Vitryssland har levererat VM:s största skräll.

Det var USA som fick se sig besegrade med klara 5-2.

Ett resultat som öppnar upp för att skrällgänget kan ställas mot Sverige i en kvartsfinal.

Ishockey-VM

VM hittills har varit utan några stora skrällar.

Men nu håller toppstriden i grupp B på att ställas på ända ordentligt. Vitryssland besegrade nämligen överraskande USA med klara 5-2.

Matchen exploderade i andra perioden där Vitryssland gick från 0-0 till 3-0 inom loppet av fem minuter.

USA reducerade till 3-1 kort före periodvilan men Alexej Kalyuzhny satte 4-1 i början av tredje och när 4-2 kom gjorde samma Kalyuzhny 5-2 som också blev slutresultatet.

Segern tar Vitryssland upp i ledning av grupp B, en poäng före Ryssland och USA, tre före Slovakien och fyra poäng före Finland som har en match mindre spelad.

Kan bli kvartsfinalrepris

En utveckling som kan göra att Sveriges förlust mot Kanada oväntat nog kan visa sig bli lyckosam. Tidigare räknade man med att gruppsegern i Sveriges grupp skulle innebära en på pappret lättare kvartsfinal mot just Vitryssland eller Slovakien medan Sverige som tvåa riskerade möten mot Finland eller Ryssland. Men nu kan dagens skrällgäng, trots svårt återstående spelschema, skrälla sig upp i tabellen. Slutar man trea så pekar mycket på att man ställs mot just Sverige medan Kanada kan ställas mot Finland.

Sverige mötte Vitryssland i fjolårets VM-kvartsfinal och vann då med 3-2 i en tät match.

I Sveriges grupp vann Tjeckien en klar seger mot Frankrike, 5-1, inför fanatiska hemmafans. Bland målskyttarna fanns till publikens stora gläjde nationalhjälten Jaromir Jagr.