Mårts: ”Bengt–Åke måste få sköta sitt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-23

Pär Mårts om varför han gick under jorden – och varför Tre Kronor behöver psykologhjälp

Bengt-Åke Gustafsson har nobbat psykologhjälp i Tre Kronor.

Men en av tillträdande förbundskaptenen Pär Mårts första åtgärder blir att ta hjälp av mentala rådgivare.

– Ja, jag tycker att det hör hemma i all idrott eftersom tanken styr vår handling, säger Mårts.

Väntar i kulissen. Pär Mårts vill inte uttala sig för mycket om hur han tycker Tre Kronor ska styras förrän det är dags. ”Det har jag inte med att göra innan jag tillträder. Men att bli förbundskapten är en ära”, säger han.

Nej, Pär Mårts, 56, korkade inte upp champagnen när han hade utsetts till Sveriges nya för­bunds­kapten i ishockey. I stället gick han under jorden och gjorde sig oanträffbar.

När Sportbladet till slut får tag på mannen som ska leda Tre Kronor från och med den 1 juni säger han:

– Jag har medvetet valt att inte slå på trumman allt för mycket. Det är viktigt att Bengt-Åke och Tre Kronor får sköta sitt. Det är så lätt att man pratar vitt och brett och det har jag inte med att göra innan jag tillträder. Men att bli förbundskapten är en ära. Väldigt många bryr sig om Tre Kronor.

Kenta Johansson sägs ha varit förbundets förstaval. Vad säger du om det?

– Jag tror att det är spekulationer. Men för mig spelar det ingen roll.

Tog OS-guld

Pär Mårts har lett juniorlandslaget till tre raka medaljer i junior-VM. Han tog OS-guld i Lillehammer 1994 ?som assisterande tränare till förbundskaptenen Curre Lundmark.

Men du verkar inte trivas med att stå i rampljuset. Är du beredd på vad som väntar?

– Jag har i mitt yrke inga problem med att vara i rampljuset, stå på podiet och ta beslut. Det stimulerar att vara i en utsatt position. Men som privatperson har jag inte det minsta behov av att vara i tidningar, tv eller radio.

Samarbete viktigt

Vad blir din första åtgärd?

– Jag ska inte ge någon programförklaring. Men vi inom svensk hockey ska göra saker ihop. Det är inte ett enmansjobb att leda det här.

Ett problem för Bengt-Åke har varit att klubbar inte har velat släppa iväg spelare till Tre Kronor. Vad ska du göra åt det?

– Hur det kommer att fungera vet jag inte riktigt, men det är viktigt att vi sätter oss i båten tillsammans. Jag vill inte utveckla för mycket vad jag tycker att man ska göra, och vad som har varit fel, för då kliver jag utanför mitt ämbete just i dag. Jag passar gärna på den frågan.

JVM-laget spelade väldigt offensivt. Vilken typ av hockey kan vi förvänta oss av Tre Kronor framöver?

– Jag vill vänta med den frågan och hänvisa till det vi har gjort i J20. Men det är inte min hockey som ska spelas utan vår hockey. Jag är mer inriktad på individen än på gruppen, men att säga att vi ska spela min hockey, det går inte.

”Vi ska träna tanken”

Bengt-Åke Gustafsson har under sin tid i Tre Kronor inte velat ta in psykologer.

– Anledningen att vi inte har någon mental rådgivare runt laget är att spelarna ska vara så färdiga innan de kommer till landslaget att det inte behövs, har han sagt till Sportbladet tidigare.

Mårts däremot har i både HV71 och Juniorkronorna tagit hjälp av mentala rådgivaren Pär Pettersson.

Är det här med psykologhjälp något du tar med dig till Tre Kronor?

– Ja, jag tycker att det hör hemma i all idrott eftersom tanken styr vår handling. Lär man sig inte att ta hand om tanken styr man inte sitt handlande heller. Vi äter, tränar och är taktiskt skolade, då ska vi också träna på att vårda vår tanke. När man hamnar i en situation känner man lust eller olust. Känner man olust kan man inte prestera. Och det är ju hjärnan som avgör.

Hur mycket kontakt har du med Bengt-Åke innan du tar över?

– Erfarenhet är bra att få, så om han känner att han vill berätta säger jag inte nej.

Följ ämnen i artikeln