Kanadensisk stjärna klar för spel i herrlag

Uppdaterad 2014-08-05 | Publicerad 2014-08-04

Jennifer Wakefield

Herrlaget IK Guts har värvat damstjärnan Jennifer Wakefield.

Klubben själva ser saken på ett enklare sätt.

– Vi har värvat en jättebra ishockeyspelare, säger Timmy Jakobsson, medlem i sportgruppen.

Bomben slog ned i Hockeysverige i går: kanadensiska OS-guldmedaljören Jennifer Wakefield, 25, är klar för IK Guts i division tre.

I höst kommer forwarden att representera både Guts i herrtrean samt Linköpings damlag i Riksserien.

Wakefield kom till Sverige i går och anländer till Norrköping på tisdag.

– Det ska bli jätteroligt. Hon är en proffsig spelare med bra teknik och ännu bättre skott. En riktig vinnarskalle, säger Timmy Jakobsson, medlem i sportgruppen, och fortsätter:

”En av världens bästa”

– Sedan måste hon hitta en rytm som funkar i herrhockeyn men det tror jag inte blir några problem.

Hur kom ni i kontakt från första början?

– Pernilla Winberg i Damkronorna tipsade om att Jennifer ville spela med ett herrlag och vi fick höra från flera håll att hon höll en hög nivå. Det är en av de bästa spelarna i världen på damsidan.

Vad har ni fått för reaktioner från spelarna?

– Vi hade ett litet snack med dem innan det här kom ut till media och det var enbart positiv respons. Hon kommer att slåss om en plats i laget som alla andra, säger Jakobsson.

”Många är nyfikna”

För sex år sedan gjorde Eskilstunaklubben Linden en liknande värvning. Världens bästa damspelare Hayley Wickenheiser noterades då för tre poäng på 21 matcher i division ett.

IK Guts storsatsar som förening och satsar på att avancera i seriesystemet.

En av pusselbitarna var värvningen av Wakefield.

– Många är såklart nyfikna på om hon är tillräckligt bra, om hon klarar att ta emot tacklingar, sådana saker. Vi har värvat en jättebra ishockeyspelare, så enkelt är det, säger Jakobsson.

KVINNLIGA PIONJÄRER

Det är lätt att ta sporten för given.

Att se världens bästa idrottare tävla i vinterstudior och friidrottsgalor, fotbolls-VM och sommar-OS, och tänka att allt är som vanligt.

Här är tio idrottare som har mött en annan verklighet.

De är tio av tidernas viktigaste idrottare och har vunnit stora

segrar för sig själva, men större segrar för oss alla.

Babe Zaharias, USA, golf, basket, friidrott

Annika Sörenstam var inte först med att tävla mot män i golf. Babe Zaharias tog tre OS-medaljer i fri­idrott 1932, vann stjärnstatus i basket och slutade som världsstjärna i golf med flera klarade cuttar

i herrturneringar.

Babe utmanade kvinnoidealet under sina tre

aktiva decennier. Hon var biffig, rättfram, ultraframgångsrik. Hon drabbades av cancer i 40-årsåldern men tog sig tillbaka till elitgolfen och sägs ha levt

sina sista år i en relation med två golfare: en man och en kvinna.

Halet Cambel, Turkiet, fäktning

19 år gammal fick arkeologistudenten Halet fäktas i sommarspelen i Berlin 1936. Hon förlorade fem av fem matcher, men var trots allt en vinnare. Hon blev med sitt deltagande den första muslimska kvinnan att delta i OS.

Hon sägs under spelen ha bjudits in att träffa rikskansler Adolf Hitler. Hon ska ha övervägt det en sekund, sedan tackat nej av politiska skäl.

Stamata Revithi, Grekland, marathon

På tidernas första OS 1896 ansågs kvinnor olämpliga att sporta. De kunde störa männen. Se fåniga ut. Stamata Revithi vägrade acceptera att hon inte fick springa marathon, så hon strök runt startlinjen tills den var obevakad. Klockan åtta på morgonen dagen efter det officiella loppet sprang hon exakt samma sträcka. Vid målgång, efter fem och en halv timme, var stadion stängd och Stamata stoppades av militär.

Efter manifestationen dröjde det 88 år, till Los Angeles 1984, innan kvinnor fick springa marathon på OS.

Billie Jean King, USA, tennis

39 Grand Slam-titlar räcker inte för att summera Kings livsverk. Därtill har en av tidernas främsta spelare alltid slagits för jämställdhet.

I ett självpåtaget korståg mot damtennis gjorde den förre världsettan Bobby Riggs på äldre dar allt för att sänka dess rykte. Som att möta Billie Jean King i ”Battle of the sexes” 1973. 30-åriga King lekte hem matchen i tre raka set och sa efteråt: ”Att slå en 55-årig snubbe kändes inget speciellt. Det märkvärdiga var att få visa upp tennis för massa nya människor”.

Caster Semenya, Sydafrika, friidrott

Mycket ser obsolet och gubbigt ut med ett par decenniers distans, men de heta känslorna runt Semenyas könstillhörighet svallade 2009. Då var hon 18 år och hade vunnit VM-guld på 800 meter. Men några tyckte att hon såg ”manlig” ut, vilket ledde till könstest och uppgifter om manligt könshormon och interna testiklar. Det är beslutat av resultatet av undersökningen aldrig kommer att redovisas. Semenya har kvar sina medaljer och har alltid sett sig som kvinna. Hon är kvinna.

Mary Kom, Indien, boxning

Radade som amatör upp VM-guld, fortsätter nu som senior att plocka titelbälten och senast ett OS-brons i London 2012. Men framför allt använder Kom sin ställning och sina färdigheter för att träna tusentals indiska tjejer i självförsvar så att de ska kunna stå emot sexuellt våld.

Nettie Honeyball, England, fotboll

En del daterar världens största sport till Kina ett par hundra år före Kristus, andra till Skottland på sent 1790-tal. Däremot vet vi med säkerhet att aktiv­isten Nettie Honeyball grundade vad som anses vara tidernas första fotbollslag för damer, British Ladies Football Club, 1894. Hon spelade själv där ett par säsonger.

Sarah ’Fanny’ Durack, Australien, simning

Hon simmade med män, hon simmade ”som en man” och hon hade inte ens vett att simma i långkjol. Trots att hon rörde upp känslor i sitt hemland och det än mer konservativa USA vann Durack tidernas första OS-guld i simning för damer 1912 i Stockholm.

Wilma Rudolph, USA, friidrott

Föddes på 40-talet med polio. Hon växte upp lärde sig springa genom smärtan, förbi tvivel, fördomar och rasism, och stannade inte förrän hon vunnit tre OS-guld i Rom 1960.

Lydia Nsekera, Burundi, fotboll

Slutade 2004 på en bilverkstad för att leda och lyfta Burundis fotbollsförbund till nya höjder. Åtta år senare valdes hon in i Fifas exekutiva kommitté som den första kvinnan någonsin under organisationens 109-åriga historia.

Sammanställning: Kristoffer Bergström