrand.

Mikael Karlberg slog sedan in kvitteringen i spel fyra mot fem.

I mittperioden var hemmalaget totalt överlägset och vann skotten med ofattbara 17–0!

Inte ett enda skott från bortalaget borde resulterat i flera hemmamål, men det var bara Magnus Hedlund som lyckades överlista målvakten Anders Lindbäck.

Hedlund slog återigen till i slutperioden och leksingarna hade 3–1 efter 6.51.

Även om Robert Kimby reducerade i spel fem mot tre tog Jesper Ollas den här gången vara på ett power play och sköt Leksand till fjärde raka segern.

– Jag är glad över segern, och har egentligen ingenting att klaga över, naturligtvis skulle vi avgjort i den andra perioden, men vi tog alldeles för lite avslut i slottet, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till Falu Kuriren.

Första perioden: 0–1 (9.33) Alexander Ribbenstrand (Sebastian Eriksson, Robert Kimby), 1–1 (11.48) Mikael Karlberg (Jens Bergenström) spel fyra mot fem.

Andra perioden: 2–1 (5.22) Magnus Hedlund (Jens Bergenström, Juha Lind) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (6.51) Magnus Hedlund (Mikael Karlberg, Daniel Nielsen) spel fem mot fyra, 3–2 (13.19) Robert Kimby (Marcus Ragnarsson, Jonathan Persson) spel fem mot tre, 4–2 (16.15) Jesper Ollas (Tomi Pettinen, Morten Green) spel fem mot fyra.

Skott: 44–15 (16–11, 17–0, 11–4).

Utv, Leksand: 6x2. Almtuna: 10x2, 1x10.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 3640.

Växjö–Västerås 4–2 (0–1, 1–0, 3–1)

Västerås segersvit på tre raka vinster bröts mot hemmastarka Växö.

Hemmalaget har inlett serien lysande och har tio poäng på fyra matcher.

– Vi hade nog inte budgeterat med så många poäng så fort, säger Växjös lagkapten Martin Romö till Radiosporten.

Bortalaget tog ledningen genom Henrik Nordfeldt som gjorde 0–1 efter 16.15.

Men VIK började skakigt. Redan efter 2.55 fick Anton Hedman matchstraff efter en tackling mot huvudet.

Växjö skapade dock inte några riktiga farligheter under det fem minuter långa power play-spelet.

I stället klev VIK ut med en 1–0-ledning i paus och hade hela 18–5 i skott.

I den andra perioden kvitterade hemmalagets Christian Magnusson efter ett snyggt backskott i krysset.

Gästerna tog återigen ledningen i den tredje perioden, men Växjö hämtade ikapp.

När matchuret stod på 7.59 slog Christian Magnusson in sitt andra mål för kvällen.

Och bara 33 sekunder senare tog smålänningarna ledningen genom Marcus Weinstock efter en snabb spelvändning.

Västerås skapade inga riktigt heta målchanser i slutskedet.

Peter Ström rensade ur pucken ur egen zon och pucken letade sig in i det tomma VIK-målet.

Växjö verkar vara lika starkt som ifjol.

Och om målvakten Tuomo Karjalainen fortsätter spela lika bra som ikväll kan laget mycket väl gå hela vägen till kvalserien.

– Han var grym rakt igenom hela matchen, och sedan har vi kul på isen. Det är viktigt, säger Martin Romö.

Första perioden: 0–1 (16.15) Henrik Nordfeldt (Stefan Hellkvist, Patrik Juhlin).

Andra perioden: 1–1 (10.03) Christian Magnusson (Per Helmersson, Niklas Andersson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (5.06) Marcus Söderkvist (Linus Morin, Kalle Olsson), 2–2 (7.59) Christian Magnusson (Niklas Andersson, Per Helmersson) spel fem mot fyra, 3–2 (8.32) Marcus Weinstock (Robert Rosén, Aki Heino), 4–2 (19.01) Peter Ström (Per Helmersson) spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 22–38 (5–18, 10–9, 7–11).

Utv, Växjö: 9x2. Västerås: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 2314.