Henrik Lundqvist stöd till Damkronornas bojkott

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Damkronorna strejkar från landslagsspel sedan en vecka tillbaka.

Nu får de stöd av Henrik Lundqvist.

– Det känns som en ohållbar situation för tjejerna, säger stjärnmålvakten till GP.

För en vecka sedan kom beskedet att samtliga 43 spelare som hade blivit inkallade till att representera Damkronorna strejkar.

– Det hela bygger på några år av frustration, sa spelaren Erika Grahm i går.

Nu får damerna stöd av en av de största stjärnorna på herrsidan, New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist.

– Det är en jättetråkig situation. Verkligen. Landslaget ska vara det finaste som du kan representera. Då har det gått långt, när så många känner att ”det funkar inte” … säger Lundqvist till Göteborgs-Posten.

”En ohållbar situation”

Under gårdagen beklagade sig Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson över det som har hänt och sade att ”i den här situationen är ingen vinnare”.

På torsdag ska parterna träffas för att försöka hitta en lösning.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna. Det är viktigast att de startar en dialog. Tjejerna ska känna att de får rätt möjligheter för att prestera max. Samtidigt är det viktigt att förbundet klarar av det också, säger Henrik Lundqvist till GP.

”Då finns det ingen annan utväg”

Målvakten hoppas på en lösning och poängterar att han inte kan allt i konflikten. Han ser ändå var en stor del av problematiken ligger.

– Vi har så skilda förutsättningar på dam- och herrsidan. Många av dem jobbar. Självklart skulle de inte göra det här om de kände att det gick att genomföra. Men jag tror att för många känner att de får inte ihop det. Och då finns det ingen annan utväg. Det är klart att de vill spela i landslaget. Det är en jäkla stolthet att göra det. Men det måste också finnas förutsättningar för det, så att du inte kommer hem och har en missad inkomst, säger han till tidningen.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE